
Etsi ja korjaa ”sivua ei löydy” 404-virheet

Kuulostaako tutulta: käyttäjä klikkaa Facebookissa yrityksen mainosta ja päätyy ”404 virhe: sivua ei löydy” sivulle. Mainoksen kallis klikki meni hukkaan. Toinen tilanne: potentiaalinen asiakkaasi lukee bloggaustasi, jossa on linkki toiseen artikkeliin tai sivuun. Linkkiä klikkaamalla sama ”Error 404” mätkähtää ruudulle ja katkaisee nettisurffailun. Harmillinen tilanne, joka voi oikeasti maksaa rahaa sekä vaikeuttaa myyntiä.
Miten parhaiten selvitetään 404-virheitä sisältäneet sivut ja linkit? Annamme tässä bloggauksessa lukuisia vinkkejä sekä WordPress-sivustojen omistajille sekä myös muiden alustojen kuten kotisivukoneiden (mm. WebbiVelhon) käyttäjille.
Mistä virhe 404 johtuu?
Virhe 404, HTTP 404 tai englanniksi 404 error on vapaasti suomennettuna ”ei löydy” -virhe. Tyypillisesti 404-virhe aukeaa käyttäjän ruudulle sen takia, että olemassa oleva tiedosto, sivu tai bloggaus on poistettu näkyviltä, tai sen URL-osoite eli kestolinkki on muuttunut.
Esimerkiksi jos vaihdat sivun tai bloggauksen URL-osoitetta julkaisun jälkeen, kannattaa aina tarkistaa, onko vanhalle sivulle olemassa linkkejä jossakin. Silloin vanhasta URL-osoitteesta kannattaa tehdä uudelleenohjaus uuteen URL-osoitteeseen. Esimerkiksi:
- Yritys.fi/vanha-osoite/
- Yritys.fi/uusi-osoite/
Kun käyttäjä ohjataan uudelleenohjauksen avulla /vanha-osoite/ -> /uusi-osoite/ pysyy asiakaskokemus eheänä eikä käyttäjä edes aina huomaa, että hänet on automaattisesti ohjattu uuteen osoitteeseen. Lue bloggauksestamme eri keinoja, miten voit luoda itse uudelleenohjauksia.
Havaitseminen ajoissa pelastaa harmilta
Kun havaitset 404-virheet ajoissa, voit pelastaa tilanteen viipymättä. Mikäli jäät jahkailemaan, voi mm. hakukonesijoituksesi kärsiä. Tämä johtuu siitä, että hakukone kuten Google ei tiedä syytä, mihin ja miksi sivusi on kadonnut. Esimerkiksi uudelleenohjaus (engl. redirection) pelastaa hakukonenäkyvyyden sivulta/bloggaukselta, joka aiheuttaa 404-virheen.
Uudelleenohjaus kertoo hakukoneellekin, miksi URL-osoite on muuttunut, jolloin linkkiin kohdistuva hakukonesijoitus ja -näkyvyys on mahdollista siirtää eteenpäin uudelle linkille.
Mikäli käytössäsi on Googlen ilmainen Search Console -palvelu ja olet liittänyt verkkosivustosi palveluun, saat palvelusta virheilmoituksista kuten 404-virheistä ilmoituksen heti sähköpostiisi.

Kuva: Search Consolesta näet 404-virheet ja työkalu raportoi sähköpostitse uusista virheiden syntymisestä.
Palveluita ja työkaluja 404-virheiden havaitsemiseen
Käytä Brokenlinkcheck.com palvelua etsimään 404-virheitä sisältäneet linkit sivustollasi. On hyvä huomioida, että työkalu etsii linkkejä vain oman sivustosi sisältä. Jos linkki esimerkiksi sivustosi ulkopuolelta (esim. sosiaalisen median kanavistasi) ohjaa sivustollesi 404-virheen sisältävälle sivulle, ei Brokenlinkcheck.com palvelu osaa skannata kaikkia ulkopuolisia sivustoja joista on osoitettu linkkejä sivustollesi.
Ahrefs.com palvelun Broken Link Checker on hieman monipuolisempi. Se osaa etsiä sivustosi ulkopuolisia linkkejä. Tietokanta Ahrefs.com palvelussa on kattavan valtava, eli löydät sillä helposti sivuston ulkopuoliset linkit, jotka ohjaavat 404-virheen sisältävälle sivulle. Palvelu on etukäteen kerätyn tietokantansa takia myös nopea – mutta se tarkoittaa, ettei se ole reaaliaikainen.
Ahrefs-palveluntarjoajan Broken Link Checker osaa etsiä lisäksi omalta sivustoltasi ulospäin meneviä rikkinäisiä linkkejä. Esimerkiksi jos sinun bloggauksessasi on linkki toisen yrityksen sivustoon, voit korjata tilanteen. Rikkoutuneiden linkkien painaminen harmittaa aina käyttäjää, eli tarjoat tällä tavoin paremman asiakaskokemuksen.
Huom! Ilmaisversio ei näytä kaikkia rikkoutuneita linkkejä, etenkin jos niitä on valtavasti.

Kuva: Ahrefs.com palvelu osaa skannata sekä sisäänpäin tulevat, että ulospäin menevät rikkoutuneet linkit. Ilmaisversio näyttää rajoitetun määrän tuloksia.
Deadlinkchecker.com on kolmas työkalu jota suosittelemme 404-virheiden skannaamiseen. Toimintamalli on hyvin samankaltainen kuin ensimmäinen Brokenlinkcheck.com palvelu. Deadlinkchecker.com käy perusteellisemmin sivuston läpi ja tarkistaa kaikki linkit: jopa fontit ja kuvatiedostot.
Työkaluja WordPress-sivuston omistajalle
Asenna sivustollesi Redirection-lisäosa. Se kerää lokiinsa kaikki käynnit 404-virheen sisältäville sivuille. Voit lokin avulla helposti löytää virheitä sisältäviä sivuja ja tehdä uudelleenohjauksen, mikäli osoite on muuttunut.
Lisäosa on kätevä, vaikka sivustosi ei sisältäisi tällä hetkellä (vielä) rikkoutuneita linkkejä, jotka aiheuttaisivat 404-virheitä. Redirection-lisäosa osaa skannata automaattisesti WordPressin sisällä tapahtuvat URL-muutokset, eli jos itse muutat bloggauksen URL-osoitetta, luo lisäosa automaattisesti uudelleenohjauksen. Tämän takia virheiden määrä vähenee merkittävästi, kun työkalu toimii fiksusti taustalla automaattisesti.
Huom! Jotkut WordPressille saatavilla olevat SEO-työkalut sisältävät redirection-lisäosaa vastaavan toimintamallin, eli tarkista ettei SEO-työkalusi jo tee vastaavaa. Voi olla, että asentamalla Redirection-lisäosan saat ilmoituksen, mikäli kaksi lisäosaa jo valvoo uudelleenohjauksia ja 404-virheitä.
Luo oma kustomoitu 404-virhesivu
Oletko verkkokauppias, jolla tuotteet vaihtuvat usein ja 404-virheitä voi syntyä senkin takia runsaasti kun tuotteet poistuvat? Hyödynnä tilaisuus ja luo kustomoitu 404-virhesivu! Informoi sen avulla käyttäjälle, että kenties tuote on poistunut valikoimastasi, mutta tarjoa informaatio ystävällisesti ja tarjoten muita linkkejä, joista käyttäjä voi jatkaa tuotevalikoimasi selailua.

Kuva: Zalando kertoo pilke silmäkulmassaan, että sivu on poistunut muodista. Tylsä 404-virhesivu on tällä tavalla tarjoiltu hieman viihdyttävämmin ja napista pääsee tutkimaan etusivun kautta verkkokaupan valikoimaa.

Kuva: Stockmannin verkkokauppa kertoo myös 404-virhesivullaan, että tuotetta ei ole tällä hetkellä tarjolla. Nappia painamalla pääsee etusivulle.
WordPressissä 404-virhesivun luominen ja räätälöinti
WordPressissä oma 404-virhesivu luodaan teeman avulla. Tyypillisesti jokaisessa teemassa on 404.php tiedosto, tai teema itsessään tarjoaa dokumentaation ja keinot joilla voit muokata 404-virhesivuja.
Mikäli käytät lapsiteemaa (child theme), voit tehdä muokkauksia turvallisesti ja vapaasti 404.php tiedostoon. Tällöin ne säilyvät kun päivität teeman uuteen versioon.
Mikäli käytät sivustorakentajaa kuten Elementor, Divi, Oxygen tai Beaver Builder, voit luoda sivustorakentajan avulla 404-virhesivun.
Tutustu siis ensin oman WordPress-teemasi ja teeman valmistajan tarjoamiin mahdollisuuksiin kustomoida 404-virhesivu mieleiseksesi.
Mikäli teemassasi ei ole tarjolla helppoa keinoa luoda 404-sivua, voit myös asentaa Smart Custom 404 error page [404page] lisäosan, jolla voit määritellä minkä tahansa kustomoidun sivun, joka näytetään käyttäjälle 404-virhesivuna.