Matomo (ent. Piwik) on hyvä vaihtoehto Google Analyticsille
Matomo webanalytiikkaa käyttää kirjoitushetkellä yli 1,4 miljoonaa sivustoa ja käyttäjien joukkoon kuuluvat mm. Suomen valtio sekä kunnat. Myös EU:n omat verkkopalvelut ja mobiili-appit hyödyntävät Matomoa. GDPR on yksi syy, mikä on lisännyt Matomon suosiota viimeisten vuosien aikana.
Matomo on avoimen lähdekoodin vaihtoehto Google Analytics -palvelulle. Matomossa analytiikkadata tallennetaan paikallisesti omalle palvelimelle, omaan käyttöön. Näin ollen kävijäseurannan tietoja ei siirretä Suomen tai EU:n rajojen ulkopuolelle tai luovuteta markkinointikäyttöön näiden palveluiden kautta. Tietosuojan ja henkilötietojen tallentamisen näkökulmasta Matomo onkin aivan ykkösvalinta monelle julkishallinnon verkkopalveluiden ulkopuolellakin. Matomo on lisäksi Google Analyticsia parempi vaihtoehto seurata Applen Safari-selainta käyttäviä kävijöitä, sillä Applen Intelligent Tracking Prevention (ITP) estää sellaiset kolmannen osapuolen evästeet, jotka mahdollistavat sivustolta toiselle sivustolle kävijän seuraamisen ja käytön mainonnan tarkoituksiin.
Matomo on vuoteen 2018 asti tunnettu nimellä Piwik. Ohjelmiston kehitys on alkanut jo vuonna 2007. Matomo on tietyissä asioissa jopa monipuolisempi kuin Google Analytics: kiitos siihen saatavien lisäosien (huom! usein maksullisia). Google Analytics ei esimerkiksi tarjoa heatmap-ratkaisua, jossa voidaan tutkia sivuston käyttäjien hiirenosoittimen liikkeitä ja painalluksia, sekä mihin asti keskivertokäyttäjä luki ja rullasi pitkää sivua/bloggausta. Heatmap on saatavilla Matomoon maksullisena lisäosana, joka mahdollistaa monipuolisia keinoja tutkia ja kerätä käyttäjädataa omaan käyttöön, omalle palvelimelle.
WooCommerce-verkkokauppiasta lämmittää se tieto, että Matomoon on saatavilla myös pienellä vuosimaksulla lisäosa, jolla verkkokaupan ostoksien ja funnelien data välittyy Matomon analytiikkaohjelmistoon.
Matomon asennus webhotelliin
Matomon asennus onnistuu helposti webhotellin cPanel-hallintatyökalusta. Kirjaudu ensin sisään cPaneliin. Palvelimen osoite on muotoa srvrXX.xetpoint.com:2083, jossa XX = webhotelli-palvelimesi numero. Tarkista palvelimen cPanel-hallintatyökalun web-osoite webhotelli-tilauksen jälkeen saapuneesta tilausvahvistuksestasi.
Sisäänkirjautumisen jälkeen skrollaa cPanelissa sivua alaspäin kunnes löydät Softaculous Apps Installer -asennustyökalun pikalinkit:
Löydät Matomon ”Polls and Analytics” kategorian alta.
Aloita asennus valitsemalla ”Install”, jonka jälkeen voit antaa muutaman tärkeän asetuksen:
Valitse protokolla (suosittelemme HTTPS), verkkotunnus/alidomain (mikäli useita), sekä asennuskansio. Vaihda oletuksena tarjottu salasana tietoturvallisempaan ja tarkista, että sähköpostiosoitteesi on oikein. Tätä sähköpostiosoitetta voi hyödyntää mm. salasanan palauttamiseen, mikäli unohdat salasanasi. Valitse kieli. Voit valita kieleksi myös suomen (Finnish), mutta suosittelemme valitsemaan kieleksi englannin, mikäli vain tulet toimeen englannilla. Syy: Matomoon on runsaasti englanniksi ohjeita ja sisältöjä bloggauksina/videoina, joten pystyt hyödyntämään näitä sisältöjä/tutoriaaleja helpoiten omassa käytössäsi, kun et joudu miettimään mitä vastaava käännös suomeksi tarkoittaa.
Kuva: Asennuksen jälkeen voit kytkeä seurantakoodin sivustollesi ja aloittaa kävijätietojen keräämisen.
Kuva: Matomon näkymä on hyvin samankaltainen kuin Google Analyticsin tarjoten mahdollisuudet tutkia verkkosivuston kävijätietoja hyvin monipuolisesti. Siirtyminen Google Analyticsistä Matomoon on helppo ja uuden opettelua on suhteellisen vähän.
Samalle palvelimelle vai toiselle palvelimelle – mihin Matomo kannattaa asentaa?
Voit valita itse, miten ja mille palvelimelle asennat Matomon käyttöön. Suosittuja asennustapoja ja -sijainteja ovat mm.:
Sama palvelin
- Asenna Matomo samaan palvelimeen/webhotelliin, missä itse sivusto on käytössä. Tämä on suosittu tapa pienille ja keskisuurille sivustoille. Matomo vaatii hieman levytilaa (n. 50 MB) ja yhden tietokannan käyttöönsä, joka kannattaa ottaa huomioon että webhotelli-pakettisi on riittävä. Matomon hallintatyökalu löytyy tällöin esim. yritys.fi/matomo/ polun alta tai muualta, riippuen mihin määrittelet sen asennusvaiheessa.
Eri palvelin
- Matomo asennetaan toiseen palvelimeen/webhotelliin. Tämä on hyödyllinen silloin, jos käytössäsi on useita webhotelleja/verkkosivustoja/domaineja, tai haluat rajata Matomon vaatiman suorituskyvyn vain sille. Tällöin voi olla järkevä optimoida sijoituspaikka sellaiseksi, jossa on nopeisiin tietokantakyselyihin kykenevä, SSD-levyllä varustettu palvelin. Tietokantaa rasittavat toiminnot suoriutuvat SSD-levyllä nopeammin kuin tavanomaisemmalla HDD-levyllä. XetNETin kaikki webhotellit, Docker-palvelut ja virtuaalipalvelimet toimivat kaikki nopeilla palvelinkäyttöön suunnitelluilla SSD-levyillä.
- Lisävinkki millä saat nopeutta lisää tietokannalle: asenna Matomo Dockeriin ja kytke päälle Redis-välimuisti. Redis on palvelimen keskusmuistiin (RAM) perustuva välimuistiratkaisu, joka minimoi tietokannan viiveet ja nopeuttaa suorituskykyä merkittävästi. Redis-välimuistin avulla tietokannan luku- ja kirjoitustoimenpiteet tapahtuvat huippunopeassa RAM-välimuistissa. Tämä onnistuu Matomoon saatavilla olevan Redis-tuen tarjoavan ”Queued Tracking” -lisäosan avulla. Lue myös kirjoituksemme Docker containerien eli säiliöiden hyödyistä.
Hyvä tietää: voit asentaa käyttöösi vain yhden Matomon, jolla seuraat useita eri sivustoja. Eli et tarvitse jokaiselle sivustolle/mobiilisovellukselle omaa Matomo-asennusta ja tietokantaa. Web-kehittäjät huomio: tarjoa Matomon analytiikka asiakkaillesi palveluna, sillä Matomoon tulee myös päivityksiä ja vaatii silloin tällöin huolenpitoa.
Kuva: Matomo tarjoaa silloin tällöin päivityksiä, jotka asentamalla pidät ohjelmiston ajan tasalla ja tietoturvallisena.
Muita hyödyllisiä vinkkejä ja huomioita siirryttäessä Google Analyticsistä Matomoon
Oletuksena Matomo mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan samaan tapaan kuin Google Analytics, mutta näet kätevästi käyttäjäkohtaisesti kävijän visiiteistä (anonymisoituja) tietoja.
Hyvä tietää: Matomo-ohjelmisto prosessoi saman päivän raportit 15 minuutin välein. Voit vaihtaa tämän Matomon asetuksista esimerkiksi 1-3 tunnin välein suoritettavaksi. Tämä on erittäin hyödyllinen keino parantaa suorituskykyä isoilla sivustoilla, varsinkin jos asennat Matomon samalle palvelimelle jossa sivustosi/verkkokauppasi on asennettu. Asiakkaamme koeajoi Matomoa tehokkaassa WordPress Webhotelli Fortessa ja kertoi, että sen vaikutus verkkokaupan ja palvelimen vaatimiin resursseihin ja sivun latausaikoihin oli lähes olematon.
Mikäli webanalytiikan tallentaminen ainoastaan omaan käyttöösi on sinulle tai asiakkaillesi tärkeä asia, suosittelemme lämpimästi Matomoa!