Oma verkkotunnus: vinkit verkkotunnuksen valintaan ja rekisteröintiin

Oma domain eli verkkotunnus on hyvä rekisteröidä yritykselle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Moni tekee sen jo ennen yrityksen nimen rekisteröimistä kaupparekisteriin.

Verkkotunnuksen valinta ei välttämättä ole helppoa: verkkotunnus saattaa olla varattu, tai toisella puolella maapalloa on identtisellä nimellä toimiva yritys tai tavaramerkki. Mitä tulisi ottaa huomioon omaa verkkotunnusta eli domainia rekisteröidessä, että saat suurimman edun ja hyödyn verkkotunnuksestasi?

Domainhaku: onko oma verkkotunnus vapaana?

Verkkotunnuksen etsintä alkaa domainhaun avulla. Tarkista aluksi, onko verkkotunnus saatavilla haluamillasi päätteillä, kuten .fi, .com, .net, .org, .eu jne. Mikäli verkkotunnuksesi on tulossa vain FI-päätteellä muotoa yritys.fi, tarkista onko samalla nimellä esimerkiksi yritys.com käytössä ehkäpä rekisteröitynä tavaramerkkinä tai Suomen ulkopuolella toimivan yrityksen käytössä.

Etenkin jos yrityksesi nimi tai palvelusi/tavaramerkkisi nimi on englanniksi, on suuri vaara, että toisella yrityksellä on verkkotunnus jo käytössään. Tällöin on suositeltavaa rekisteröidessäsi yrityksesi/brändisi/tavaramerkkisi mukaista verkkotunnusta, että sisällytät mukaasi myös yleisimmät .com/.net/.org päätteiset osoitteet.

Esimerkki:

Kuvitellaan, että yrityksesi valmistaa sormien lämmittäjiä (pölli idea, jos haluat!) ja brändisi/tuotteesi nimi on Finger Warmers (nimi on kuvitteellinen esimerkki). Vaikka olet onnistunut rekisteröimään Kaupparekisteriin yrityksesi Finger Warmers Oy, se ei takaa asiakkaan näkökulmasta, että olet uniikki, tai että verkkotunnus olisi vapaana. Sen on voinut varata kuka tahansa jo ennen sinua, vaikka hänellä ei olisi yrityksen nimeen tai tavaramerkkiin hankittua suojaa.

Jos päädyt rekisteröimään yritys.fi verkkotunnuksen, pahimmillaan joku varastaa ideasi ja rakentaa kansainvälisen kilpailevan verkkokaupan osoitteeseen fingerwarmers.com. Tällöin on vaarana, että asiakkaasi vahingossa päätyvät väärään kauppaan tekemään ostoksia.

Onko omalla verkkotunnuksellasi jo kilpailijoita?

Testaa domainhaun avulla, onko fingerwarmers- tai finger-warmers -alkuisia verkkotunnuksia vapaina. Kokeile lisäksi hakea Googlessa ”finger warmers” jotta varmistut, onko muita brändejä olemassa, joihin oma brändisi voidaan vahingossa sekoittaa.

Hakutuloksista löydät tyypillisesti vain aktiiviset verkkosivustot, eli joku on voinut rekisteröidä domainin itselleen mutta ei ole asentanut verkkosivustoa käyttöön verkkotunnukselle. Siksi domainhaku on luotettavampi tapa lähteä liikenteeseen selvitystyössä.

Mikäli tilanne näyttää hyvältä, rekisteröi .fi/.com/.net/.org/.eu verkkotunnukset ja halutessasi joitakin uusista suosituista verkkotunnuksia kuten .mobi ja .info.

Säästövinkki: mikäli rekisteröit useampia verkkotunnuksia ns. ”parkkiin”, eli et suunnittele niille varsinaista käyttöä sähköposteihin tai verkkosivustojen takia, hyödynnä niiden ylläpitoon XetNET Skala -webhotelliamme. Skalassa lisäverkkotunnuksien vaatimat nimipalvelut kuuluvat paketin kuukausihintaan ilman lisämaksuja.

Mitä rajoitteita/sääntöjä on oman verkkotunnuksen nimen suhteen?

Suomessa voit rekisteröidä FI-verkkotunnuksen nykyään hyvinkin vapaasti. On hyvä varmistaa, että saman nimistä yritystä tai tavaramerkkiä ei ole rekisteröity ennen verkkotunnuksen rekisteröintiä. Lisäksi jos haluat rakentaa henkilöbrändiäsi tulevaisuudessa, voi olla hyvä idea kaapata etunimi-sukunimi.fi tai etunimisukunimi.fi tyyppinen verkkotunnus omistukseesi, ettei kaimasi tee sitä.

Tärkeä tietää: rekisteröijä vastaa itse verkkotunnuksen lainmukaisuudesta, eli siksi taustatyö on hyvä tehdä tarkkaan. Muuten voit joutua tilanteeseen, jossa alkuperäisen yrityksen/tavaramerkin nimen omistaja voi jopa vaatia rekisteröimäsi verkkotunnuksen itselleen.

Ääkköselliset (å, ä, ö merkeillä varustetut) FI-verkkotunnukset ovat mahdollisia, vaikkakin niiden suosio on vielä vähäistä. Tämä johtunee siitä, miten ääkkösellinen verkkotunnus näkyy joissakin tapauksissa käyttäjälle, esimerkiksi Sormenlämmittimet.fi punycode-muodossaan näkyy xn--sormenlmmittimet-1nb.fi osoitteena. Tämä voi olla hämmentävä ja outo erityisesti ulkomaisille verkkosivukävijöille.

Traficomilla on FI-verkkotunnuksia varten hyvä ohjeistus ja listaus säännöistä, johon kannattaa tutustua: https://www.traficom.fi/fi/viestinta/fi-verkkotunnukset/millainen-hyva-verkkotunnus

Entäpä muut kuin FI-verkkotunnukset? Monissa kansainvälisissä verkkotunnuksissa kuten .com/.net/.org vaihtoehdoissa on varhaisen linnun laki käytössä: joka domainin ensimmäisenä ehtii nappaamaan, saa sen itselleen käyttöön. Ei tarvetta tehdä taustatyötä immateriaalioikeuksista.

Erikoistapaukset: kysy myynnistämme lisää mikäli suunnittelet liiketoiminnan käynnistämistä Venäjälle tai Kiinaan ja harkitset .ru ja .cn päätteisiä verkkotunnuksia. Näissä on muutama seikka hyvä ottaa huomioon, joissa voimme auttaa sinua.

Muita vinkkejä oman verkkotunnuksen rekisteröintiin

Verkkotunnuksesi todennäköisesti on tulossa sekä verkkosivusto- että sähköpostikäyttöön. Tällöin on hyvä miettiä, miltä sähköpostiosoitteesi näyttää kirjoitettuna, eli onko se sopivan pitkä: etunimi.sukunimi@huippuasiantuntijakonsulttiyritys.fi ei välttämättä mahdu edes käyntikorttiin.

Kaksiosaisen nimen kanssa väliviivojen tarve: fingerwarmers.fi vai finger-warmers.fi? Makuasia, ellei yhdyssana johda harhaan (mm. fingerporimaiset juhannussimat.fi tyyppiset verkkotunnukset voivat aiheuttaa tirskahduksia). Vinkki: rekisteröi kummatkin vaihtoehdot, väliviivalla ja ilman, ja aseta toisesta uudelleenohjaus pääverkkotunnukseen.

Onko verkkotunnus helppo lausua puhelimessa ja toisen ymmärtää? Todistus oikeasta elämästä: XetNET-nimeä olemme joutuneet tavaamaan muutamia kertoja, eli älä tee kuten me. ????

Hakukoneoptimointi on hyvä ottaa huomioon: verkkotunnuksessa esiintyvä tärkeä avainsana auttaa sivustoa nousemaan Googlen tuloksissa. Tästä esimerkkinä asiakkaamme rekisteröimä Vinyylilattiakauppa.fi -verkkotunnus, joka on asiakkaamme kertoman mukaan jatkuvasti pyörinyt Googlen TOP3 tuloksissa, mikä tarkoittaa usean tuhannen kuukausittaisen kävijän orgaanista (maksutonta) kävijäliikennettä. Hyvä verkkotunnus voi siis vauhdittaa liiketoimintaa aika tavalla.

Tiivistetysti: hyvä verkkotunnus onkin lyhyt, uniikki, helppo lausua ja ymmärtää sekä kirjoittaa.

Mikä webhotelli omalle verkkotunnuksellesi?

Jotta verkkotunnukseesi voidaan perustaa verkkosivusto ja sähköpostilaatikot, tarvitset verkkotunnuksen kaveriksi webhotellin. Webhotelli tarjoaa levytilaa verkkosivuston ja sähköpostin vaatimille palveluille. Tutustu suosituimpiin palveluihimme:

Jaa kirjoitus: