7 syytä valita virtuaalipalvelin yritykselle

”Halusin asentaa omia sovelluksia palvelimelle, jolla pyörii useampi raskas sivusto samanaikaisesti.”

Tässä vain yksi yleinen syy miksi käyttäjät haluavat siirtyä virtuaalipalvelimeen. Tyypillisesti tilanne tulee eteen etenkin silloin, kun nykyinen webhotelli ei täysin riitä ja houkutuksena on päivittää tehokkaampaan. Tällöin herää muutama kysymys vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista.

Miten virtuaalipalvelin eroaa muista ratkaisuista ja mitkä ovat sen etuja – näihin kysymyksiin pureudumme tässä kirjoituksessa. Listaamme seitsemän yleisintä syytä miksi virtuaalipalvelin saattaa olla järkevin ratkaisu.

Termistö: Virtuaalipalvelin (engl. VPS, Virtual Private Server) tarkoittaa dedikoitua kapasiteettia palvelimelta. Tämän takia toisin kuin webhotelleissa, virtuaalipalvelimen dedikoituun kapasiteettiin ei vaikuta muiden käyttäjien kuormitus.

Virtuaalipalvelin onkin erinomainen vaihtoehto jo pelkästään suorituskykynsä takia. Sen takia se on syy numero yksi:

Syy #1: Suorituskyky ja skaalautuvuus

Virtuaalipalvelimen suorituskyky on täysin käyttäjän käytettävissä, mikä mahdollistaa raskaiden sivustojen ja sovellusten ajamisen.

Virtuaalipalvelimen suorituskykyä voi ostaa ja skaalata vertikaalisesti, eli käyttäjä voi tilata useamman CPU-ytimen sekä lisää muistia samaan virtuaalipalvelimeen helposti. Virtuaalipalvelimen skaalaus horisontaalisesti onnistuu myös, mikä tarkoittaa useamman virtuaalipalvelimen hyödyntämistä saman sovelluksen käyttöön. Tällöin esimerkiksi tietokanta voi sijaita erillisellä virtuaalipalvelimella, jos sille kaivataan enemmän tehoja.

Vinkki: Mikäli kaipaat raakaa suorituskykyä mutta voit tinkiä vapaudesta konfiguroida palvelinta, tutustu myös Docker-vaihtoehtoon; Docker sallii monipuolisesti suorituskyvyn skaalauksen.

Virtuaalipalvelimella käyttäjä valitsee haluamansa kapasiteetin käyttöönsä, joka ei ole muiden käyttäjien käytössä.

Syy #2: Omat sovellukset ja konfiguroinnin vapaus

Webhotelleihin ei ole normaalisti sallittua asentaa aivan kaikkea mahdollista, mikä rajoittaa toiminnallisuuksia etenkin sovelluskehittäjien näkökulmasta. Vapaus ajaa omia sovelluksia ja skriptejä onkin yksi suosituimpia syitä virtuaalipalvelimen hankintaan.

Esimerkiksi yritys voi halutessaan esimerkiksi asentaa omat pilviratkaisut virtuaalipalvelimelle, mikä on usein jo hyvinkin edullinen ratkaisu, mikäli yrityksellä on useita kymmeniä sähköpostin ja tiedostopalvelimen käyttäjiä. Yritys voi näin lisäksi varmistaa, että tiedosto- ja sähköpostiratkaisuja ei sijoiteta Suomen rajojen ulkopuolelle ja ne säilyvät yrityksen omassa hallinnassa. Tietoturvan näkökulmasta se on usein houkutteleva vaihtoehto monelle toimijalle.

Vinkki: ellet halua tehdä kaikkea itse, valitse virtuaalipalvelin-alustan tarjoajaksi palveluntarjoaja, joka voi tarjota palveluna myös palvelimen ylläpidon. Palvelimen ylläpitoon sisältyy mm. palvelimen ympärivuorokautinen valvonta, valvontaraportit, hälytykset sekä tärkeiden tietoturvapäivitysten asennus ja testaus.

Syy #3: Eksoottisemmat tietokannat ja välimuistiratkaisut

Mikäli webhotelli-ympäristöjen suosituimmat tietokannat kuten MySQL ja MariaDB eivät riitä ja haluat asentaa esim. MongoDB:n omalle palvelimellesi, virtuaalipalvelin mahdollistaa tämän. Lisäksi voit tehostaa tietokantasi toimintaa kytkemällä päälle palvelimelta mm. Redis-välimuistin, minkä avulla tietokantasi suorituskyky nousee uudelle tasolle, kun hyödynnetään palvelimen keskusmuistia nopeana välimuistina.

Vinkki: hyödynnä Redis-välimuistia kaikkien raskaiden tietokantasovellusten nopeuttamiseksi.

Syy #4: Oma hosting-ratkaisu digi- ja markkinointitoimistoille

Digitoimistot kehittävät sivustojaan ja ovat usein tarkkoja, minkälaisille alustoille sivustot asennetaan. Asiakkaan valitsema ulkomaalainen karvalakki-webhotelli saattaa olla todella hidas ja verkkosivuston suorituskyky ja käytettävyys kärsii. Tästä kärsii digitoimistonkin maine hyvän sivuston toteuttajana.

Virtuaalipalvelimen voi valjastaa omien asiakkaiden käyttöön ja hallinnoida sivustojen suorituskykyä ja asetuksia omatoimisesti. Tyypillisesti digitoimisto saa käyttöönsä myös edellä mainitut syyt eli perinteistä webhotellia paremmat lähtökohdat verkkopalveluiden hosting-ratkaisuksi suorituskyvyn ja vapauksien suhteen.

Palvelullistamisen näkökulmasta digitoimisto voi tarjota virtuaalipalvelimen avulla pilvipalvelinratkaisut asiakkailleen omana lisäpalveluna, mikä on mahdollisuus luoda uutta lisäarvoa tuovaa liiketoimintaa.

Vinkki: valitse virtuaalipalvelimeksi ja palveluntarjoajaksi vikasietoinen eli vähintään kahdennettu ratkaisu, jolloin saat nukuttua yösi jos jotakin tapahtuu.

Syy #5: Vapaus valita oma hallintapaneeli (cPanel, CentOS Web Panel, Plesk..)

cPanel on suosittu hallintatyökalu, mutta se ei miellytä aina kaikkia.

Markkinoiden suosituin cPanel ei välttämättä sovellu kaikkeen käyttöön – tai yksinkertaisesti ei ole ”jokaisen kuppi teetä”. Virtuaalipalvelimelle käyttäjä voi valita haluamansa hallintapaneelin. Vaihtoehtoja on lukuisia: jokin maksullinen tai maksuton ratkaisu, kuten CentOS Web Panel. Kysy palveluntarjoajalta ehdotuksia käyttäjämäärääsi liittyvien lisenssimaksullisten hallintapaneelien valinnassa ja vertailussa.

Vinkki: cPanel on markkinoiden suosituin eikä syyttä; se on monipuolinen ja helppo käyttää. Kannattaa tarkistaa, onko hosting-tarjoaja cPanelin virallinen kumppani (PS. XetNET on: https://partnernoc.cpanel.net/res/8263/xetnet.htm)

Syy #6: Edullisempi kuin omistaa oma palvelin

Harva käyttäjä enää 2010-luvulla haluaa omistaa omaa fyysistä palvelinlaitteistoa. Virtuaalipalvelin on helppo ja edullinen tapa, joka ei vaadi kallista alkuinvestointia palvelinlaitteistoon ja infraan. Palvelun saa käyttöön nopeasti eikä sido määräaikaisuuksiin.

Käytössäsi on huippunopeat yhteydet palvelinhotellin runkoverkkotoimittajalta maailmalle, joista sinun ei tarvitse huolehtia myöskään itse.

Syy #7: Vikasietoisuus minimoi riskit

Oma palvelin voi olla liiketoiminnallinen riski, jos laitteistoon tulee vika johon ei ole osattu varautua. Moninkertaisesti varmennettu ympäristö on virtuaalipalvelimen yksi suurimpia etuja jatkuvuuden näkökulmasta. Tiedostoja ei tarvitse erikseen varmuuskopioida kuten oman palvelimen omistajan kannattaa (lue: kuuluu) tehdä, eikä laitteiston rikkoutuessa tarvitse omistaa varalaitteistoa ennalta. Tämä sisältyy virtuaalipalvelimen hinnoitteluun, eli vikasietoisuudesta ei tarvitse maksaa tyypillisesti erikseen ja jatkuvuus on varmistettu.

Yhteenveto

Virtuaalipalvelimen hankinta ei aina tule ensimmäisenä mieleen kun verkkopalveluita kehitetään. Tyypillisesti vaihtoehto alkaa houkuttelemaan siinä vaiheessa, kun webhotelleihin liittyvät rajoitteet alkavat haittaamaan tai toimivat kehityksen jarruina. Sen takia on hyvä suunnitella ja miettiä kokonaiskuvaa mm. kehittäjien erilaisten tarpeiden sekä suorituskyvyn skaalauksen näkökulmasta.

Tietoturvallisuuden ja korkean käytettävyyden kannalta virtuaalipalvelimen ylläpito vapauttaa keskittymään liiketoiminnan ydintoimintoihin ylläpidon näkökulmasta. Siksi se on hyvä ottaa huomioon tarjousta pyydettäessä, sillä oletuksena se harvoin sisältyy paketteihin. Sen ansiosta mahdollisessa vika- ja ongelmatilanteessa virtuaalipalvelimen varmuuskopioitu näköistiedosto (image file) on käytössä toisella fyysisellä palvelimella jolloin katko ei aiheuta haasteita liiketoiminnalle.

Tutustu myös: XetNET virtuaalipalvelin-ratkaisut (alk. 15,12 €/kk)

Jaa kirjoitus: