Tietoa .fi -verkkotunnuksista - XetNET
In English Suomeksi

Tietoa .fi -verkkotunnuksista

Mitä fi-verkkotunnuksesta tulee tietää

Suomalaiselle fi-verkkotunnus on luonnollinen valinta ja se on luotettava vaihtoehto niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Olemme keränneet näille sivuille tiiviin tietopaketin fi-verkkotunnuksen myöntämisen edellytyksistä joihin kannattaa tutustua ennen kuin haet verkkotunnusta. Muistathan myös että asiakkaanamme me hoidamme mielellämme koko hakuprosessin puolestasi.

Olemme laatineet myös kattavan luettelon eri verkkotunnuksista, niiden säännöistä ja muista ominaisuuksista. Tutustu oppaaseemme tietoa eri verkkotunnuksista.

Kuka voi rekisteröidä fi-verkkotunnuksen?

Kuka tahansa voi rekisteröidä fi-verkkotunnuksen. Hakija voi olla mm. suomalainen yritys, yhdistys, säätiö, yksityishenkilö. Hakija voi olla myös ulkomainen yritys tai yksityishenkilö.

.fi verkkotunnusta hakiessaan hakija kuitenkin vastaa hakemansa verkkotunnuksen lainmukaisuudesta eli siitä että haettu verkkotunnus ei loukkaa kenenkään suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.

Jos rekisteröimäsi verkkotunnus loukkaa jonkun suojattua nimeä tai tavaramerkkiä, voit menettää hakemasi verkkotunnuksen.

Miten voin varmistaa fi-verkkotunnuksen lainmukaisuuden?

Tarkista viranomaisrekistereistä ENNEN verkkotunnuksen rekisteröimistä ettei se loukkaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.

Suomen kauppa-, säätiö tai puoluerekisteriin merkityt nimet ja julkisyhteisöiden ja niiden toimielimien nimet: https://www.ytj.fi

Suomen tavaramerkkirekisteriin merkityt tavaramerkit: https://epalvelut.prh.fi/web/tietopalvelu/haku

Suomen yhdistysrekisteriin merkityt nimet: http://yhdistysrekisteri.prh.fi/ryhaku.htx

EU-tavaramerkit (EUIPO): https://euipo.europa.eu/eSearch/

Suojattuja nimiä ovat toiminimi- ja tavaramerkkilakien määrittelemät vakiintuneet nimet, toissijaiset tunnukset tai tavaramerkit.

Lisäksi suojattuja ovat vieraan valtion edustustojen tai niiden toimielinten nimet. Et siis saa rekisteröidä verkkotunnusta jonkunmaanlahetysto.fi ellet ole rekisteröimässä sitä tämän maan omistamaksi verkkotunnukseksi.

Millainen fi-verkkotunnus voi olla?

  • Pituus voi olla 2-63 merkkiä.
  • Sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a–ö, numerot 0–9 ja väliviiva (-) sekä Suomessa puhuttavan saamen kielen merkit.
  • Väliviiva ei saa olla verkkotunnuksen ensimmäinen, eikä viimeinen merkki.
  • Kolmas ja neljäs merkki eivät saa molemmat olla väliviivoja.

Verkkotunnuksen valinnassa kannattaa miettiä myös sen helppokäyttöisyyttä. Miten verkkotunnus ns. istuu suuhun? Jos joku kysyy sähköpostiosoitettasi tai kotisivujesi osoitetta puhelimessa, meneekö vastaus kerralla oikein vai joudutko kertomaan sen kirjain kirjaimelta?

Fi-verkkotunnuksen uusiminen

Fi-verkkotunnus on voimassa 1, 3 tai 5 vuotta. Lähetämme sinulle automaattisesti laskun uusinnasta noin 60 vuorokautta ennen verkkotunnuksesi umpeutumista.

Verkkotunnuksen haltijan siirto

Jos haluat siirtää verkkotunnuksesi toisen henkilön tai organisaation haltuun, ota yhteyttä meihin osoitteella [email protected] Toimitamme sinulle verkkotunnuksen siirtoavaimen minkä avulla fi-verkkotunnus voidaan siirtää uudelle haltijalle.

Fi-verkkotunnuksen irtisanominen

Voit irtisanoa verkkotunnuksesi myös ennen voimassaoloajan umpeutumista. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme jos haluat irtisanoa verkkotunnuksesi.