FI | EN | SV | ZH

Ilmaiset kuvat markkinointikäyttöön: parhaat ilmaiset kuvapankit

Kuvat auttavat markkinointiviestinnässä välittämään tunteen ja viestin paremmin kuin kuuluisat tuhat sanaa. Laadukkaita kuvia tarvitseekin kaikki organisaatiot omassa toiminnassaan. Kuvia ei aina tarvitse ottaa itse tai tilata ammattikuvaajaa ottamaan, vaikka usein se onkin kaikista persoonallisin ja laadukkain vaihtoehto kuvallisessa viestinnässä. Sen sijaan voit ostaa kuvapankeista kuvia edullisesti tai ladata ilmaisista kuvapankeista kuvia käyttöösi jopa maksutta. Keskityimme tässä kirjoituksessa etsimään 9 parasta ilmaista kuvapankkia, joista voit ladata ilmaiseksi kuvia markkinointikäyttöön.

Yleisesti ottaen kannattaa huomioida, että kuvia ladatessa tarkistaa ilmaisen kuvapankin tarjoamien kuvien käyttöehdot tai lisenssien ehdot. Esimerkiksi CC0 merkintä kuvassa tarkoittaa Creative Commons lisenssiä, jossa annetaan laajimmat ehdot: kuvaa voi kopioida, muokata, levittää ja esittää, mukaan lukien kaupallisessa tarkoituksessa. Siksi se on yksi turvallisimmista lisensseistä yrityksille käyttää kuvia vapaasti markkinoinnissaan. Lue lisää CC0 lisenssistä.

Mikä on ilmainen kuvapankki ja miten se eroaa maksullisista kuvapankeista?

  • Ilmaiset kuvapankit tarjoavat kuvia käyttöön täysin maksutta.
  • Maksullisesta kuvapankista ostat kuvan joko yksittäishinnalla tai kuukausimaksulla tietyn kiintiömäärän.
  • Ilmaisen kuvapankin kuvien käyttöoikeuksissa voi olla eroja ja moni palvelu voi vaatia attribuution eli maininnan sivustosta linkin kera, mistä kuva on ladattu.
  • Myös maksullisen kuvapankin kuvien käyttöoikeuksissa voi olla eroja ja ostoksen hintaan voi vaikuttaa käyttötarkoituksen laajuus.
  • Googlen kuvahaku ei ole ilmainen kuvapankki: älä kopioi mitä tahansa löytämääsi kuvaa verkosta ja käytä ilman lupaa. Saatat syyllistyä tekijänoikeuksien ja käyttöoikeuksien rikkomukseen.

Ilmaiseksi kuvia: lisää nämä 9 kuvapankkia kirjanmerkkeihin

Usein parhaat ilmaiset kuvapankit ovat sellaisia, joilla on hyvä maine, sekä jotka ovat tarjonneet kuvia jo pitkään. Näiden kuvapankkien kuvien tarjonnasta löydät laadukkaita kuvia, jotka kelpaavat teknisesti tarkkuudeltaan jopa painotöihin.

Vinkki: mikäli löydät omaan liiketoimintaasi sopivia kuvia alla olevista kuvapankista, kannattaa tarkistaa löydätkö samalta valokuvaajalta paitsi lisää ilmaisia kuvia, mutta myös maksullisia kuvia esimerkiksi saman kuvapankin kautta maksua vastaan. Klikkaa esimerkiksi kuvaajan nimeä kuvapankista tai etsi kuvaajan nimellä hakukoneesta muita maksullisia kuvapankkeja. Näin saatat löytää samaan kuvaukseen, malleihin tai teemaan kuuluvia lisäkuvia ostettavaksi. Moni ammattikuvaaja markkinoi osaamistaan tarjoamalla muutaman kuvan ilmaiseksi ilmaisessa kuvapankissa, joka on tapa herättää mielenkiinto. Monelle riittää ilmaiskuvat, mutta kuvaajan muu tarjonta kannattaa tarkistaa, sillä valokuvaajalla saattaa löytyä kymmenittäin muita samankaltaisia kuvia, samasta miljööstä, samojen mallien kanssa.

Unsplash

Unsplash on yksi verkon suosituimpia ilmaisia kuvapankkeja. Kirjoitushetkellä se tarjoaa yli 3 miljoonaa ilmaista kuvaa. Kuvia voi ladata ja käyttää ilman lupaa. Kuvapankista löytyy myös maksullisen jäsenyyden vaatimia kuvia, jotka on merkitty Unsplash+ -merkillä. Laatu on erittäin korkea kuratoinnin ansiosta. Sivusto on toiminut vuodesta 2013 lähtien.

Tutustu: Unsplash.com

Pexels

Pexels on yksi harvoista ilmaisista kansainvälisistä kuvapankeista, joiden käyttöliittymässä voit hakea myös suomenkielisillä avainsanoilla. Tämä helpottaa käyttöä, mikäli englantisi ei ole kovin hyvällä tasolla. Palvelusta löytyy kuvien lisäksi myös ilmaisia videoita.

Pexelsin käyttöehdot ovat laajat, mutta ne suosittelevat tarkistamaan hyvän tavan mukaisesti, ettei esimerkiksi kuvissa esiintyvät henkilöt esiinny käytössä itselleen haitallisella, epäedullisella tai loukkaavalla tavalla. Sivusto on toiminut vuodesta 2014 lähtien.

Tutustu: Pexels.com/fi-fi/

Burst

Shopify -verkkokauppa-alustan omistama ja hallinnoima ilmainen kuvapankki Burst sisältää laadukkaita, täysin ilmaiseksi käytettäviä kuvia. Attribuutiovelvoitetta ei ole, mikä mahdollistaa kuvien laajamittaisen käytön ilman linkkejä ja attribuutiovelvoitteita.

Sisältöjen laadussa näkyy hyvä kuratointi, sillä aivan mitä tahansa teoksia ei hyväksytä palveluun. Burst on yksi nopeiten kasvavia ilmaisia kuvapankkeja.

Tutustu: Burst.shopify.com

Pixabay

Saksalaisomistuksessa oleva Pixabay tarjoaa yli 4 miljoonaa teosta. Kuvien lisäksi palvelusta löytyy myös videoita ja vektoreita. Kuvien tarjonta ja laatu ei ole yhtä tasokasta kuin yllä mainituissa palveluissa, sillä kuratoinnin seula ei ole yhtä tiukka.

Palvelun hakutoiminto sen sijaan toimii monipuolisesti tarjoten vaihtoehtoisia hakutermejä käyttäjälle sekä mahdollisuuksia rajata tuloksia värien mukaan tai vaaka- ja pystykuvien perusteella.

Tutustu: Pixabay.com

Pixbuster

Suomalaisen Juha Tuomen Pixbuster on yhden kuvaajan kuvapankki, joka tarjoaa ilmaisia kuvia ilman attribuutio-velvoitetta (mutta sitä suositellaan kuitenkin). Kaikki kuvat ovat Tuomen itsensä kuvaamia ja siten myös käyttöoikeudet mallien sopimusten suhteen ovat kunnossa.

Tutustu: Pixbuster.com

Gratisography

Kun tavanomainen ei riitä ja haluat massasta erottuvia kuvia: Gratisography.com on paikkasi. Ryan McGuiren villi tyyli luo humoristisia ja retrofiiliksiä kuviin ja täältä löydätkin paljon Ryanin tuotoksia, joissa kuvissa esiintyy mallina Ryan itse. Tuoreimmat otokset sivustolla esittelevät tekoälyllä luotuja luomuksia eli kannattaakin tarkistaa kuvan tiedoista, onko kuva oikeasti valokuva vai tekoälyn renderöimä kuva, jos epäilet sen aitoutta.

Tutustu: Gratisography.com

Rawpixel (attribuutio osassa pakollinen)

Rawpixel erottuu muista jo yhden syyn takia: sieltä löytyy paljon taustasta irtileikattuja ns. läpinäkyvän taustan kuvia. Esimerkiksi ihmisiä ja objekteja löytyy valmiiksi syvättyinä, joita voit käyttää muiden kuvien päällä, sillä kuvista on tausta poistettu.

Public Domain -merkinnällä varustetut kuvat sisältävät CC0-lisenssin käyttöoikeuden eli niiden käyttöoikeus on vapaa eikä attribuutiota ole pakollista merkitä edes ilmaistiliä käytettäessä. Ilmaistiliä käytettäessä muiden kuin Public Domain -merkinnän omaavien kuvien attribuutio on pakollinen palvelun käyttöehdoissa, joka kannattaa huomioida kuvia käytettäessä.

Tutustu: Rawpixel.com

Freepik (attribuutio pakollinen)

Freepik tarjoaa valokuvien lisäksi myös vektoroituja kuvia, videoita, ikoneja ja PSD-tiedostoja, joita voit muokata Adobe Photoshop -ohjelmistolla. Erityisesti vektoroitujen kuvien suhteen sivusto tarjoaa laajan tarjonnan kuvia.

Käyttöehtojen mukaisesti ilmaisten kuvien attribuutio on pakollinen. Käytettäessä kuvaa esimerkiksi verkossa, tulisi julkaisun yhteydessä olla attribuutio-maininta ja -linkki ”Image by Freepik”, joka ohjaa ko. kuvaan. Premium-jäsenyyden maksamalla attribuutio-velvoite poistuu.

Tutustu: Freepik.com

Vecteezy (attribuutio pakollinen)

Valokuvia ja vektorikuvia sisältävä kuvapankki, joissa attribuutio pakollinen ilmaisten kuvien käyttöön. Attribuutio pakollinen ilmaiskuvissa, joka poistuu kun tilaat palvelusta kuukausimaksullisen. Palvelusta löytyy erityisen paljon vektoroituja taustakuvia. Vinkki: vektoroidut taustakuvat voivat parantaa etenkin verkkosivustojen latausaikoja, sillä vektoroitu kuva vie tyypillisesti vähemmän tilaa kuin laadukas JPG- tai PNG-kuva. Lisäksi vektoroitu kuva säilyttää laatunsa sillä kuvaa ei häviöllisesti pakata. Nettiympäristöön ystävällisen vektoroidun kuvan tunnistat SVG-tiedostopäätteestä.

Tutustu: Vecteezy.com

Ilmaisten kuvien palveluiden yhteenveto

Listauksen alkupäässä olevissa kuvapankeissa ei ole pakollista antaa attribuutiota eli tarjota mainintaa ja linkkiä palveluntarjoajan sivustolle, josta kuva on ladattu. Se onkin merkittävin ero listauksessamme ilmaisista kuvapankeissa, sillä listan häntäpäässä olevissa vaihtoehdoissa attribuutio on osassa pakollinen käyttöehtojen mukaisesti. Muutama näistä kuvapankeista tarjoaa myös maksullisen vaihtoehdon jolla attribuutio-pakote poistuu.

Kaikki kuvapankit tarjoavat valokuvia ja osa myös vektoroituja kuvia sekä jopa videoita. Vektoroitujen kuvien muokkaamiseen tarvitset asianmukaiset ohjelmat joilla saat .AI ja .EPS muotoiset tiedostot auki. Nettikäyttöön tarkoitetun SVG-tiedoston värien muokkaaminen onnistuu jopa tekstieditorilla.

Lue myös kirjoituksemme: optimoi kuvat nettisivuille ja nopeuta sivuston latausaikoja jopa 50-80 %.

Jaa kirjoitus:

Webhotellit joka makuun

Nopea suomalainen webhotelli alk. 1,37 €/kk + ALV