Nettisivut helposti itse tekemällä: vertailussa WordPress ja WebbiVelho

HTML ja CSS ei kuulu kielivalikoimaasi? Ei hätää, verkkosivujen rakentamiseen on nykyään käteviä vaihtoehtoja, jotka eivät vaadi juurikaan koodauskokemusta HTML/CSS/PHP:stä. Osaamisesta ja kokemuksesta on totta kai hyötyä.

Otimme vertailuun kaksi suosittua tapaa tehdä omat verkkosivut. Ensimmäisenä on maailman suosituin julkaisujärjestelmä WordPress. Toinen vaihtoehto on helppokäyttöisyyttä korostava WebbiVelho. Kummatkin ovat saatavilla jokaiseen XetNET webhotellipakettiin ja itsessään veloituksettomia käyttää, vaikkakin WordPress-ympäristöön on saatavilla maksullisia teemoja ja lisäosia laidasta laitaan.

Kaikki lähtee liikkeelle tarpeesta. Mikäli tarvitset yrityksellesi verkkosivuston, kevyen kampanjasivuston mainostamiseen tai aktiivisesti päivittyvän sivuston, jonka sisältöihin haluat itse vaikuttaa mahdollisimman paljon, on alustan valinnalla suuresti merkitystä.

WordPress on soveltuu kehittäjille ja koodareille

Mikäli toivelistasi on pitkä, sisältäen vaikkapa verkkokauppa-ominaisuuden, sosiaalisen median upotuksia, mahdollisimman paljon kustomoitavuutta, on järkevää lähteä etsimään ratkaisua WordPress-alustan kanssa. WordPress itsessään on avoimen lähdekoodin alustana ilmainen, sisältäen mahdollisuuden erilaisiin maksullisiin lisäosiin.

WordPressiin on saatavilla jopa tuhansia teemoja sekä erilaisia lisäosia.

Käytön opettelu ei välttämättä ole maailman helpoin, mikäli olet aloittelija. WordPress on alun perin kehitetty blogi-alustaksi. Myöhemmin se on laajentunut alustaksi, jolla pyörii niin verkkokaupat kuin suuret mediasivustot. WordPressiin on saatavilla lukuisia ilmaisia sekä maksullisia teemoja. Teema tarkoittaa sivuston etukäteen suunniteltua ulkoasua. Valitsemalla teeman ja muokkaamalla siitä oman näköisesi voi vaatia paljon aikaa ja tietyissä teemoissa kaikkea ei voi muokata itse – ellet tiedä mitä teet.

WordPressin avulla voit saada hyvinkin modernin näköisen ja mobiiliystävällisesti, eli responsiivisesti toimivan verkkosivuston. Sivusto palvelee tällöin eri kokoisia ruutuja käyttäviä, kuten älypuhelin- kuin pöytäkoneiden käyttäjiä. Jotta saat viritettyä sivustosi parhaaseen kuntoon, oppimiskynnys on laaja ja joudut käyttämään paljon aikaa tekemällä itse: tai voit hyödyntää jotain WordPress-osaajaa tekemään vaikeat työt puolestasi.

Plussat:

  • Tuhansia teemoja ja lisäosia, ilmaisia ja maksullisia, joiden avulla onnistuvat niin ajanvarausjärjestelmät kuin muutkin erikoistoiminnollisuudet
  • Mikäli HTML/PHP/CSS ovat veressä, mahdollisuudet ovat rajattomat
  • Verkossa paljon ohjevideoita, bloggauksia, yrityksiä, keskusteluryhmiä ja yhteisöjä jotka auttavat ja neuvovat käytössä

Miinukset:

  • Korkea kynnys aloittelijalle: ilman WordPress-kursseja järjestelmä voi tuntua liian vaikealta aloittaa sivuston rakentaminen ja muokkaus oman näköiseksi
  • Päivityksiä tulee jatkuvasti ja WordPress kannattaa pitää ajan tasalla. Suosittelemme, että huolehdit päivityksistä, jotta sivustosi pysyy ajan tasalla ja tietosuojariskejä ei synny

WebbiVelho on erinomainen aloittelijalle

Nopea keino pystyttää verkkosivusto valmiin ulkoasun pohjalta, vain tekstejä ja kuvia vaihtamalla, on WebbiVelhon valtti. Se tähtää nopeuteen ja yksinkertaisuuteen. Valmiin sivuston saa parhaimmillaan jopa päivässä valmiiksi eikä aikaa tarvitse käyttää alustan ja lisäosien kanssa säätämiseen. Ulkoasun muokkaimen eli editorin logiikan oppii minuuteissa ja lisäominaisuuksia sekä asetuksia pääsee säätämään monipuolisesti.

WebbiVelhon käytön oppii hetkessä ja se tarjoaa monipuolisesti erilaisia elementtejä käytettäväksi sivustolla

Minkä WebbiVelho voittaa yksinkertaisuudessa, se häviää ominaisuuksissa. Sanomattakin selvää, ettei alusta sovellu kaikkeen, kuten aktiiviseen bloggaukseen. Se sen sijaan toimii erinomaisesti kevyen käyntikorttisivuston rakentamiseen, tuotteen tai palvelun laskeutumissivuston rakentamiseen omalle domain-osoitteelle, kampanjasivustoksi jne.

Raahaa ja pudota (drag’n’drop) periaatteella toimiva muokkain on nopea eikä tekstilaatikoiden tai kuvien kokojen säätämiseen tarvitse opetella CSS-määrittelyä. Toisin kuin monissa WordPressin teemoissa, WebbiVelholla voi ulkoasussa siirtää elementtejä ympäriinsä visuaalisella editorilla.

WordPressin teemoissa tyypillisesti asetukset tehdään teeman omilta asetukset-sivulta, johon on teeman valmistaja etukäteen valinnut muokattavat asetukset. Näin ollen kaikkia elementtejä ei voi välttämättä vaihtaa itse asetuksista vaan ne pitää säätää PHP- ja CSS-tiedostoista käsin, joka ei aloittelijalle ole helppoa. Tämä toimintamalli ei tosin ole suositeltu tapa, sillä päivittäessä teemaa muutokset nollautuvat, ellei käytössä ole lapsiteemaa (child theme). Tämä taas vaatii enemmän osaamista eli WordPressin käyttäjältä vaaditaan enemmän.

WebbiVelho on tutustumisen arvoinen työkalu, mikäli sivusto halutaan nopeasti käyttöön omin voimin, ilman ulkopuolisen apuja. Sen avulla syntyy helposti mobiiliystävällinen sivusto matalalla oppimiskynnyksellä.

WebbiVelhon käytössä on lukuisia erilaisia teemoja, joilla pääsee liikkeelle nopeasti

Plussat:

  • Helppo ja nopea tapa aloittaa sivuston rakentaminen, toistasataa valmista ulkoasua/teemaa
  • WYSIWYG-editori eli näet sivuston sellaisena kuin se on julkaistunakin
  • Raahaa ja pudota -tyyppisesti toimivat elementtien lisäykset
  • WordPressiä matalampi osaamiskynnys: perustietämys HTML:stä auttaa, mutta ei välttämätön
  • Ei vaadi päivityksiä ja ylläpitoa samalla tavalla kuin WordPress

Miinukset:

  • Häviää ominaisuuksien/lisäosien mahdollisuuksissa WordPressille
  • Kaikkia erikoisominaisuuksia ei löydy, kuten blogiympäristö, joita tehokäyttäjät voivat tarvita

Lyhyesti WordPress vs. WebbiVelho

Mikäli tarpeena on tehdä kevyt sivusto, nopeasti ja kivuttomasti, WebbiVelho on aloittelijan valinta. Sillä sivusto syntyy vain muutamassa tunnissa käyttöön. WordPress taas soveltuu edistyneelle käyttäjälle, joka haluaa lisää ominaisuuksia ja on valmis kouluttautumaan tai käyttämään ulkopuolista kehittäjää erilaisissa tilanteissa, joissa omat kyvyt eivät riitä.

Kokeile WebbiVelhoa ilmaiseksi osoitteessa https://webbivelho.fi

WordPress Webhotellissamme on esiasennettuna WordPress, jonka avulla voit aloittaa WordPress-sivuston rakentamisen hetkessä.

Tutustu WordPress-julkaisujärjestelmään https://wordpress.org/ ja suomenkielisillä sivuilla: https://fi.wordpress.org/

Jaa kirjoitus: