JetBackup turvaa webhotellisi tiedot vaikuttamatta levytilasi käyttöön
Webhotelli-asiakkaitamme hemmotellaan: tarjoamme JetBackup-varmuuskopioinnilla automaattisen varmuuskopioinnin kaikesta webhotellisi sisällöstä ilman, että se vaikuttaa tilaamasi levytilan käyttöasteeseen. Esimerkiksi mikäli käytössäsi on XetNET webhotelli 6 Gt levytilalla, josta käytössä on 4 gigatavua isolle WordPress-sivustolle, saattaisit perinteisesti törmätä ongelmaan, ettet pystyisi varmuuskopioimaan WordPress-sivustoasi koska levytila ei riitä. WordPress-sivusto (jonka koko esimerkissä 4 Gt) + WordPress-sivuston varmuuskopio vaatisi tällöin yhteensä 8 gigatavua levytilaa. Vaan eipä hätää: JetBackup hoitaa homman ja säilyttää 14 vuorokauden ajan varmuuskopioita mm. tietokannoista, tiedostoista ja sähköpostilaatikoista. Näin se toimii:
JetBackup varmuuskopioi webhotellisi sisällön automaattisesti kerran päivässä webhotelli-palvelimen ulkopuoliselle palvelimelle. Tämä parantaa vikasietoisuutta, jolloin mahdollisen laiterikon yhteydessä varmuuskopiot eivät koskaan ole saman levyjärjestelmän tai palvelimen käytössä. Varmuuskopiointi toimii ns. incremental backupin, eli ns. lisäävän varmuuskopioinnin toimintaperiaatteella. Tällöin ainoastaan muuttuneet tiedostot varmuuskopioidaan. Tämä parantaa varmuuskopioinnin levytilan tehokkuutta sekä nopeutta. Lisäksi se kuluttaa huomattavasti vähemmän levyjärjestelmän käyttämää sähköä, mikä on vastuullista tänä päivänä.
Löydät JetBackup varmuuskopiointityökalun webhotellisi cPanel-hallintatyökalusta. Voit kirjautua hallintatyökaluun verkkotunnuksesi perään liitettävän /cpanel/ kansion kautta, esimerkiksi yritys.fi/cpanel/
Kirjaudu sisään saamillasi cPanel-hallintatyökalun tunnuksilla ja löydät JetBackup työkalun ”Tiedostot” otsikon alta. Voit käyttää halutessasi cPanelin hakutoimintoa joka löytyy yläreunasta oikealta.
Kuva: JetBackup 5 -varmuuskopiointityökalu löytyy Tiedostot-otsikon alta cPanelin työkaluista. Klikkaa se auki ja näet webhotellisi varmuuskopioidut tiedot.
Kuva yllä: JetBackup 5 työkalun päänäkymä tarjoaa mahdollisuuden palauttaa eri osioita webhotellistasi. Voit palauttaa aivan kaiken (Full Backups), johon sisältyy kaikki tiedostot, tietokannat, tietokantojen käyttäjät, DNS-asetukset, SSL-sertifikaatit, sähköpostilaatikot jne.
Voi olla ettei aina ole tarvetta palauttaa aivan kaikkea, jolloin palautus toimii nopeasti kun palautat vai halutun osion. Kaksi yleistä käytännön esimerkkiä alla:
- Esimerkki 1: Kuvitellaan, että teet WordPress-sivustoosi päivityksiä jonka takia nettisivusto jumiutuu. Et jostain syystä pääse enää hallintatyökaluun sisään. Tässä tilanteessa voit ensin kokeilla palauttaa pelkästään tiedostot, valitsemalla ”Home Directory” vaihtoehdon. Tällöin päivityksen aikana päivitetyt tiedostot, teemat ja lisäosat palautetaan. Joskus tämäkin riittää, jos päivityksen myötä ongelman aiheutti uusi versio lisäosasta joka aiheutti yhteensopivuusongelman.
- Esimerkki 2: Teet WordPress-sivustollasi virheen, poistat vahingossa jonkin bloggauksen tai sivun jonka haluat palauttaa. Voit palauttaa JetBackupin avulla tietokannan edellisen version, jossa poistamasi sisältö on edelleen tallessa. Tällöin palaat ajassa takaisin hetkeen, kun sivusto oli samassa tilassa sisältöjen suhteen kuin se oli varmuuskopiota tehtäessä.
Muistathan, että varmuuskopioinnista palauttaminen palauttaa tilanteen aina varmuuskopiohetkellä olevaan tilanteeseen. Mikäli olet sen jälkeen tehnyt muutoksia webhotellisi sisältöön varmuuskopioinnin jälkeen, kuten päivittänyt sivustollesi sisältöjä, poistuvat nämä muutokset varmuuskopioinnin palautuksessa. Toimi siis varoen ja suunnitellusti.
Varmuuskopioinnin palauttaminen (tietokanta-esimerkki)
Näytän seuraavaksi, miten varmuuskopioinnin palauttaminen onnistuu. Esimerkkitilanteessamme kausityöntekijä oli vahingossa tehnyt virheen verkkosivustolle jota ei voitu perua muilla keinoin. On järkevää palauttaa edellinen varmuuskopio tietokannasta. Valitse ensin JetBackup 5 työkalun päänäkymästä ”Databases” eli tietokannat.
Kuva: mikäli käytössäsi on useita tietokantoja, löytyvät kaikki tietokannat tältä listalta. Valitse oikean tietokannan kohdalta ”Choose Other Backup” nappia painamalla haluamasi varmuuskopioinnin hetki.
Kuva: Valitse oikea tietokanta aktiiviseksi (rivin väri muuttuu persikan sävyiseksi). Valitse listalta haluamasi päivämäärä siitä varmuuskopioinnin hetkestä, johon haluat palata. Paina sen jälkeen ”Restore” eli ”Palauta” painiketta.
Kuva: Nyt eteesi aukeaa palauttamisen yhteenveto, jossa varmistetaan vielä, että olet valinnut oikeat asiat palautettavaksi. Esimerkissämme valitsimme pelkästään tietokannan, joka oli haluttu toimenpide. Palautus käynnistyy klikkaamalla ”Restore Selected Items” eli ”Palauta valitut osiot”.
Kuva: Varmuuskopioinnin osittainen palautus (Partially Completed) onnistui. Pelkästään tietokanta oli palautettu edelliseen tilaansa. Nyt voit palata tutkimaan verkkosivustoasi jossa pitäisi olla kaikki tietokannan osalta siinä tilassa, kun se oli varmuuskopiointihetkellä.
Voit palauttaa JetBackupilla edellisen 14 vuorokauden aikana tehdyistä varmuuskopioista minkä tahansa päivän varmuuskopion. Tästä on hyötyä etenkin, jos jokin vahinko sattuu webhotelliisi asentamalle sovellukselle kuten WordPress-sivustolle, etkä huomaa sitä kuin vasta usean päivän jälkeen. Vastaavasti voit käyttää palautusta myös tiedostojen tai sähköpostilaatikoiden suhteen.
Varmuuskopioinnin palauttaminen (sähköpostilaatikko-esimerkki)
Poistitko vahingossa tärkeän viestin sähköpostilaatikosta? Saat sen takaisin JetBackupin avulla. Ohje: vaihda näkymä ”Email Accounts” välilehdelle ja voit palauttaa sähköpostilaatikon edelliseen tilaan. Voit yllä olevan tietokanta-esimerkin mukaisesti valita päiväkohtaisesti varmuuskopioidun ajankohdan painamalla ensin ”Choose Other Backup” nappia, jotta näet eri päivämäärät jolloin varmuuskopioita on luotu.
Huomioithan, että varmuuskopioinnin palauttaminen esim. eilispäivältä poistaa varmuuskopiointihetken jälkeen vastaanotetut uudet sekä lähettämäsi viestit palvelimen sähköpostilaatikosta. Tästä ei ole välttämättä haittaa, mikäli sähköpostiohjelmasi on ladannut uudet viestit talteen palvelimelta (esim. POP3-tili), mutta mikäli käytät IMAP-sähköpostia, viestien poistuminen palvelimelta vaikuttaa myös sähköpostiohjelmasi vastaanotettuihin viesteihin. Käytäthän varmuuskopioinnin palautusta harkiten ja suunnitellusti, ettet menetä vahingossa mitään uusia vastaanottamiasi viestejä.
Yhteenveto JetBackup varmuuskopioinnista
JetBackup-työkalun tarjoamat varmuuskopiot eivät kuluta webhotellisi levytilaa ja ovat lisäarvopalvelu, jonka tarjoamme kaikille webhotelli-asiakkaillemme. Verrattuna ulkoisiin varmuuskopiointipalveluihin, voit tämän avulla säästää jopa useita kymppejä, ehkä jopa satasen parikin vuositasolla. Virheitä saattaa tapahtua, jotka johtuvat inhimillisistä syistä, sovellusten päivityksistä, asetusten muuttamisesta yms. jonka palauttamiseen JetBackup on helppokäyttöinen ja monipuolinen työkalu. Toivottavasti saat siitä asiakkaanamme apua ja hyötyä seuraavalla kerralla, kun kaipaat keinoa palata menneeseen.