WordPress-sivuston siirto toiselle palvelimelle
Meille tulee jatkuvasti webhotellia vaihtavia uusiksi asiakkaiksi, sillä olemme panostaneet WordPressille optimoituihin hosting-ratkaisuihin. Tämän takia moni asiakkaamme kysyykin, miten WordPress-sivusto siirretään helpoiten uuteen webhotelliin.
WP-sivuston siirto webhotellista toiseen (verkkotunnuksen säilyessä samana) onnistuu ilmaisen UpdraftPlus WordPress-lisäosan avulla. Tässä kirjoituksessa neuvomme, miten verkkosivuston siirto onnistuu UpdraftPlus-lisäosan avulla, jos esimerkiksi vaihdat webhotelli-palveluntarjoajaa ja siirrät verkkotunnuksesi uuteen webhotelliin. Alla on kuvattu melko tyypillinen tilanne, jossa WordPress-sivusto on toisella palveluntarjoajalla ja se halutaan siirtää meille XetNETin webhotelliin tai optimoituun WordPress Webhotelli Forteen. Webhotellissamme on valmiiksi esiasennettu WordPress, eli pääset helposti tekemään siirron helposti tämän lisäosan avulla. Lyhyesti miten siirto tapahtuu:
- Tehdään varmuuskopio vanhasta sivustosta UpdraftPlus-lisäosan avulla, joka ladataan talteen tietokoneelle
- Siirretään verkkotunnus uuteen webhotelliin, jossa on esiasennettu WordPress
- Asennetaan uuden webhotellin WordPressiin UpdraftPlus-lisäosa, jolla palautetaan varmuuskopio tietokoneelle ladatuista tiedostoista
Ennen kuin aloitat: tällaiseen käyttötarkoitukseen ohje sopii
Tärkeä huomio: tämä ohje sopii WordPress-sivuston siirtoon kun verkkotunnus säilyy identtisenä ennallaan.
- Mikäli haluat siirtää WordPress-sivuston eri verkkotunnukseen kuin se oli aiemmin, esim. https://www.vanhayritys.fi -> https://www.uusiyritys.fi – tämä toimenpide ei onnistu ilmaiseksi UpdraftPlus-lisäosan ja ohjeen avulla, vaan tarvitset UpdraftPlus-lisäosaan maksullisen Migrator-lisäosan.
- Maksullinen Migrator-lisäosa osaa ottaa huomioon muuttuvan verkkotunnuksen (tai muuttuneen asennuksen alikansion esim. https://www.yritys.fi/uusisivusto/ -> https://www.yritys.fi/ siirto) aiheuttamat muutokset WordPress-sivustoon, sen tietokantaan ja mahdollisiin sisäisiin linkityksiin.
- Alla oleva ohje eli ”varmuuskopiointi & palauttaminen” soveltuu tilanteisiin, joissa verkkotunnus ja sivuston osoiterakenne säilyy ennallaan, eli siirron jälkeen osoite säilyy ennallaan (esim. https://www.yritys.fi/)
Ota huomioon verkkotunnuksen siirtoon liittyvä viive: verkkotunnuksen eli domainin siirrossa voi mennä tyypillisesti n. 6-48 tuntia asetusmuutosten jälkeen. Tämöä johtuu nimipalveluiden (DNS, Domain Name System) päivittymisestä ympäri maailman. Voit nopeuttaa verkkotunnuksen siirrosta johtuvaa viivettä asettamalla vanhan webhotellin nimipalveluiden asetuksiin lyhyemmän TTL-arvon (Time To Live).
Verkkotunnuksen siirto nopeammin TTL-asetusta vaihtamalla
Mikäli verkkotunnuksen nimipalvelimen TTL-arvoksi on määritelty sekunteina 21600, tarkoittaa se yhteensä 6 tunnin viivettä mikäli verkkotunnuksen nimipalveluita (DNS) muutetaan. TTL-arvo voi olla sekunteina oikeastaan mitä tahansa. Jos haluat verkkotunnuksen siirron toteutuvan mahdollisimman nopeasti, voit asettaa TTL-arvon lyhyemmäksi. Esimerkki: verkkotunnuksen TTL on 1800 (sekuntia), verkkotunnus päivittyy 30 minuutin viiveellä, tai jos TTL on 300 (sekuntia), verkkotunnus päivittyy 5 minuutin viiveellä jne.
Vinkki: Käytä lyhyttä TTL-arvoa kun siirrät sivustoa tai teet muutoksia. Kun siirto on ohi ja muutoksia ei tarvitse tehdä, voit käyttää pitempää (esim. 21600 sekuntia = 6 tuntia) TTL-arvoa. Pitkä TTL-arvo on hyödyksi tilanteissa, joissa nimipalveluihin kohdistuu palvelunestohyökkäys (DDoS), jolloin tieto nimipalveluista on paikallisen palveluntarjoajan/operaattorin nimipalveluiden välimuistissa pidempään tallessa.
Löydät TTL-asetuksen vanhan webhotellitarjoajan hallintatyökalusta joko ”Verkkotunnus/domain”, ”DNS” tai ”nimipalvelin/nimipalvelut” otsikon alta. Kun verkkotunnuksesi on siirtynyt XetNETille, löydät TTL-asetukset webhotellisi cPanel-hallintatyökalusta.
Vaihe 1: Aloita WordPress-sivuston siirto toiselle palvelimelle valmistelemalla varmuuskopio sivustosta
Vinkki ennen kuin aloitat: päivitä vanhan sivustosi WordPress sekä teemat ja lisäosat kaikki tuoreimpiin versioihin. Varmistat tällä tavoin sivuston siirron onnistumisen etenkin, mikäli oletuksena myös uuden palvelimen WordPress-asennus on identtinen (tuorein) versioltaan.
UpdraftPlus on WordPressin päällä toimiva lisäosa ja sivuston siirto käynnistyy asentamalla UpdraftPlus -lisäosan ensin WP-sivustoosi, jonka haluat siirtää. Aloita asentamalla UpdraftPlus WordPress-hallintatyökalusta vasemmalta löytyvän valikon ”Lisäosat” alta:
Tiesitkö: UpdraftPlus tarjoaa myös maksullisena vaihtoehtona UpdraftPlus Migrator-lisäosan sekä UpdraftClone-palvelun, jossa sivusto kloonataan UpdraftPlus-palvelun omille palvelimille. Tämän takia näet lisäosan asetuksissa välilehden ”Migrate / Clone”. Emme tutustu tähän ominaisuuteen tässä kirjoituksessa vaan teemme sivuston siirron tässä ohjeessa maksuttoman ”varmuuskopiointi & palauta” toiminnon avulla.
Vaihe 2: Vanhan sivuston siirto uuteen WordPress-asennukseen
Nyt olet ladannut tietokoneellesi 5 eri tiedostoa eli varmuuskopion vanhasta sivustostasi. On aika siirtää verkkotunnus uuteen kotiin eli XetNETin webhotelliin. Tilaa webhotelli ja verkkotunnuksen siirto normaalisti webhotelli-palvelusivuiltamme valitsemalla haluamasi paketin. Tarvitset tyypillisesti vanhan verkkotunnuksen siirtoavaimen jonka saat vanhan webhotelli-palveluntarjoajasi asiakaspalvelusta. Siirtoavain on voimassa usein vain rajatun ajan eli suunnittele sen takia siirto etukäteen.
Kun verkkotunnuksen siirto on valmis ja uusi XetNET webhotellisi on avattu, saat tunnuksen ja salasanan esiasennettuun WordPress-sivustoosi.
Nyt käytössäsi on esiasennettu WordPress, joka on oletuksena tyhjä ilman mitään sivuja ja sisältöjä. Aloita varmuuskopioinnin palauttaminen asentamalla UpdraftPlus-lisäosa samaan tapaan kuin yllä eli WordPressin ”Lisäosat” valikon alta ”Lisää uusi” valinnan kautta. Kun olet asentanut UpdraftPlus lisäosan ja aktivoinut sen käyttöön, siirry UpdraftPlus työkaluun WordPressin ”Asetukset” valikon alta ja suuntaa ”Backup / Restore” välilehdelle.
Existing backups -otsikon alla lukee, ettei varmuuskopioita ole tehty. Nyt on aika siirtää 5 tiedostoa palvelimelle. Aloita klikkaamalla ”Siirrä varmuuskopiotiedostoja palvelimelle” linkkiä. Voit sen jälkeen raahata tiedostot katkoviivoitetun alueen sisään tai klikata ”Valitse tiedostot” painiketta ja etsiä tiedostot tietokoneeltasi.
Yhteenveto
Sivuston siirto UpdraftPlus-lisäosalla on helppo ja vaivaton tapa tehdä sivuston siirto uuteen webhotelliin. Tässä muutama lisävinkki siirron suunnitteluun ja jälkimaininkeihin:
- Mikäli WordPress-sivustollasi on toiminnassa WooCommerce-verkkokauppa, on järkevää ennen siirtoa laittaa sivusto ns. ”maintenance mode” tilaan eli käyttäjälle ilmoitetaan, että sivustolla on huoltotyöt kesken. Tämä varmistaa kahden sivuston päällekkäisyyden ongelman: kukaan ei voi tehdä ostoksia verkkokaupassa siirron aikana. Voit käyttää tähän esim. WP Maintenance Mode & Coming Soon -lisäosaa. Kun verkkosivusto ja WooCommerce-verkkokauppa on siirretty uudelle palvelimelle, voit poistaa ”maintenance moden” pois käytöstä ja verkkokauppasi jälleen vastaanottaa tilauksia uuteen webhotelliin eikä vahingossa enää vanhaan.
- XetNETin webhotellissa on huippunopeat LiteSpeed-palvelimet jotka nopeuttavat WordPress-sivustoja. Asenna WordPress-sivustoosi LiteSpeed Cache -lisäosa jonka välimuisti nopeuttaa sivuston toimintaa. Tässä ohje välimuistin käyttöönottoon.