WordPress-sivuston migraatio eli siirto All-in-One WP Migration lisäosalla
WordPress-verkkosivuston migraatio eli siirto voi olla tarpeen, kun verkkosivuston verkkotunnus muuttuu, tai olet esim. julkaisemassa uutta sivustoa, jota olet rakentanut väliaikaisessa verkkotunnuksessa/webhotellissa. Migraatiota ei tule sotkea varmuuskopiointiin, jota voi hyödyntää sivustoilla silloin, kun verkkotunnus pysyy ennallaan.
Migraatio sopii tilanteisiin, joissa verkkotunnus tai polku muuttuu:
- Vanhayritys.fi -> Uusiyritys.fi
- Yrityksen nimen vaihtuessa verkkosivusto kopioidaan uuteen verkkotunnukseen
- Yritys.fi/uusisivusto/ -> Yritys.fi
- Alikansiossa ”uusisivusto” rakennettu sivusto on valmis julkaistavaksi ja se siirretään Yritys.fi juureen toimivaksi
- Webbisivuyritys.fi/asiakkaan-sivu/ -> Asiakas.fi
- Webbisivuja tekevä yritys julkaisee oman verkkotunnuksen alla kehitetyn sivuston julkiseksi uuteen asiakkaansa webhotelliin/verkkotunnukseen
Yllä vain muutama esimerkkitilanne milloin migraatio tulee tarpeelliseksi. On tärkeää huomata, että yhteistä migraatiotilanteessa ovat muutokset joko verkkotunnuksessa ja/tai alikansiorakenteissa. Tämän takia perinteiset varmuuskopiointi- eli backup-lisäosat WordPressille eivät toimi: kyse on migraatiosta eikä varmuuskopioinnista.
Varmuuskopio-lisäosat voivat toimia tilanteissa, joissa verkkotunnus pysyy tismalleen samana. Esimerkiksi:
- yritys.fi -> www.yritys.fi
- yritys.fi sivustolta otetaan varmuuskopiopaketti, joka asennetaan täysin identtiseen verkkotunnukseen.
Mikäli osoite muuttuu, esim. www.yritys.fi -> yritys.fi (ilman www:tä), tarvitaan migraatiotyökalu avuksi. Tai jos verkkotunnus muuttuu, esim. www.yritys.fi -> www.yritys.com, tällöin migraatiotyökalu on jälleen tarpeen.
Migraatiotyökalu osaa tehdä muutokset, joita verkkotunnuksen tai kansiorakenteen aiheuttama muutos aiheuttaa WordPress-sivustoissa.
Migraatiotyökaluista suosituimmat: Duplicator ja All-in-One Migration
Olemme aiemmin kirjoittaneet ohjeen Duplicator-lisäosan käyttämisestä, jolla luodaan WordPress-sivustosta asennettava paketti, joka siirretään uuteen webhotelliin tai Docker-alustaan. Tutustu kirjoitukseemme Duplicator-lisäosasta.
Tässä kirjoituksessa teemme WordPress-sivustolle migraation All-in-One WP Migration -lisäosalla. Lisäosa on yksi suosituimmista migraatiotyökaluista WordPressille ja se on käytössä kirjoitushetkellä yli 5 miljoonalla sivustolla.
All-in-One WP Migration -lisäosan toimintamalli pähkinänkuoressa:
- Asenna lisäosa WordPress-sivustolle, jonka haluat siirtää
- Vie (export) sivusto yhdeksi paketiksi, jonka lataat tietokoneellesi
- Asenna lisäosa uudelle WordPress-sivustolle, johon haluat viedä sivustosi sisällöt
- Tuo (import) paketti tietokoneellesi tallennetusta yhdestä tiedostosta
- Migraation päätyttyä sivusto toimii nyt uudessa osoitteessa
Toimintamallissa on tärkeää, että uudelle sivustolle on asennettu jo WordPress-sovellus valmiiksi. Kun tuot vientipaketin uudelle sivustolle, korvaa se kaikki olemassa olevat WordPress-asennuksen sivut, artikkelit tiedostot jne. asetukset uusilla tiedoilla. Migraatiotyökalu tekee muutokset tietokantaan verkkotunnuksen ja/tai kansion muutoksen takia automaattisesti.
Tämä poikkeaa Duplicator-sovelluksen tavasta toimia, joka ei vaadi WordPressin asennusta etukäteen. Duplicator tekee oman asennuspakettinsa sen sijaan, että se vaatii WordPressin asennuksen.
Ohje: näin teet migraation WordPress-sivustolle
Kirjaudu WordPress-sivustolle ja asenna All-in-One WP Migration -lisäosa sivustolle, jonka haluat siirtää.
Suuntaa WordPress-hallintatyökalun Lisäosat -> Lisää uusi lisäosa. Kirjoita haku-kenttään ”all-in-one migration”. Valitse ServMask-nimisen yrityksen ”All-in-One WP Migration” lisäosa ja klikkaa ”Asenna nyt” nappia. Hetken kuluttua asennus on valmis ja nappi muuttuu siniseksi ja siinä lukee ”Ota käyttöön”. Klikkaa sitä ja lisäosa aktivoituu.
Valitse asennuksen jälkeen vasemmasta valikosta ”All-in-One WP Migration” valikon alta ”Vienti” vaihtoehto.
Klikkaa ”Vie” nappia/valikkoa ja aukeaa erilaisia vaihtoehtoja.
Voit viedä tiedot erilaisiin pilvipalveluihin halutessasi, mutta tässä kohtaa teemme paketin webhotellin omalle palvelimelle jonka lataamme samantien tietokoneelle. Valitse siis ylin vaihtoehto ”Tiedosto”.
Vienti (export) käynnistyy ja All-in-One WP Migration luo yhden ison paketin verkkosivustostasi. Tähän kestoon voi vaikuttaa verkkosivuston tiedostojen määrä ja fyysinen koko.
Kun vienti on valmis, lataa tiedosto palvelimellesi painamalla DOWNLOAD-nappia. Huomioi tässä kohtaa kuinka suuri tiedoston koko on. Esimerkkisivustomme on 259 megatavua. Joudut nostamaan mahdollisesti tiedoston maksimisiirtorajaa uudella verkkosivustolla, johon olet siirtämässä pakettia.
Tiedosto latautuu nyt tietokoneellesi ja tunnistat sen .wpress päätteestä.
Siirry nyt uudelle verkkosivustollesi, johon haluat tuoda sisällöt vanhalta sivustolta. Asenna yllä olevan ohjeen tapaan All-in-One WP Migration samalla tavalla Lisäosat-valikon alta.
Asennuksen jälkeen valitse vasemmasta valikosta ”Tuonti” ja pääset sivulle, jossa voit tuoda (lähettää, upload) lataamasi tiedoston. Tarkista, että tiedoston maksimikoko on määritelty palvelimella riittävän suureksi. Yllä olevassa kuvassa se on 64 megatavua eli liian pieni. XetNETin asiakkaat voivat päivittää maksimirajan cPanel-hallintatyökalusta ”Select PHP Version” alta lisäasetuksista (Options) maksimissaan 128 megatavuun asti. Voit myös WordPressille saatavilla olevalla lisäosalla nostaa tiedoston maksimikoon rajoitusta. Voit määritellä sen jopa 1 Gt (1024 megatavua) asti.
Asenna Lisäosat -> Lisää uusi lisäosa -sivulta ”Increase Maximum Upload File Size” lisäosa kirjoittamalla nimi hakukenttään. Ota se asennuksen jälkeen käyttöön painamalla ”Ota käyttöön”.
Asennuksen jälkeen löydät lisäosan ”Asetukset” alta nimellä ”Increase Maximum Upload File Size”. Klikkaa se auki.
Määrittele maksimiraja tiedostosi koon perusteella. Voit maksimissaan valita 1 Gt eli 1024 megatavun rajan lisäosan asetuksissa. Mikäli verkkosivustosi on yli 1 Gt paketin kokoinen, suosittelemme maksullista Duplicator Pro -lisäosaa tätä suuremmille sivustoille.
Tallenna muutokset ja palaa takaisin All-in-One WP Migrationin ”Tuo” sivulle.
Nyt raja on noussut 1 Gt eli 1024 megatavuun. Voit ongelmitta tuoda ison pakettisi nyt työkalun avulla. Valitse ”Tuo” ja avautuvista vaihtoehdoista ”Tiedosto” ja etsi tiedosto tietokoneeltasi, joka siirrät palvelimelle. Riippuen paketin koosta ja internet-yhteytesi nopeudesta, tässä voi kestää hetki.
Käy nappaamassa kupponen kuumaa ja seuraa tuontiprosessin eri vaiheita. Työkalu saattaa ilmoittaa jos vanhalla palvelimella sekä uudella palvelimella on esimerkiksi eri PHP-versio ollut käytössä. Kannattaakin käyttää samaa PHP-versiota kummallakin palvelimella erilaisten migraation aikaisten yhteensopivuusongelmien välttämiseksi.
Lisäosa testaa siirron aikana monia asioita liittyen yhteensopivuuksiin sekä tekee tarvittavat muutokset tietokantaan, jossa verkkotunnus/kansio esim. vanhayritys.fi muuttuu muotoon uusiyritys.fi.
Onneksi olkoon – olet nyt suorittanut migraation onnistuneesti! Tarkista vielä verkkosivuston toimivuus tuonnin jälkeen jotta varmistut, että kaikki linkit ja lisäosat ym. toimivat oikein. Mikäli olet tekemässä migraatiota sen takia, että haluat siirtää sivuston webhotellista toiseen webhotelliin, muistithan, että me XetNETillä tarjoamme sivuston siirron veloituksetta toiselta palveluntarjoajalta meille. Tutustu myös WordPress-ylläpitäjien rakastamaan Webhotelli Forteen, joka on täysin WordPressille optimoitu webhotelli, joka nopeuttaa sivustoja keskimäärin 3x nopeammaksi huippunopean LiteSpeed Enterprise-palvelimen sekä mm. HTTP/3- ja Redis-teknologioiden avulla.