CDN-palvelu nopeuttaa sivustoja: QUIC.cloud käyttöönotto WordPressille
CDN eli Content Delivery Network, sisällönjakeluverkko on erinomainen tapa nopeuttaa verkkosivuston latausaikoja. Se on suunniteltu tilanteisiin, joissa vierailijat tulevat sivustollesi eri puolilta maailmaa. Silloin CDN-palvelu tarjoaa verkkosivuston tiedostot lähimmältä palvelimelta käyttäjää.
Esimerkki: mikäli webhotelli-palvelin sijaitsee Suomessa ja sivustollesi saapuu vierailija Yhdysvalloista, syntyy Atlantin ylityksestä sekä muista tietoliikenteen solmukohdista hidasteita matkalle. Lopputuloksena sivun latausaika voi olla yli sekunnin hitaampi, mitä se olisi paikalliselta, yhdysvaltalaiselta palvelimelta.
CDN-palvelu pelastaa tilanteen: verkkosivustosi tiedostot kuten kuvat, CSS-tiedostot ja HTML-tiedostot tarjotaan palvelimelta, joka on lähempänä sivustovierailijaa.
Kuinka paljon CDN-palvelu nopeuttaa sivuston latausaikoja?
Testasimme QUIC.cloud CDN-palvelun nopeutta suositussa GTMetrix-palvelussa. Emme ottaneet huomioon testissä koko sivuston latausaikaa, eli huomioimme ainoastaan palvelimen (TTFB, Time To First Byte) aiheuttaman viiveen, korostaaksemme fyysisen palvelimen sijainnin merkitystä.
Testisivustomme on WordPress 6.0.1 jossa LiteSpeed Cache -lisäosa on käytössä ja CDN otettu käyttöön. Lue myös alta ohjeet, miten lisäosa ja QUIC.cloud CDN otetaan käyttöön!
CDN:N vaikutus: palvelimen viiveet eri maista
Tulokset millisekunteina (ms), 1 000 millisekuntia = 1 sekunti.
- Hong Kong 1 800 ms (CDN pois päältä)
- Hong Kong 260 ms (CDN päällä)
Tulos: 1 440 ms nopeampi
- Lontoo 210 ms (CDN pois päältä)
- Lontoo 60 ms (CDN päällä)
Tulos: 150 ms nopeampi
- Kanada 700 ms (CDN pois päältä)
- Kanada 30 ms (CDN päällä)
Tulos: 670 ms nopeampi
- Intia 1 400 ms (CDN pois päältä)
- Intia 150 ms (CDN päällä)
Tulos: 1 250 ms nopeampi
Yhteenveto: mitä lähempänä palvelin ja data on, sitä nopeammin sivustokin aukeaa. Intian ja Hong Kongin suhteen sivusto latautui yli sekunnin nopeammin. Tämä on merkittävä etu hakukoneoptimoinnin näkökulmasta, sillä Google on ilmoittanut verkkosivuston latausajan olevan yksi hakukonesijoituksiin vaikuttava tekijä.
CDN:n käyttöönotto voikin siis parantaa hakukonesijoituksia ja on suositeltu erityisesti kansainvälisillä markkinoilla toimivalle sivustolle/yritykselle, joilla vierailijoita sivustolle saapuu ympäri maailman.
QUIC.cloud CDN-palvelu on ilmainen XetNETin asiakkaille
Olet XetNETin webhotelli-asiakkaana erityisasemassa, sillä QUIC.cloud CDN tarjoaa ilmaisia, joka kuukausi uudistuvia krediittejä LiteSpeed Enterprise -palvelimien käyttäjille.
XetNETin asiakkaana voit asentaa ilmaisen LiteSpeed Cache -lisäosan WordPress-sivustollesi, rekisteröityä QUIC.cloud käyttäjäksi ja kytkeä CDN-palvelun käyttöön. Luottokortteja ei vaadita. Ilmaisversio riittää erinomaisesti monelle, ellei kävijöitä ulkomailta ole kymmeniä tuhansia per kuukausi.
Seuraa alla olevia ohjeita ja pian CDN on käytössäsi, ja sivustosi latausnopeudet tipahtavat erityisesti Suomen ulkopuolelta tuleville vierailijoillesi.
Aloita asennus kirjautumalla WordPressin hallintatyökaluun, siirry ”Lisäosat” valikon kohtaan ”Lisää uusi”. Kirjoita oikeaan yläreunaan hakukenttään ”litespeed cache” ja löydät oikean sovelluksen. Klikkaa ”Asenna nyt” painiketta. Asennuksen jälkeen nappiin vaihtuu teksti ”Ota käyttöön” jota klikkaamalla lisäosa aktivoituu.
Vasempaan valikkoon ilmestyy LiteSpeed Cachen valikko. Klikkaa sen alta CDN-linkkiä.
Siirry ”QUIC.cloud CDN Setup” välilehdelle ja klikkaa ”Link to QUIC.cloud” nappia. Tämä aloittaa ohjatun asennuksen, jossa ensin rekisteröidyt QUIC.cloud käyttäjäksi.
Rekisteröinnissä annat sähköpostiosoitteesi ja luot uniikin salasanan palveluun. Älä käytä WordPress-sivustosi tunnuksia/salasanoja. Rekisteröinnin jälkeen saat vahvistusviestin sähköpostiosoitteeseesi, jossa on vahvistuslinkki. Sen klikkaamisen jälkeen olet rekisteröitynyt QUIC.cloud palveluun.
Sähköpostilinkin klikkaamisen jälkeen sinut ohjataan kirjautumaan QUIC.cloudiin luomallasi salasanalla. Sen jälkeen olet palannut WordPress-sivustollesi näkymään mihin jäitkin. Asennusvelho kertoo, että olet luonut QUIC.cloud Accountin. Jatka painamalla ”Run CDN Setup” nappia.
Tässä kohtaa on hyvä hetki keittää kuppi kahvia, teetä tai nauttia muu valitsemasi virvoke. Saat sähköpostiviestin kun tämä vaihe on ohi.
Sähköpostiviesti kilahtaa sähköpostilaatikkoosi kertoen, että CDN asennus on nyt puoliksi valmis. Seuraavaksi määrittelemme nimipalvelut verkkotunnuksellesi.
Kirjaudu nyt XetNET asiakassivustolle https://customers.xetnet.fi/ käyttäen tunnusta ja salasanaa, jonka sait alunperin kun avasit webhotellin tai muun palvelun kauttamme.
Klikkaa sisäänkirjautumisen jälkeen ”Verkkotunnukset” sivu auki ylävalikosta ja valitse oikean verkkotunnuksen kohdalta lisäasetukset-ikoni (kolme pistettä) ja sen alta ”Muokkaa nimipalvelimia”. Huom! Muokkaa vain sen verkkotunnuksen nimipalveluita, joihin haluat asentaa QUIC.cloud CDN-palvelun.
Klikkaa auki valinta ”Käytä omia nimipalvelimia (Syötä alapuolelle)” ja syötä Nimipalvelin 1 ja 2 kenttiin sähköpostiviestissäsi olevat nimipalvelimien osoitteet. Huom! On mahdollista että sait sähköpostiisi hieman eri nimipalvelimet mitä yllä esimerkki-sähköpostissamme lukee, eli käytä aina sähköpostiviestissäsi olevia nimipalvelimen osoitteita. Klikkaa alta ”Vaihda nimipalvelimet” tallentaaksesi muutokset.
Nyt kestää noin 24-48 tuntia kunnes tieto päivittyy ympäri maailman. Viive johtuu nimipalveluiden tiedon päivittymisestä tuhansien eri operaattorien nimipalvelimille. Verkkosivustosi toimii normaalisti ja voit tehdä normaaleja päivityksiä sille. Jossain kohtaa siirtoa voi tulla n. 15-20 minuutin aikaikkuna, jolloin verkkosivustosi herjaa SSL-sertifikaatista. Tämä johtuu nimipalveluiden muutoksesta eikä tyypillisesti kestä tätä pidempään.
Odotellessasi voit palata WordPress-sivustollesi tarkistamaan nimipalvelimien muutoksen tilan:
Klikkaamalla WordPressin puolella CDN Setup -sivulla ”Refresh CDN Setup Status” -nappia näet, joko nimipalvelimien päivitys on valmis. Näet myös onko QUIC.cloud tunnistanut nimipalveluidesi asetuksia, sillä se pyrkii kopioimaan A-, MX- ja TXT-tietueet automaattisesti nykyisten asetusten perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että mm. sähköpostipalveluntarjoajasi asetukset kopioituvat QUIC.cloud palveluun josta voit hallita nimipalveluiden asetuksia jatkossa. Saat myös sähköpostiviestin ilmoituksena, kun muutos on valmis.
Tärkeää! Muutoksen jälkeen nimipalveluiden asetusmuutokset kuten uudet tietueet luodaan QUIC.cloud palvelussa, joka hallitsee verkkotunnuksen nimipalveluita. Mikäli vaihdat XetNET asiakassivustolla (customers.xetnet.fi) nimipalvelut takaisin XetNETin nimipalvelimille, voit hallinnoida XetNETin cPanel-hallintatyökalun avulla nimipalveluitasi. Silloin linkki QUIC.cloud CDN-palveluun katkeaa.
Kun nimipalvelut ovat päivittyneet, pitäisi sivulla olla kaksi vihreää hyväksymismerkkiä asetusten onnistumisesta. Klikkaamalla ”Manage CDN” linkkiä pääset QUIC.cloud palveluun CDN-välilehdelle:
Näet QUIC.cloud Dashboard-näkymästä CDN-valikon alta, että CDN on käytössä ja sinulla on maksutta uusiutuvia krediittejä tililläsi. Yllä olevasta kuvasta näet, että esimerkiksi Yhdysvaltojen suhteen 10 krediitillä saat yhden gigatavun siirtokapasiteettia. Kirjoitushetkellä QUIC.cloud tarjoaa 100 krediittiä joka kuukausi LiteSpeed Enterprise -palvelimien käyttäjille. Saat käyttöösi peräti 70 PoP-sijaintia (Points of Presence), joista jokainen on QUIC.cloud palvelimien datakeskuksia ympäri maailman. Datakeskusten eli PoP-sijainnit saattavat muuttua/kasvaa tulevaisuudessa.
Voit halutessasi vaihtaa QUIC.cloud asetuksista myös eri alueet aktiiviseksi jotka kuluttavat krediittejäsi. Mikäli haluat säästellä ilmaisia krediittejä, voisi yksi vaihtoehto olla kytkeä Eurooppa pois päältä sillä Suomesta viive eri Euroopan maihin on maltillisen pieni. Tällöin krediittejäsi käytetään Euroopan ulkopuolelta tuleville käyttäjille.
QUIC.cloudin analytiikka tarjoaa mielenkiintoista dataa siitä, miltä alueilta CDN-palvelimia on hyödynnetty. Kuvassa näkyy testisivustollamme Hong Kong, Vancouver sekä Lontoo, jotka ovat GTMetrixin testipalvelimien sijainteja. QUIC.cloud on onnistuneesti tarjonnut GTMetrix.com nopeustesterille sekä muille vierailijoille mahdollisimman läheltä datan eli sivuston latausnopeudet ovat nyt erittäin optimaaliset palvelimen sijainti huomioiden.
Yhteenveto QUIC.cloud CDN-palvelusta
Markkinoilla on useita muitakin CDN-palveluita mutta harva on näin helppo, yksinkertainen ja edullinen ilmaisten krediittiensä takia ottaa käyttöön. LiteSpeed Cache -lisäosa on monelle asiakkaallemme tuttu, sillä se on ilmainen välimuistilisäosa WordPressin lisäksi myös muillekin sovelluksille (mm. Magento, Drupal, Joomla..). Olemme kirjoittaneet LiteSpeed Cache -lisäosasta oman ohjeen siitä, miten voit nopeuttaa sillä sivustoja hyödyntämällä palvelintason välimuistia. Voit siis LiteSpeed Cache -välimuistilla nopeuttaa sivustojen latausaikaa ilman, että kytket CDN-palvelua käyttöön. Suosittelemme tutustumaan artikkeliimme ellei työkalu ole entuudestaan tuttu: Nopeampi WordPress LiteSpeed-palvelimilla LiteSpeed Cachen avulla.
Mikäli käytät kumpaakin eli nopeutat sivuston latausaikaa hyödyntämällä LiteSpeed Cache -välimuistia sekä otat käyttöön QUIC.cloud CDN-palvelun, olet varmistanut että sivustosi toimii ympäri maailman erittäin suorituskykyisesti ja parannat paitsi käytettävyyttä, myös hakukonesijoituksiasi mahdollisesti paremman käyttökokemuksen avulla. LiteSpeed Cache -lisäosa toimii erinomaisesti QUIC.cloud CDN-palvelun kanssa sillä se osaa synkronoida ainoastaan muuttuneet tiedostot, sivut ja artikkelit, joita olet muuttanut sivustollasi.