Hosting erot: webhotelli vs. virtuaalipalvelin vs. Docker

Hosting-palveluissa on eroja erityisesti palveluiden ominaisuuksissa, käyttötarkoituksissa ja hinnoissa. Tutustumme tässä artikkelissa kolmeen suosittuun vaihtoehtoon: webhotelliin, virtuaalipalvelimeen sekä Docker-palveluun. Hosting tarkoittaa palvelintilan vuokraamista palveluntarjoajalta, jolloin itse ei investoida palvelimeen ja verkkoyhteyksiin.

Pilvipalveluiden tyypilliset hyödyt ovat matalat kustannukset ja ylläpidon helppous: laitteistoa ja verkkoinfraa ei osteta, vaan vuokrataan. Lisäksi palveluntarjoajan tarjoaman datan ja yhteyksien varmennuksien avulla vähennetään riskiä, jos jotain menee pieleen mm. ukonilmalla tai laitteistojen rikkoutumisen vuoksi.

Mihin tarkoitukseen nämä kolme vaihtoehtoa parhaiten soveltuvat ja mitkä ovat niiden hyödyt ja heikkoudet? Tutustutaan ensin webhotelliin.

Webhotelli

Webhotelli ovat suosituin tapa perustaa verkkosivusto ja sähköpostit organisaatiolle internetiin. Webhotellipalvelimen käyttöympäristön suosio ja edullisuus perustuvat palvelinkapasiteetin jakamiseen muiden asiakkaiden kanssa. Samalla palvelimella voi toimia useita eri asiakkaita ja verkkosivustoja.

Webhotelliin sijoitetulle verkkosivustolle on tyypillistä, ettei sivustolla ole useita tuhansia kävijöitä päivittäin. Normaalisti pienten yritysten ja yrittäjien verkkosivustolla kävijöitä on joitakin satoja per viikko ja tällaiseen käyttöön webhotelli on erinomainen ratkaisu hinta-laadultaan. Verkkosivusto voi olla rakennettu modernilla julkaisuhallintajärjestelmällä kuten WordPress, Joomla!, Drupal jne.

Webhotelli tarjoaa verkkosivustojen lisäksi myös sähköpostipalveluita, eli asiakkaan oman @domain.fi osoitteen sähköpostiviestit kulkevat webhotellin palvelimen kautta. XetNETin webhotellipaketteihin sisältyy mm. autentikoiva SMTP ja salatut yhteydet, minkä ansiosta yrityksen sähköpostiliikenne toimii tietoturvallisesti ja luotettavasti eri operaattoreiden verkossa, eri puolilla maailmaa.

Asetusten tekeminen ja käyttö on webhotelleissa tehty helpoksi hallintatyökalun avulla. Asiakas voi itse luoda sähköpostiosoitteita ja tehdä sovellusten asennuksia esimerkiksi XetNETin webhotelleihin kuuluvan cPanelin avulla.

Webhotelli ei välttämättä ole paras ratkaisu, mikäli verkkosivusto tai verkkokauppa kasvaa nopeasti ja kävijäliikenne lisääntyy. Mitä enemmän kävijöitä sivusto palvelee, ja mitä monimutkaisemmasta sivustosta/verkkokaupasta palvelimella on kyse, sitä nopeammin kapasiteetti saattaa loppua kesken. Tällöin verkkosivusto kannattaa siirtää jaetulta palvelimelta dedikoidulle palvelimelle, kuten virtuaalipalvelimelle.

Plussat: Edullinen hinta, nopea ja helppo ottaa käyttöön. Suorituskyky riittää kevyeen ja normaaliin käyttöön verkkosivustoille, verkkokaupoille, keskustelufoorumeille ym.

Miinukset: Suorituskyky saattaa loppua kesken, mikäli kävijöitä verkkosivustolla on useita satoja, jopa tuhansia päivittäin.

Tutustu webhotellipalveluihimme.

Webhotellin cPanel-hallintatyökalulla onnistuu sovellusten asentaminen helposti ja nopeasti.

 

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelimen (VPS, Virtual Private Server) avulla on mahdollista vuokrata dedikoitu kapasiteetti palvelimelta, kuten yksi tai kaksi vCPU-ydintä, haluttu levytila ja muistin määrä. Virtuaalipalvelin tarjoaa muskeleita raskaille verkkosivustoille, joissa kävijäliikenne on suurta. Lisäksi jos palvelimelle halutaan asentaa vapaasti erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja, sekä tehdä omia määrityksiä joita webhotelllissa ei voi tehdä, on virtuaalipalvelin luonteva ratkaisu korkeaa kustomointitasoa arvostaville kehittäjille.

Virtuaalipalvelin on hieman työläämpi vaihtoehto, sillä asetusten konfigurointi ja ylläpito kuuluvat tyypillisesti asiakkaalle. XetNET tarjoaa tosin ylläpitoon ratkaisut, joiden avulla virtuaalipalvelinta on helppo käyttää itse.

Plussat: Täysi valta ohjelmistojen asennuksiin ja konfigurointeihin. Korkea vikasietoisuus ja taattu suorituskyky, minkä ansiosta suositun sivuston, verkkokaupan tai verkkopalvelun latausajat ja nopeudet pysyvät korkeatasoisena.

Miinukset: Vaatii enemmän osaamista palvelimen hallinnasta, esimerkiksi Linux-taidot ovat tarpeen. Esimerkiksi IoT-alustana kehitysprojektien konfigurointiin saattaa kulua paljon aikaa, mikäli palvelimella ajetaan monia eri sovelluksia.

Tutustu virtuaalipalvelin-ratkaisuihimme.

Docker

Docker on herättänyt suurta kiinnostusta viimeisten vuosien aikana, sillä se yhdistää virtuaalipalvelimen korkean suorituskyvyn helppoon konfigurointiin ja käyttöönottoon. Arkkitehtuurin erojen takia esimerkiksi virtuaalipalvelimeen verratessa, Dockerin säiliöiden (engl. container) ansiosta palvelimen kapasiteetit ovat tehokkaammin käytettävissä mm. levytilan käytön suhteen.

Tämä johtuu siitä, että koko palvelimen sijaan virtualisoidaan pelkästään säiliöt, joissa sovelluksia ajetaan. Se parantaa Docker-palvelussa palvelimen kapasiteetteja. Loppukäyttäjälle se tarkoittaa edullisen ja nopean palvelun, sekä korkean suorituskyvyn erilaisten projektien kehitysympäristöksi.

Dockerissa määritellään jokainen säiliö sovelluksen vaatimusten mukaan. Tällöin palvelimella voidaan ajaa monenlaisia sovelluksia: verkkosivustoja, IoT-palveluita, verkkokauppa esimerkiksi kahdessa eri säiliössä: tietokantapalvelin yhdessä dedikoidussa säiliössään ja varsinainen verkkokaupan sovellus toisessa.

Dockerilla lisäksi on mahdollista tehdä erilaisia määrityksiä sovelluskohtaisesti, joita virtuaalipalvelimella ei voi tehdä yhtä joustavasti. Tämä johtuu virtuaalipalvelimen koko palvelinta koskevista asetuksista, jotka eivät välttämättä ole samat kaikille ajettaville sovelluksille. Kahden virtuaalipalvelimen sijaan riittääkin, kun otetaan käyttöön kaksi Docker-säiliötä.

Plussat: Nopea tapa aloittaa kehittäminen, virtuaalipalvelimeen nähden konfigurointi ja säätäminen jää kokonaan pois.

Miinukset: Virtuaalipalvelimeen tottuneelle ei ihan samaa määrää asetuksia joihin voi vaikuttaa.

Tutustu Docker-palveluumme.

Jaa kirjoitus: