Varmista, että verkkopalvelusi kestää Black Friday -kävijävirran

Yhdysvalloissa Black Friday eli Musta perjantai, on vuoden suurin yksittäinen shoppailupäivä. Rapakon takana osa myymälöistä avaavat ovensa jo puolenyön aikaan. Myös Suomessa Musta perjantai on tullut jäädäkseen ja se on yksi suurimpia sesonkimyyntejä. Moni kuluttaja keskittää ostokset juuri näille päiville, jotka ovat laajentuneet alunperin yhdestä päivästä jopa koko viikon pituiseksi.

Suomessa ilmiötä on hyödynnetty kaupallisesti etenkin verkkokauppiaiden näkökulmasta. Mikäli yrityksesi on mukana Mustan perjantain huumassa ja ohjaat mainonnalla, alennuksilla ja kampanjoilla kävijäliikennettä verkkopalveluusi, on hyvä varmistaa, että palvelimen ja verkkopalvelusi suorituskyky pysyy mukana kun kävijämäärät ylittävät normaalin tason.

Tämän inspiroimana tarjoamme vinkit, joiden avulla varmistat että verkkopalvelusi kestää normaalia suuremman liikenteen ja kaupat eivät jää syntymättä suuren kävijäliikenteen ja sitä kestämättömän, huomaamatta jääneen alimitoitetun hosting-ratkaisun takia. Kannattaakin valita oikean kokoinen työkalu jotta työ sujuu parhaiten.

Vinkki #1: Tarkista nykyisen palvelusi rajoitteet

Mikäli käytössäsi on kevyin webhotelli-ratkaisu, voi kaksi seikkaa yllättää Black Friday -sesongissa:

  • kuukausittainen liikenteen määrän ylittäminen
  • yhtäaikaisten kävijöiden palveleminen samanaikaisesti

Näistä kuukausittaisen liikenteen määrän ylittäminen on helppo päivittää: nosta nykyistä webhotelli-pakettiasi suoriutumaan kuukausittaisen liikenteen määrän noususta. Voit tehdä muutoksen helposti asiakashallinta-sivujemme kautta. Mikäli et ole päivittänyt webhotellipakettiasi pitkään aikaan, harkitse myös samalla, onko oikea hetki päivittää lisää suorituskykyä. Tämän avulla verkkopalvelussasi voi asioida samanaikaisesti useampi käyttäjä/asiakas ilman viiveitä.

Päivitys perus-webhotellista tehokkaampaan, WordPress-optimoituun Forte-webhotelliin onnistuu veloituksetta asiakaspalvelumme avustuksella. Siirrämme webhotellisi suorituskykyisemmälle palvelimelle haluttuna ajankohtana. Siirtoa ei voi toistaiseksi tehdä itse cPanelista eli autamme siirrossa mielellämme. Tutustu palveluun: WordPress Webhotelli (Forte).

WordPress Webhotellin (Forte) avulla voit kasvattaa paitsi kuukausittaisen liikenteen määrää, saat myös enemmän suorituskykyä useamman CPU-ytimen ja suuremman keskusmuistin avulla palvelemaan yhtäaikaisesti sivustollasi olevia käyttäjiä. Korkeamman suorituskyvyn avulla raskas verkkopalvelu kuten mm. WordPress/WooCommerce -verkkokauppa selviää ruuhkatilanteista tällöin paremmin.

Mitä eroja webhotelli-vaihtoehdoissa on? Tutustu myös webhotellien vertailuumme.

Vinkki #2: Hyödynnä skaalautuvien vaihtoehtojen suorituskyky

Yllä oleva vaihtoehto käsittelee jaettua webhotelli-ympäristöä, josta siirtyminen ylöspäin dedikoituun ja suorituskykyisempään alustaan ei välttämättä tarkoita kuukausimaksultaan satojen eurojen ratkaisuja. Mikäli verkkopalvelusi on erittäin raskas tai kävijäliikenteen hetkellinen tehontarve nousee suureksi, on kaksi vaihtoehtoa yli muiden. Lisää muskeleita ruuhkatilanteita varten tarjoavat sekä Docker- että virtuaalipalvelin-vaihtoehdot.

Docker

Docker on kehittäjien uusi suosikki, sillä se tarjoaa raakaa suorituskykyä ilman vaikeaa palvelimen konfigurointia tai ylläpitoa. Docker mahdollistaa sekä vertikaalisen että horisontaalisen skaalauksen, jolloin voit kasvattaa web-palvelimen Docker-”säiliön” (engl. container) suorituskykyä suuremmaksi kuin tietokanta-säiliön. Sama käy myös toistepäin: tietokantaa kuormittavat tehtävät voivat olla syy kasvattaa tietokanta-säiliön suorituskykyä suuremmaksi. Dockeria hyödyntää mm. lattioiden asiantuntijayritys Nordic Floors Oy:

”Verkkopalvelussamme on normaalisti useita kymmeniä tuhansia käyttäjiä kuukausittain. Usein kun lähetämme uutiskirjeitä, sivustolle tulee samalla minuutilla useita kymmeniä käyttäjiä tekemään tuotehakuja ja tilauksia. XetNETin Docker-palvelussa olemme pystyneet skaalaamaan verkkokauppamme suorituskyvyn kestämään erinomaisesti tällaiset ruuhkatilanteet”, kertoo Jukka-Pekka Kallio (Bambumies), Nordic Floors Oy.

Verkkokaupan tai muun palvelun tarpeita varten Dockerissa voit skaalata ja duplikoida esimerkiksi tiedostopalvelimen toimimaan kahdelle eri säiliölle, jolloin ruuhkatilanteissa saat kahden säiliön suorituskyvyn parantamaan verkkopalvelun toimintaa. Samalla vikasietoisuus paranee.

Black Friday -ruuhkasta selviämiseen voit esimerkiksi skaalata Docker-säiliösi suuremmaksi ennen kampanjointia sekä pienentää säiliön koon jälleen pienemmäksi kun kävijäliikenteen määrä taas rauhoittuu. Ei pitkiä sopimuksia tai määräaikoja, eli erittäin joustava ja helppo tapa hallinnoida suorituskykyä väliaikaisia ruuhkatilanteita varten. Docker-säiliöt saat käyttöösi alk. 4,50 €/kk/kpl + ALV. Tutustu: Docker

Docker + Redis / Elasticsearch = korkea suorituskyky

Skaalautuvuuden lisäksi voit myös parantaa Dockerissa mm. tietokannan suorituskykyä palvelintason keskusmuistiin perustuvan Redis-välimuistiratkaisun avulla, jolloin tietokannan toimenpiteet suoritetaan keskusmuistissa todella pienellä viiveellä. Moni verkkopalvelu tukee tällä hetkellä Redis-välimuistia ja voit kytkeä sen käyttöösi mm. WordPress-sivustolle ohjeemme avulla: Redis + Docker välimuisti nopeuttaa WordPressiä.

Docker-käyttäjille on lisäksi tarjolla mielenkiintoinen uutuus: Elasticsearch-säiliö, jonka avulla tietokanta kykenee suorittamaan tietokantahakuja mm. verkkokauppakäytössä huippunopeasti. Elasticsearchia hyödyntävät hakutoimintoihin nojaavat jätit kuten mm. Ebay, Wikipedia ja Quora. Etenkin jos verkkokaupassasi tehdään erilaisia suodatuksia ja hakuja eri tuotekategorioihin, Elasticsearch on erinomainen ja helppo tapa nopeuttaa verkkopalvelun toimintaa.

Virtuaalipalvelin

Dedikoitua suorituskykyä kaipaaville virtuaalipalvelin on ratkaisu, jossa yhdistyy korkea suorituskyky sekä mahdollisuus rakentaa palvelimelle mitä tahansa huippunopean infran päällä. Voit lähteä liikenteeseen valitsemalla jaetun suorituskyvyn (Shared) ratkaisun tai yhden CPU-ytimen (Dedicated) ja kasvattaa suorituskykyä matkan varrella joustavasti. Ellet halua itse hoitaa virtuaalipalvelimen ylläpitotehtäviä, tarjoamme ratkaisun niiden ylläpitoon. Lue lisää kirjoituksestamme: 7 syytä miksi valita virtuaalipalvelin.

Vinkki #3: Optimoi suorituskyky LiteSpeed-palvelimelle sopivaksi

LiteSpeed on kenties markkinoiden suorituskykyisin web-palvelin, jonka XetNET on ottanut käyttöön monelle palvelinalustallemme. Asiakkaamme voivat sen avulla optimoida oman verkkopalvelunsa hyödyntämään LiteSpeed-palvelimen suorituskykyä oman välimuisti-lisäosan avulla. Tämä onnistuu jopa kaikista edullisimmassa webhotellissa, Forte-webhotellissa sekä Docker-palvelussa. Tuki kirjoitushetkellä on verkkosovelluksille kuten WordPress, PrestaShop, Xenforo, Magento, Joomla, Drupal, MediaWiki ja OpenCart.

LiteSpeed-palvelin tarjoaa huiman suorituskyvyn jonka voi kytkeä käyttöön ilmaisella välimuisti-lisäosalla useaan suosittuun verkkopalveluun ja -sovellukseen. Tämä auttaa palvelinta suoriutumaan useista – jopa tuhansista yhtäaikaisista palvelupyynnöistä muita palvelinteknologioita nopeammin. Kuva: Litespeedtech.com

Lue ohjeemme miten kytket palvelintason välimuistin käyttöösi WordPress-sivustolle.

Jaa kirjoitus: