Verkkotunnuksen nimipalvelu ei toimi? Nimipalvelimen asetukset voi olla syynä

Saitko FI-päätteisen verkkotunnuksen rekisteröinnin jälkeen virheviestin Viestintävirastolta (FICORA), jossa mainitaan:

Verkkotunnuksen nimipalvelimet eivät toimi. Ne eivät vastaa Viestintäviraston verkkotunnusmääräystä (Viestintävirasto 68 /2016 M). Automaattinen nimipalvelintarkastus on osoittanut seuraavan virheen:..

Tämä johtuu yleensä siitä, että olet rekisteröinyt FI verkkotunnuksen mutta verkkotunnukselle ei ole tilattu nimipalvelua sisältävää domainparkkia tai webhotelli-pakettia. Tyypillisesti verkkotunnukselle määritellään rekisteröinnin jälkeen nimipalvelimen asetuksissa oma IP-osoite, eli kerrotaan, missä päin internetin verkkoa sijaitsee palvelin, joka on verkkotunnuksen ”koti”. Tällainen on esimerkiksi webhotelli-palvelumme, johon verkkotunnukselle määritetään levytila ja mahdollisuus avata mm. sähköpostiosoitteet @yrityksennimi.fi -osoitteella toimintaan.

Mitä nimipalvelin tarkoittaa?

Internet on alun perin rakennettu toimimaan numeraalisten IP-osoitteiden pohjalta. Tämä taas ei ole kovin käyttäjäystävällistä, sillä esimerkiksi ”google.fi” on helpompi muistaa kuin 172.217.22.163, eli tästä syystä keksittiin nimipalvelimet. Nimipalvelin tulkitsee verkkotunnuksen nimen numeraaliseksi IP-osoitteeksi ja tietää, missä päin verkkoa palvelin ja verkkosivusto sijaitsee.

Ilman webhotellia tai domainparkkia verkkotunnus on tilattu, maksettu ja varattu tilaajalleen, mutta sille ei ole määritelty nimipalvelinta: eli sitä ei ole osoitettu millekään palvelimelle. Viestintävirasto viestittää tästä syystä, koska on huomannut, että varaamasi verkkotunnus tavallaan kuin leijailee ilmassa, eikä sitä ole määritelty oikein: nimipalvelimet puuttuvat. Viestintävirasto haluaa viestillään informoida siitä, että kaikille varatuille FI-osoitteille tulisi olla määritelty oikeat nimipalvelimet.

Määräykset tosin ovat muuttuneet. Vanha verkkotunnuslaki edellytti, että FI verkkotunnuksella on oltava toimivat nimipalvelimet. Silloin oli mahdollista, että Viestintävirasto sulki verkkotunnuksen kokonaan, jos nimipalvelin-tiedot olivat puutteelliset tai virheelliset.

Uusi verkkotunnuslaki on nykyään eri: se ei edellytä, että nimipalvelimet olisi määritelty, mutta automaattiviesti joka tapauksessa lähtee Viestintävirastolta, mikäli sille ei ole määritelty nimipalvelinasetuksia. Eli tavallaan viesti on aika harmiton, mutta se herättää usein kysymyksiä. Asian voi korjata helposti, jotta Viestintäviraston viestit loppuvat.

Huom! On hyvä muistaa, että Suomessa em. laki koskee pelkästään FI verkkotunnuksia, eli COM/NET/ORG/jne. verkkotunnuksia laki ei koske.

Näin FI verkkotunnukselle tilataan nimipalvelu

Asian voi korjata muutamalla eri tavalla. Tilaa FI verkkotunnuksellesi domainparkki (palvelun nimi: XetNET DNS) hintaan 1,79 €/kk (+ ALV) tai jokin webhotelli-paketeistamme. Katso alta eri tilanteet, jotta tiedät mikä on paras tapa toimia.

Esimerkki A: yksi verkkotunnus:

Jos varaat aluksi yhden FI verkkotunnuksen, olet esimerkiksi starttaamassa uutta verkkosivustoa/-palvelua tai olet aloittava yrittäjä ja varaat verkkotunnuksen yrityksellesi valmiiksi. Voit tällöin tilata ensin verkkotunnuksellesi domainparkin, mikäli verkkosivustosi tai verkkopalvelusi kehitys alkaa vasta usean kuukauden päästä. Tällöin voit myöhemmin vaihtaa domainparkki-tilauksen webhotellipalveluksi, sillä webhotelli sisältää vaaditun nimipalvelun.

Mikäli haluat heti käyttöösi yritykselle sähköpostiosoitteet tilaamallasi @domain.fi osoitteella, tai aloitat pian verkkosivustosi tai muun palvelun kehittämisen verkkotunnuksellesi, tarvitset silloin webhotellipaketin domainparkin sijaan. Domainparkki ei sisällä minkäänlaisia palveluita kuten kotisivutilaa tai sähköpostipalvelua. Eli se on nimensä mukaisesti tarkoitettu domainin eli verkkotunnuksen tilaamisen jälkeen sen parkkeeraamiseksi.

Huomioithan, että yhden verkkotunnuksen kanssa et siis tarvitse domainparkkia JA webhotellipalvelua. Jompikumpi riittää. Tilanne on eri, jos sinulla on useampi verkkotunnus, josta alta lisää.

Tee näin: suuntaa osoitteeseen https://customers.xetnet.fi/

Kirjaudu sisään asiakastunnuksillasi. Valitse ylhäältä ”Palvelut” -> ”Tilaa uusi palvelu”. Valitse listalta haluamasi palvelu, kuten XetNET DNS (domainparkki) tai haluamasi webhotellipaketti.

Esimerkki B: monta verkkotunnusta:

Mikäli käytössäsi on useita verkkotunnuksia (esim. yritys.fi ja yritys.com) ja yksi webhotellipalvelu, tarvitset yhden verkkotunnuksen tilattuasi muillekin lisäverkkotunnuksille nimipalvelut.

Kuvitellaan, että olet rekisteröinyt alun perin yritys.com osoitteen ja rakentanut siihen sivuston. Haluat nyt rekisteröidä yritys.fi osoitteen, jonka ohjaat yritys.com osoitteeseen. Tämä saattaa olla järkevää, jotta estät kilpailijoita varaamasta verkkotunnusta itselleen.

Tällöin verkkotunnukselle yritys.fi tarvitaan webhotellipaketin lisäksi yksi domainparkki eli XetNET DNS-palvelu (1,79 €/kk + ALV), joka määrittelee verkkotunnukselle kodin XetNETin palvelimille. Näin verkkotunnus ohjautuu palvelimellemme, ja voit asettaa uudelleenohjauksen yritys.fi osoitteesta yritys.com osoitteeseen. Voit halutessasi rakentaa myös toisen verkkosivuston yritys.fi osoitteeseen, mutta tällöin on hyvä tarkistaa, että webhotellipakettisi on riittävä mm. levytilan ja MySQL-tietokantojen määrän suhteen.

Esimerkki C: verkkotunnus varattu toisen palveluntarjoajan kautta

Rekisteröitkö FI verkkotunnuksen toisen palveluntarjoajan kautta ja haluat siirtää sen XetNET webhotelliin? Tilaa webhotelli-pakettimme normaalisti ja valitse tilauslomakkeella ”Minulla on jo oma verkkotunnus”. Voit siirtää rekisteröimäsi verkkotunnuksen osaksi webhotellitilaustasi. Tällöin ei ole väliä, oletko aiemman palveluntarjoajan domainparkki-asiakas tai webhotelli-asiakas.

Mikäli olet rekisteröinyt verkkotunnuksen, avannut sähköpostitilit ja perustanut verkkosivuston toiselle palveluntarjoajalle, tutustu bloggaukseemme ”Webhotellin ja sähköpostipalveluiden siirto palveluntarjoajalta toiselle”. Haluatko etsiä vapaita domaineja? Autamme sinua siirron eri vaiheissa, eli ethän epäröi ottaa yhteyttä!

Jaa kirjoitus: