WordPress nopeammaksi: 5 vinkkiä ja työkalua esittelyssä
Kukapa meistä haluaisi, että sivusto latautuu hitaasti. Itse asiassa on tutkittu, että mikäli sivuston latausaika ylittää 3 sekuntia, mobiilikäyttäjistä jopa puolet lopettaa sivustolla vierailun. Google on myös kertonut, että sivuston nopeus vaikuttaa hakukonesijoituksiin. Google suosittelee itse, että sivuston latausaika olisi hyvä olla alle 2 sekuntia. Kokeile, miten oma sivustosi suoriutuu Googlen omalla nopeustestillä: https://pagespeed.web.dev/
Tämän takia WordPress-sivuston nopeutus on yksi parhaimpia keinoja varmistaa, ettet menetä asiakkaita, sekä myyntiä ja kauppaa syntymästä. Siksi haluamme auttaa asiakkaitamme menestymään liiketoiminnassaan ja ottamaan kaiken nopeuden irti WordPress-sivustoistaan.
On tärkeää muistaa, että vaikka sivustosi latautuu tietokoneellasi nopean valokuituyhteyden yli ongelmitta, tilanne ei välttämättä ole sama 3G- tai 4G-yhteyden yli mobiililaitteella. Tällöin pullonkaulana voi olla tietoliikenneyhteyden lisäksi myös mobiililaitteen suorituskyky eli hitaampi järjestelmäpiiri.
Tutkimme tässä kirjoituksessa viittä (5) eri ongelmakohtaa, jotka vaikuttavat merkittävästi WordPress-sivustojen latausaikoihin. Näitä viittä kohtaa parantamalla avulla voit varmistaa, ettei sivuston latausaika ole esteenä liiketoimintasi, sivustosi tai blogisi kasvulle.
Vinkki 1: WordPressin latausaikojen parantaminen kuvia optimoimalla
Lähetätkö korkealaatuiset, painokelpoiset kuvat palvelimelle sellaisenaan? Ongelmaksi voi muodostua useamman megatavun kokoiset kuvatiedostot, jotka kestävät useita sekunteja latautua hitaan 3G-yhteyden yli.
Voit optimoida kuvien koon ja pakkauksen kuvankäsittelyohjelmassa ennen latausta, tai asentaa WordPress-sivustollesi ilmaisen lisäosan, joka pienentää kuvien resoluutiota ja pakkaa ne tehokkaammin. Yksi tällainen lisäosa on Smush.
WordPress on myös tuoreemmissa versioissa tukenut ns. Lazy Load -latausta, joka lataa kuvat vasta sitten, kun käyttäjä selaa sivua alaspäin ja kuva on tulossa käyttäjän näköpiiriin. Voit myös Lazy Load -ominaisuuden kytkeä päälle Smush-lisäosassa tai välimuistilisäosan asetuksissa (katso vinkki nro 3 alta).
Kuvien formaatin valinnalla on myös merkittävästi. Lue lisää, milloin tulisi käyttää JPG, PNG, GIF tai WEBP-kuvaformaatteja tarkemmin kirjoituksestamme: Optimoi kuvat ja nopeuta sivustoasi 50-80 %.
Vinkki 2: Käytä sisällönjakeluverkkoa (CDN, Content Delivery Network)
Verkkosivustosi tiedostot sijaitsevat webhotellissamme Suomessa palvelimilla oletuksena, poikkeuksena asiakkaamme, joille olemme järjestäneet ympäri maailman palvelimia – kysy meiltä ratkaisuja, jos suunnittelet liiketoimintaa mm. Kiinaan tai muuhun lainsäädännön ja tietoliikenteen takia erityisjärjestelyitä tarvitsevaan maahan.
Käyttäjä, joka sijaitsee maantieteellisesti kaukana Suomesta, kokee viivettä tietoliikenteen hitaammasta liikkumisesta eri maiden ja maanosien välillä. Pullonkauloja voi olla matkalla useita internetin runkoverkko-operaattoreista johtuen.
Voit poistaa näitä viiveitä tarjoamalla verkkosivustosi tiedostot lähempänä käyttäjää. Sisällönjakeluverkko eli englanniksi lyhenteenä CDN tarjoaa tiedostot saman maan – tai jopa saman kaupungin sisällä. Tällöin maantieteellinen viive voi laskea helposti yli 1000ms (1 sekunti).
Voit XetNETin asiakkaana hyödyntää ilmaista QUIC.cloud CDN-palvelua, johon saat ilmaisia krediittejä. Kirjoitushetkellä ilmaisten krediittien etu koskee XetNETin LiteSpeed Enterprise-palvelimia eli kaikkia XetNET webhotelli-asiakkaita. Voit halutessasi ostaa krediittejä edullisesti palvelussa, mikäli sivustollasi on tuhansittain kävijöitä ympäri maailman.
Lue tarkemmin kirjoituksestamme: Ilmainen CDN-palvelu nopeuttaa sivustoja.
Vinkki 3: Varmista, että webhotellisi tukee nopeaa välimuistiteknologiaa
Olemme XetNETillä panostaneet erityisen paljon viimeisten vuosien aikana palvelintemme kehityksessä uusimpiin teknologioihin, jotka nopeuttavat kaikkia verkkosovelluksia mutta erityisesti WordPress-sivustoja.
Yksi merkittävistä kehitysaskelista oli LiteSpeed-palvelimien käyttöönotto jo useita vuosia sitten. Sen avulla asiakkaamme voivat ladata WordPress-sivustolleen ilmaisen LiteSpeed Cache -välimuistilisäosan ja hyödyntää palvelimen välimuistia. LiteSpeed Cache -välimuistin avulla saat sivustosi lentämään. LiteSpeed onkin ylivoimainen keino nopeuttaa WordPress-sivuston toimintaa. Katso Litespeedtech.com vertailu WordPress-sivustojen suorituskyvystä, miten LiteSpeed-palvelin pärjää Apache- ja Nginx-palvelimia vastaan.
Verrattuna muihin maksullisiin välimuistilisäosiin, säästät myös kuluissa. Esimerkiksi WP Rocket -välimuisti maksaa yhdelle sivustolle kirjoitushetkellä 49 dollaria/vuosi ja rajattomalla lisenssillä 249 dollaria/vuosi. Saat LiteSpeed Cachen täysin ilmaiseksi käyttöösi rajoittamattomalle määrälle sivustoja.
Välimuistin ideana on nopeuttaa WordPressin sivun/artikkelin latautumista tekemällä tietokantahaku kerran, ja tarjoamalla sama sivukokemus seuraaville käyttäjille nopeammin välimuistista. Tämän ansiosta sivustot kestävät myös ruuhkatilanteita huomattavasti paremmin, kun tietokantahakuja ei tarvitse tehdä niin usein sivuja ladatessa.
Vinkissä nro 1 mainittu kuvien optimointikin onnistuu: LiteSpeed Cache osaa tarjota uuden WEBP-formaatin kuvia niille käyttäjille, joilla selain tukee uutta kuvaformaattia. Saat siis parhaan yhteensopivuuden ja suorituskyvyn kuvien optimoinnissa. Välimuistilisäosana se onkin yksi markkinoiden parhaimpia.
Ota käyttöön ilmainen LiteSpeed Cache välimuisti ja nopeuta sivustojasi: tutustu asennusohjeisiin.
Vinkki 4: Runsaasti tietokantahakuja tai verkkokauppa? Ota käyttöön Redis
Edellä mainittu välimuisti osaa nopeuttaa sivujen latausaikoja silloin, kun sivut ovat staattisia eivätkä muutu usein. Esimerkiksi WooCommerce-verkkokaupoissa käyttäjät tutkivat ja hakevat tuotteita, lisäävät niitä ostoskoriin ja jokainen sivulataus tehdään usein suoraan tietokantahakuina.
Tällöin nopeuttamalla tietokantahakuja palvelimen RAM-välimuistiin perustuvan Redis-palvelun avulla on mahtava vaihtoehto. Rediksen avulla voit nopeuttaa tietokantaa rasittavien WordPress-sivustojen toimintaa.
Voit Docker-palvelussamme ottaa Redis-palvelimen käyttöösi yksinkertaisesti tilaamalla yhden säiliön/kontin, jossa Redis-palvelu toimii. Voit tarvittaessa skaalata Redis-säiliön kokoa suurentamalla CPU-tehon tai RAM-muistin määrää pienemmäksi tai suuremmaksi oman sivustosi tarpeen perusteella. Näin sinun ei tarvitse ostaa välttämättä dedikoitua suorituskykyä kuten virtuaalipalvelinta itsellesi, vaan saat Docker-palvelussa skaalautuvuuden hyödyt kustannustehokkaasti käyttöön.
Lue tarkemmin kirjoituksestamme: Nopeuta WordPressiä RAM-välimuistilla (Redis).
Vinkki 5: Tarkista PHP-versio ja asetukset
Kirjoitushetkellä PHP:n versio 7.4 on vanhenemassa 28.11.2022. PHP on ohjelmointikieli, jolla esimerkiksi WordPress-sovellus toimii webhotellisi palvelimella. Voit hallinnoida ja päivittää PHP-versiotasi webhotellisi cPanel-hallintatyökalun avulla. Päivittämällä PHP-version uudempaan varmistat, että sivustosi suorituskyky, että tietoturva on kohdillaan. Lisävinkki: kytke lisäksi PHP:n lisäasetuksista ”OPcache” asetus käyttöön nopeuttaaksesi sivuston
Kirjaudu siis cPanel-hallintatyökaluun ja etsi työkalusta ”Select PHP Version” asetus tämän ohjeemme perusteella. Huomioithan, että linkin ohjeessa neuvomme päivittämään vanhan 5.6 version uudempaan versioon. Mikäli käytössäsi on jokin vanhempi versio kuin 8.0 (esim. 7.4, 7.3, 7.2 jne.) niin on jo tietoturvan kannalta tärkeää päivittää se ajanmukaisempaan versioon.
Kirjoitushetkellä WordPressin suosittelema versio on PHP 8.0 jonka tietoturvapäivitysten avulla tuki on taattu 26.11.2023 asti.
Tarkemmat tiedot suorituskykyvertailusta: https://www.phoronix.com/review/php-81-benchmarks/2
Bonusvinkki nro 6: Suunnittele sivut ja sisällöt fiksusti
Oletko suunnitellut WordPress-sivustosi ja sisällöt ajatellen käyttäjää vai onko WordPress-sivustosi rakenne ja lisäosien määrä paisunut kuin pullataikina? Mikäli sivustollasi on kymmenittäin lisäosia, raskaasti koodattu teema/ulkoasu, useita JS-tiedostoja kuten seurantakoodeja, niin ei ole ihmekään, että sivuston latausajat kärsivät. Jokainen lisäosa tekee jonkin toimenpiteen ja hidastaa sekä backend- eli ylläpitäjän hallintatyökalua, kuin frontend- eli käyttäjän näkemää sivustoa. Kaikki lisäosat eivät ole automaattisesti laadukkaita eli nekin voivat aiheuttaa hitauksia. Käytä webhotellisi cPanel-hallintatyökalun kautta löytyvää X-Ray App -työkalua selvittämään, mikä aiheuttaa hitautta tai jopa virheitä palvelimella. Näin näet, onko jokin lisäosa syyllinen hitauteen.
Lisäksi on hyvä aika harkita, että tarvitsetko jokaista lisäosaa? Tarkista vähintäänkin, että onko lisäosat ajan tasalla päivitettyinä viimeisimpään versioon.
Tutustu sivustosi latausnopeuteen GTMetrix.com nopeustestipalvelussa ja tarkista, mitkä tiedostot ja toimenpiteet latauksessa aiheuttavat hitauden. Näet Waterfall-näkymästä missä järjestyksessä sivustosi eri tiedostot latautuvat. Mikäli Waterfall-näkymästä löydät huolestuttavia asioita kuten isoja kuvia, JS-tiedostoja tai sivustosi ulkopuolisia resursseja, jotka aiheuttavat viivettä, voit tarttua härkää sarvista ja korjata asian.
PS. Etkö vielä ole asiakkaamme ja haluat sivustosi nopeammalle LiteSpeed-palvelimelle WordPress webhotelliimme? Siirrä sivustosi meille toiselta palveluntarjoajalta veloituksetta ja saat käyttöösi tehokkaan LiteSpeed-välimuistin, joilla nopeutat WordPress-sivustoa merkittävästi ilman lisäinvestointeja. Saatat säästää webhotellisi kuukausimaksussa ja saat käyttöösi Suomessa sijaitsevat huippunopeat palvelimemme!