WordPressin asennus XetNET Webhotelliin

WordPress on eräs maailman suosituimmista blogialustoista jota voi hyvin käyttää myös kevyenä julkaisujärjestelmänä. Sen asentaminen on helppoa ja nopeaa sillä webhotellimme sopii hyvin WordPressin tarpeisiin. Kaikissa webhotellipaketeissamme on WordPressin vaatima MySQL-tietokanta.

Mikäli kaipaat parasta suorituskykyä WordPress-sivustollesi tai WooCommerce-verkkokaupallesi, tutustu myös Docker-alustaan, joka on suorituskykyinen alusta, joka mahdollistaa suorituskyvyn helpon skaalautuvuuden. Voit myös valita WordPress Webhotellimme, johon on esiasennettu WordPress eli pääset heti kehittämään WordPress-sivustoasi.

WordPressin vaatimukset

Toimiakseen WordPress vaatii riittävän määrän levytilaa ja MySQL-tietokannan. Asennusta varten tarvitset lisäksi tiedot hallintapaneeliimme jotta voit luoda helpolla WordPressin tarvitseman tietokannan. Huom! Voit asentaa WordPressin helposti cPanel-hallintatyökalun kautta tai käsin manuaalisesti tämän ohjeemme avulla. Halutessamme asennamme WordPressin webhotelliisi valmiiksi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Lisäksi sinun tulee siirtää WordPressin vaatimat tiedostot FTP-yhteyden avulla palvelimellemme ja käynnistää WordPressin asennusohjelma.

WordPressin asennus

Lataa WordPress ensin omalle koneellesi

Lataa ensin osoitteesta http://fi.wordpress.org/ WordPress-ohjelmiston asennuspaketti. Linkki lataukseen löytyy yleensä sivun oikeasta reunasta kohdasta “Lataa WordPress“.

Tiedosto latautuu tietokoneellesi .zip-pakettin joka sinun tulee purkaa omalle koneellesi ensin.

WordPressin tiedostojen siirto palvelimelle

Siirtääksesi WordPressin tiedostot palvelimelle tarvitset FTP-ohjelman. Suosittelemme FileZilla nimistä ohjelmaa jonka voit ladata ilmaiseksi osoitteesta https://filezilla-project.org

Tilatessasi XetNET Webhotellipalvelun olemme toimittaneet sinulle sähköpostitse tiedot palveluidemme käyttöön. Tässä sähköpostissa on mm. käyttäjätunnus ja salasana jonka tarvitset hallintapaneeliin päästäksesi ja siirtääksesi tiedostoja FTP:llä webhotelliin.

Esimerkki sähköpostista jonka toimitamme aina tilauksen yhteydessä.

Käynnistä FileZilla ja selaa “Paikallinen sivusto:” kohdasta se kansio mihin olet WordPressin asennustiedostot purkanut. Syötä tämän jälkeen yläreunassa näkyvään “Isäntä” kohtaan Palvelimen IP joka on ilmoitettu asiakastilitiedoissamme, yllä olevassa esimerkissä se on 62.106.47.226.

Syötä FileZillan “Käyttäjänimi” ja “Salasana” kohtiin käyttäjätunnus ja salasana minkä olemme toimittaneet sinulle.

Näkymä FileZilla-ohjelman ikkunasta johon on syötetty palvelimen tiedot.

Siirry FTP-ohjelmassasi “public_html” nimiseen kansioon tuplaklikkaamalla hakemiston nimeä. Olemme ympäröineet oikean kansion nimen oheisessa kuvassa punaisella viivalla.

Valitse tämän jälkeen ikkunan vasemmasta reunasta omalla koneellasi olevat WordPress-tiedostot ja siirrä ne oikean puoleiseen ikkunaan public_html hakemistoon palvelimella. FileZillassa voit siis vetää tiedostot vasemmalta oikealla olevaan public_html -kansioon.

Siirrä WordPressin tiedostot public_html hakemistoon palvelimella

Kun olet siirtänyt WordPressin tiedostot palvelimelle voit luoda hallintapaneelimme kautta WordPressin tarvitseman tietokannan.

Tietokannan luonti palvelimelle

Tilauksesi jälkeen olemme lähettäneet sinulle sähköpostitse tiedot joilla pääset hallintapaneeliimme. Tässä esimerkissä hallintapaneelin osoite on https://srvr07.xetpoint.com:2083, mutta se voi vaihdella tilauksestasi riippuen (oletko valinnut cPanelin vai Pleskin hallintapaneeliksesi). Tässä ohjeessa neuvomme kuinka tietokanta luodaan cPanel hallintapaneeliin, mutta toimintaperiaate on sama Plesk hallintapaneelin tapauksessa.

Kirjaudu hallintapaneeliin käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olemme sinulle toimittaneet.

Kirjautumisen jälkeen löydät hallintapaneelista kaikki työkalut jotka tarjoamme sinulle sivustosi hallinnointiin. Skrollaa alaspäin kunnes näet “Databases” (tai tietokannat) kohdan ja klikkaa “MySQL® Database Wizard”.

Valitse MySQL® Database Wizard hallintapaneelista

Syötä DataBase Wizardin kenttään haluamasi tietokannan nimi. Huomaa että tietokannan nimen alkuun tulee oman verkkotunnuksesi alkuosa. Eli jos verkkotunnuksesi nimi on vaikkapa verkkotunnus.fi tietokannan nimen alkuun tulee automaattisesti “verkkot_”. Kun syötät tietokannan nimeksi vaikka “tietokanta1” on tietokantasi nimi kokonaisuudessaan siis “verkkot_tietokanta1”, ei siis pelkästään “tietokanta1”.

DataBase Wizardin seuraavassa kentässä luo tietokantakäyttäjä syöttämällä haluamasi käyttäjätunnus kenttään “Username” ja aseta käyttäjälle myös salasana syöttämällä haluamasi salasana “Password” kenttään. Syötä salasana uudestaan “Password (Again)” kenttään varmistaaksesi että kirjoitit salasanan oikein.

Huomaa että tietokannan käyttäjätunnuksen alkuun tulee oman verkkotunnuksesi alkuosa. Eli jos verkkotunnuksesi nimi on vaikkapa verkkotunnus.fi tietokannan käyttäjätunnuksen alkuun tulee automaattisesti “verkkot_”. Kun syötät tietokantasi käyttäjätunnukseksi vaikka “kayt1” on tietokantasi käyttäjätunnus siis siis “verkkot_kayt1”, ei siis pelkästään “kayt1”.

Jos haluat voit luoda salasanan myös klikkaamalla “Password Generator” painiketta joka luo salasanan puolestasi.

Muistathan kuitenkin kirjoittaa ylös:

  1. Tietokantasi nimen
  2. Tietokantasi käyttäjätunnuksen
  3. Tietokantasi käyttäjän salasanan

sillä tarvitset näitä tietoja kohta uudestaan.

Määritä vielä tietokantakäyttäjän oikeudet tietokantaasi.

Viimeisessä vaiheessa sinun tulee vielä määrittää tietokantakäyttäjän oikeudet. Voit rastittaa “All Privileges” kohdan jolloin luomasi tietokantakäyttäjä saa kaikki oikeudet äsken luomaasi tietokantaan.

Klikkaa vielä “Next Step” -painiketta jonka jälkeen tietokanta, sen käyttäjä ja käyttäjän oikeudet ovat asetettu tietokantaan.

Tässä vaiheessa olet siis jo siirtänyt WordPressin tiedostot palvelimelle sekä luonut WordPress-ohjelman tarvitseman tietokannan. Enää muutama askel jäljellä ja WordPressin asennus on valmis.

WordPress ohjelmiston asetukset

Enää viimeinen vaihe jäljellä, eli WordPressin asetusten määrittäminen. Sähköpostissa jossa olemme toimittaneet verkkopalvelusi tiedot on maininta myös osoitteesta (verkkotunnuksesta) jonka olet tilannut. Jos olet tilannut käyttöösi esimerkiksi verkkotunnuksen verkkotunnus.fi, mene selaimella osoitteeseen www.verkkotunnus.fi

Voit käyttää myös tilapäistä verkkotunnuksen esikatseluosoitetta jonka olemme sinulle luoneet mikäli verkkotunnuksesi rekisteröinti on vielä kesken.

WordPressin asetukset

Kun olet mennyt selaimella oman domainisi osoitteeseen (esim. www.verkkotunnus.fi) sinua tervehtii siellä WordPress joka kertoo että asetustiedostoa ei löytynyt. Ilmoitusta ei tarvitse tai kannata säikähtää, sillä tämä on täysin normaali tilanne uuden WordPressin asennuksessa.

Klikkaa “Luo asetustiedosto” jatkaaksesi tästä eteenpäin.

Asennuksen alkuvaiheessa WordPress ilmoittaa että asetustiedostoa ei löytynyt. Koska kyseessä on uusi asennus, tilanne on täysin normaali.

Asennuksen alkuvaiheessa WordPress ilmoittaa että asetustiedostoa ei löytynyt. Koska kyseessä on uusi asennus, tilanne on täysin normaali.

Seuraavaksi WordPress kertoo mitä tietoja asennus tulee vaatimaan. Tärkeimmät tiedot ovat tietokannan nimi, tietokannan käyttäjätunnus, tietokannan salasana ja tietokantapalvelin. Klikkaa “Jatketaan!” painiketta jatkaaksesi.

WordPress kertoo mitä tietoja asennuksessa tarvitaan.

Syötä tämän jälkeen luomasi tietokannan nimi “Tietokannan nimi” -kenttään, tietokannan käyttäjätunnus “Käyttäjänimi” -kenttään ja tietokantakäyttäjän salasana “Salasana” -kenttään. Jätä “Tietokantapalvelin” kenttään WordPressin ehdottama “localhost”, ellei tukipalvelumme ole erikseen muuta ohjeistanut.

“Tietokantataulujen etuliite” -kenttään kannattaa jättää ehdotettu “wp_” ennalleen.

Klikkaa tämän jälkeen “Lähetä” jatkaaksesi.

Syötä WordPressin tarvitsemat tietokantatiedot asennusohjelman kenttiin.

Tämän jälkeen WordPress onnittelee sinua onnistuneesta tietojensyötöstä ja voit jatkaa asennusta klikkaamalla “Asenna WordPress”.

Klikkaa ”Asenna WordPress” jatkaaksesi.

Seuraavaksi sinun tulee syöttää seuraavat tiedot sivustostasi:

  • Sivuston nimi (vaikkapa Yritys Oy)
  • Käyttäjänimi, oma käyttäjätunnuksesi WordPressin hallintaliittymään
  • Salasana, kahdesti. Tämä tarkoittaa sitä että kirjoitusvirheiltä suojautuakseen sinun on syötettävä salasana kahteen kertaan jotta et vahingossa tee salasanaan kirjoitusvirhettä jonka vuoksi et pääsisikään kirjautumaan WordPressiin.
  • Sähköpostiosoite johon WordPress lähettää tiedot uudesta sivustostasi, sen käyttäjätunnuksista ja ilmoitukset esimerkiksi uusista rekisteröityneistä käyttäjistä.

Tietosuoja-kohdassa on oletuksena valittuna “Salli sivuston näkyminen hakukoneissa”. Tämä tarkoittaa että WordPress lähettää ilmoituksen hakukoneille uudesta sivustosta.

Klikkaa tämän jälkeen “Asenna WordPress” painiketta.

WordPressin asennusohjelma kysyy muutamia perustietoja sivustostasi.

Kaikki valmista!

WordPress on nyt asennettu ja voit kirjautua sivustosi hallintaan osoitteessa http://www.omadomain.fi/wp-admin/

WordPress lähetti äskeisessä vaiheessa hallintaa varten luomasi käyttäjätunnuksen ja salasanasi sähköpostiisi siltä varalta että unohdit ne. Pidä sähköposti tallessa, sillä saatat tarvita sitä.

WordPressin asennus on suoritettu loppuun. Kaikki valmista!

Tarvitsetko apua?

WordPress on eräs helpoimmista asennettavista julkaisujärjestelmistä mutta siitä huolimatta tekniikkaa ymmärtämättömille voi olla mukavampi että joku tekee asennuksen puolestasi.

Jos haluat että asennamme WordPressin puolestasi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Asennamme WordPressin mielellämme webhotelliimme puolestasi.

Webhotellit joka makuun

Nopea suomalainen webhotelli alk. 1,24 €/kk + ALV