Käytä esilatausta nopeuttamaan WordPress-sivustoa

Olemme esitelleet muutaman erilaisen ja maksuttoman välimuistiratkaisun aiemmissa kirjoituksissamme, jotka webhotelli-asiakkaamme voivat kytkeä ilmaiseksi päälle WordPress-sivustoilleen. Näitä ovat LiteSpeed Cache sekä AccelerateWP, joista kummastakin olemme tehneet käyttöönottoon ohjeet.

Kummassakin välimuistiratkaisussa toimintamalli on hyvin samankaltainen: luomalla sivuista staattiset versiot välimuistiin, vältetään tietokantahakujen sekä PHP-käskyjen suorittaminen sivulatauksen yhteydessä. Välimuisti nopeuttaakin sen avulla sivujen latausaikaa sekä vähentää palvelimen kuormaa.

Kun palvelimen kuorma vähentyy, sivustolla voi olla samanaikaisesti jopa useita satoja käyttäjiä ongelmitta. Tämä madaltaa lisäksi kustannuksia, kun verkkosivustolle ei tarvitse ottaa välttämättä kaikista tehokkainta webhotellia.

Välimuistin tyhjennys

Kun WordPress-sivustolle ajetaan päivityksiä mm. teemaan tai lisäosiin, pitää välimuistiin ladatut sivut tyypillisesti tyhjentää.

Tämän jälkeen, kun verkkosivustolle tulee vierailija ensimmäistä kertaa, tekee välimuisti-lisäosa ensimmäisen käynnin perusteella nopean eli staattisen version sivusta välimuistiin. Tässä voi kestää yleensä muutama sekunti per sivu – riippuen toki sivuston sivujen rakenteesta kuten tietokantahakujen määrästä jne. Esimerkiksi verkkokaupan tuotesivut voivat olla tietokantahakujen määrän takia työläämpiä.

Mikäli haluat eliminoida tämän ensimmäisen vierailun aiheuttaman viiveen, on hyvä ottaa käyttöön välimuistin esilataus tai ns. preload- tai crawler-toiminto. Sen avulla välimuisti-lisäosa tekee itse automaattisesti staattisen, huippunopean version sivusta välimuistia varten valmiiksi ilman, että sivulle odotettaisiin oikeaa käyttäjää ensimmäistä visiittiä varten.

Huom! LiteSpeed Cachen esilataus eli crawler-ominaisuus on käytössä ainoastaan WordPressille optimoiduissa Forte-webhotelleissamme, sillä se vaatii enemmän suorituskykyä palvelimelta.

Välimuistin viive voi aiheuttaa heikentyneitä konversioita

Kuvitellaan, että sinulla on yli 1 000 tuotteen WooCommerce-verkkokauppa. Ilman esilataus-toimintoa jokaisen tuotteen laskeutumissivu luodaan vasta silloin, kun käyttäjä saapuu ensimmäistä kertaa sivulle. Mitä jos tämä muutaman sekunnin kestävä operaatio on riittävän pitkä, jota käyttäjä ei jaksa odottaa, ja hän kääntyy pois, eikä ostakaan verkkokaupastasi mitään? Hitaasti latautuvan sivun asiakaskokemus voi heikentää sen takia verkkokaupan konversioita. Siksi esilataus on erityisen hyvä ominaisuus verkkokauppiaille – ja miksei myös muillekin sivustoille, joissa on runsaasti sisältöjä. Esilatauksen ansiosta jokainen sivu latautuu huippunopeasti.

Neuvomme seuraavaksi alla, miten otat esilatauksen (crawler) käyttöön ilmaisella LiteSpeed Cache lisäosalla WordPressissä.

Asenna LiteSpeed Cache WordPress-sivustollesi

Ellet ole ottanut LiteSpeed Cachea vielä käyttöön WordPress-sivustollesi, lue ensin asennusohjeemme. Ohjeessamme on mukana perusasetukset, jotka toimivat monen sivuston kanssa ongelmitta.

Suuntaa asennuksen jälkeen LiteSpeed Cache -valikossa Crawler-sivulle.

Valitse välilehti ”Sitemap Settings”. Crawler vaatii toimiakseen sivustostasi XML sivukartan (sitemap) jonka perusteella crawler käsittelee ja määrittelee kaikki halutut sivut, jotka pitää esiladata. Sivukartan (sitemap) luo automaattisesti moni hakukoneoptimoinnin lisäosa, kuten Yoast SEO tai Rank Math. Tarkista onko verkkosivustollasi sivukartta menemällä sivustosi juurikansiossa /sitemap.xml osoitteeseen, esim. yritys.fi/sitemap.xml

Suuntaa välilehdelle ”General Settings” ja kytke Crawler-ominaisuus päälle vaihtamalla asetus ”ON” valintaan. Crawler- eli esilataus on nyt valmis käynnistymään.

Löydät tältä General Settings -sivulta muitakin asetuksia jotka liittyvät sivujen esilatauksen suorituskykyyn. Mikäli käytössäsi on runsaasti suorituskykyä, kuten Forte X3 tai Forte X4 pakettimme, voit asetuksia vaihtamalla saada esilatauksen suoriutumaan nopeammin.

  • Delay: määrittele mikrosekunteina viive, jonka crawler pitää jokaisen esilatauksen välissä. Huomioi, että esim. 3000 mikrosekuntia = 0,003 sekuntia.
  • Run Duration: anna sekunteina arvo, kuinka pitkään crawler toimii maksimissaan kerrallaan. Suurenna arvoa, mikäli haluat crawlerin toimivan yhtäjaksoisesti ja nopeammin.
  • Interval Between Runs: määrittele sekunteina viive, kuinka pitkään crawler pitää taukoa yhden ajon (Run Duration) jälkeen. Tämä auttaa palvelinta tasaamaan kuormaa jos samanaikaisesti sivustolla on muutakin toimintaa, kuten ajastuksia, varmuuskopiointeja jne. Pienennä tätä arvoa, jos haluat crawlerin toimivan nopeammin, jos käytössäsi on enemmän suorituskykyä palvelimella.

  • Crawl Interval: kuinka usein crawler halutaan ajaa automaattisesti: 302400 sekuntia on 3,5 vuorokautta, eli crawler käynnistyy uudelleen 3,5 vuorokauden välein. Mikäli sivusta on jo tehty nopea versio välimuistia varten, se ei tee tuplatyötä turhaan eli se ainoastaan tarkistaa, onko sivu ladattu välimuistiin.
  • Threads: kuinka monta samanaikaista työtä on kesken samanaikaisesti: oletusasetus on 3 jolloin crawler käsittelee kolmea sivua samanaikaisesti. Kokeile vaihtaa tätä riippuen webhotellisi suorituskyvystä. Esimerkiksi Forte X1 paketissa on 1 x CPU jolloin on hyvä pitää tämä 1-2 kpl jotta sivuston muu suorituskyky ei kärsi liikaa. Vastaavasti Forte X3 webhotellissa jossa on 3 x CPU käytössä, voi tätä nostaa helposti suuremmaksi. Suurempi luku tarkoittaa sitä, että crawler suoriutuu esilataamisesta nopeammin.
  • Timeout: anna sekunteina arvo, kuinka kauan maksimissaan crawler tekee töitä yhden sivun kanssa, kunnes siirtyy toiseen sivuun.
  • Server Load Limit: crawler-toiminto keskeytetään jos CPU-suorituskykyä ei ole riittävästi käytössä. Jos käytössäsi on Forte X1 jossa on 1 x CPU, etkä halua että crawler käyttää yli 50 % CPU-suorituskykyä, käytä tässä arvoa 0.5. Vastaavasti jos käytössäsi on Forte X4 paketti jossa on 4 x CPU edestä suorituskykyä, asettamalla arvoksi 3.0 voit varmistua siitä, ettei crawler käytä kaikkia neljää suoritinta työhön ja sinulla on 1 x CPU jäljellä muuhun sivuston toimintaan.

Erityisesti yllä olevia asetuksia muuttamalla voit vaikuttaa suuresti siihen, kauanko sivujen esilataus crawler-toiminnolla kestää. Crawler-toiminto on hyvin suoritinkeskeinen, eli mikäli haluat lisää nopeutta crawler-työkalun esilataukseen, päivitä webhotelliisi lisää CPU-ytimiä. Tehokkaimmat WordPress-optimoidut Forte-webhotellimme sisältävät 1-4 x CPU-ytimiä. On hyvä idea, ettei crawler käytä kaikkea suorituskykyä, ettei sivuston suorituskyky kärsi sen takia esilatauksen aikana.

Summary-sivulla näet yhteenvedon tilanteesta. Mikäli olet juuri tyhjentänyt LiteSpeed Cachen välimuistin, voit painaa ”Manually Run” painiketta ja pakottaa esilatauksen toimintaan.

Status-sarakkeesta näet, miten esilataus etenee, kun lataat tämän sivun uudelleen.

  • Harmaa väri: sivujen määrä, joita ei ole vielä esiladattu välimuistiin. Yleensä kun tyhjennät välimuistin ja pakotat ”Manually Run” painikkeella kaikki sivut ladattavaksi, näet tässä kokonaismäärän kaikista sivuistasi.
  • Vihreä väri: Cache Hit, eli sivu on jo aiemmin ladattu välimuistiin, eikä sitä tarvinnut esiladata uudelleen.
  • Sininen väri: Cache Miss, eli sivua ei oltu vielä ladattu välimuistiin, ja crawler on ladannut sen nyt välimuistiin valmiiksi.
  • Punainen väri: Blocklisted, eli kuinka monta sivua olet määritellyt asetuksissa, joita crawler-toiminto ei saa käydä esilataamassa. Katso välilehti ”Blocklist” jossa voit määritellä asetukset.

Kun kaikki sivut näkyvät vihreinä tai sinisinä, voit olla varma, että sivut on ladattu välimuistiin ja ne toimivat parhaimmalla mahdollisella nopeudella.

Onnittelut, nyt crawler-toiminto on käytössäsi ja voit sen avulla aina ladata automaattisesti huippunopeat versiot sivuista palvelimen välimuistiin!

Jaa kirjoitus: