LifterLMS ja LearnDASH: rakenna verkkokurssi WordPressillä
Mikäli haluat myydä omaa osaamistasi, tarjolla on useita verkkokurssialustoja eli LMS:iä (learning management system). Valmiiden verkkokoulutusalustojen kanssa verkkokurssin tekeminen ei vaadi teknistä osaamista, asentelua ja testaamista, vaan voit tehdä verkkokurssin itse nopeasti myytäväksi tuotteeksi. Yksi tällainen vaihtoehto on mm. suomalainen Campwire. WordPressin LMS-alustat vaativat teknistä tietämystä ja tekemistä, mutta jos verkkokursseja myydään paljon, säästät kurssien myynnissä provisioissa joita ei tarvitse tilittää palveluntarjoajalle.
Aivan ilmaiseksi omaa WordPress-verkkokurssialustaa ei pysty rakentamaan, sekä alusta ja maksutapavaihtoehdot maksavat jonkin verran, mutta nämä alla esitellyt vaihtoehdot saattavat tarjota DIY-henkiselle henkilölle paljon enemmän vaihtoehtoja räätälöitävyyden osalta.
Rakenna oma verkkokurssialusta WordPressin avulla
Mikäli haluat minimoida provisiokulut ja rakentaa verkkokurssialustan itse, tutustumme tässä kirjoituksessa kahteen suosituimpaan WordPress-lisäosaan, jotka mahdollistavat verkkokurssin luomisen. Nämä ovat:
Kummassakin on saatavilla integraatio WordPressin verkkokauppa-lisäosa WooCommerceen, jonka avulla automatisoit kurssin maksutapaliikenteen ja kurssille ilmoittautumisen. Käytännössä tarvitset verkkokurssin myyntiin Suomessa suomalaisille asiakkaille:
- Webhotelli (+verkkotunnus), johon asennat WordPress-julkaisuhallintajärjestelmän
- WooCommerce-verkkokaupan lisäosa WordPressiin, johon liität suomalaiset maksutapavaihtoehdot (esim. Checkout, Bambora, Paytrail, Klarna..)
- LMS-lisäosan, joko LifterLMS tai LearnDash jolla rakennat verkkokurssisi sisällön.
Tutustutaan lyhyesti näihin kahteen verkkokurssialustaan ja niiden ominaisuuksiin.
LifterLMS
LifterLMS ydin on itsessään maksuton, mutta erilaiset lisäominaisuudet, joita 100 % varmuudella tulevat tarvitsemaan, maksavat lisää. Kirjoitushetkellä LifterLMS tarjoaa 30 päivän tutustumisen työkaluun hintaan 1 USD, jotta voit tutkia mistä ominaisuuksista oikeasti haluat maksaa. Tämä dollarin maksava palvelu on saatavilla vain heidän omalla palvelimellaan palveluun tutustumiseen: https://lifterlms.com/product/try/
LifterLMS:ään yksittäisiä lisäosia on saatavilla 99 USD/vuosi/kpl tai bundle-paketteina 299 USD ja 999 USD vuosihintaan. Hinta siis nousee helposti ja todennäköisesti minimissään maksat vähintään 99-299 USD/vuosi yhtään järkevästä kokonaisuudesta. Tarkasta ajanmukainen hinnoittelu ja palvelupakettien sisältö: https://lifterlms.com/pricing/
LifterLMS tarjoaa maksullisena lisäosana mm. PayPal ja Stripe -maksutapavaihtoehdot ilman WooCommerce-lisäosan asentamista, eli voit säästyä pieneltä vaivalta, jos nämä maksutavat riittävät toimintaasi. Voit halutessasi asentaa WooCommercen jonka integraatio LifterLMS:ään on maksullinen liäosa, joka mahdollistaa verkkokurssien myynnin monipuolisesti myös kotimaisilla maksutavoilla.
Millaisissa tilanteissa WooCommercea tarvitaan LifterLMS:n tai LearnDashin kanssa? Paitsi että voit asentaa suomalaiset maksutapavaihtoehdot, WooCommercen asentaminen on suositeltavaa muutaman seikan takia. WooCommercen avulla saat käyttöösi sen lukuisat ominaisuudet, jotka helpottavat verkkokurssisi myyntiä, markkinointia ja analytiikkaa, sillä WooCommerce tarjoaa erinomaisen tuen mm. Google Analytics, Google Ads ja Facebook Ads alustoille.
Voit siis helposti rakentaa mm. remarketing-kampanjan tai product data feedin Display-mainontaan sekä seurata, mikä mainoskampanja tuotti tuotteen oston eli kurssille ilmoittautumisen.
LifterLMS osaa perusjutut ja tarjoaa kurssien rakentamisen monipuolisesti sisältäen tekstiä, kuvia, videoita, audiota, kyselyitä/tehtäviä, mahdollisuuksia määritellä kurssin tahti perustuen aikaan tai oppilaan tahdin perusteella jne. Suomenkielisyys palveluun on tarjolla LifterLMS-käyttäjien yhteisön kääntämänä, eli palveluntarjoaja ei tarjoa sitä virallisesti.
Suomenkielisyydestä LifterLMS saa lisäpisteen tarjoamalla sille tuen, vaikkakin yhteisön tekemänä, jota esimerkiksi LearnDashissa ei kirjoitushetkellä ole valmiina. Voit tarkistaa täältä kielikäännösten tilanteen eri kielille: https://translate.wordpress.org/projects/wp-plugins/lifterlms/
LifterLMS voi kuulostaa alkuun edulliselta ilmaisen ytimen ja dollarin kokeiluversion takia, mutta varaudu että todennäköisesti tulet tarvitsemaan 299-999 USD/vuosi bundlepaketin. Kallein paketti on huomattavasti kalliimpi, mitä kilpailijansa LearnDash tarjoaa heidän laajimmassa paketissaan. LifterLMS:llä on kuitenkin hyvä maine ja paljon käyttäjiä maailmanlaajuisesti.
LearnDash
LearnDash kuten LifterLMS osaa samat perusasiat verkkokurssin luomiseen ja sisältöihin. Harva oikeasti käyttää kaikkia ominaisuuksia mitä kumpikin tarjoaa eli pääset pitkälle kummankin avulla. Verkkokurssialustan vaihto myöhemmin on vaikeampi temppu, minkä takia on hyvä tutustua kumpaankin, jos toisesta löytyisikin joku yksittäinen ominaisuus, joka on korvaamaton omaan tarpeeseen.
Hinnoittelultaan LearnDash on käytännössä LifterLMS:ää edullisempi, etenkin kun otetaan ominaisuudet huomioon. Kirjoitushetkellä 159-329 USD/vuosi hinnoittelussa on tarjolla hintansa puolesta vastaavat ominaisuudet sekä kenties jopa parempi, helppokäyttöisempi ja modernimpi työkalu verkkokurssien rakentamiseen.
Vaikka LearnDash ei tarjoa samankaltaista ilmaista tai vain yhden dollarin maksavaa vaihtoehtoa, jonka avulla voisit tutustua työkaluun, kannattaa katsastaa läpi LearnDashin erinomaiset animoidut ohjeistukset. Niissä seikkaperäisesti näytetään ominaisuudet esitellen miten kurssit ja sisällöt luodaan työkalulla. Tässä esimerkki hyvien kuvien/videoiden kera yhden luennon luomisen asetuksista ja vaiheista: https://www.learndash.com/support/docs/core/lessons/lesson-page/
LearnDash tarjoaa kurssin oppilaskielen vain englanniksi. Tilanne voi muuttua, sillä LearnDashiin on saatavilla myös käyttäjien tekemiä käännöksiä. Tarkista tästä kielivaihtoehdot, joihin tällä hetkellä on yhteisön tarjoamat ja tekemät käännökset eri kielille: https://www.learndash.com/support/docs/guides/translation/
Vinkki: suojaa verkkokurssisi videot
Mikäli verkkokurssisi on vahvasti videopainotteinen, kannattaa videot suojata kummassakin ympäristössä luvattomalta käytöltä ja eteenpäin jaolta. Esimerkki: kun upotat verkkokurssiisi videon YouTubesta ja olet määritellyt YouTubessa videon asetuksiin näkyvyydeksi ”piilotettu”, videosi voi silti katsoa kuka tahansa, joka tietää videon osoitteen/linkin. Videosi on helppo jakaa eikä sitä voi suojata eteenpäin linkittämiseltä.
Jotta voit suojata videosi ulkopuolisilta, kannattaa video sijoittaa palveluun, jossa voit rajoittaa sen näkymisen ja upottamisen vain tiettyyn verkkotunnukseen. Vimeo-palvelun maksullisessa versiossa voit määritellä videosi näkymään vain omassa verkkotunnuksessasi upotettuna (Domain-level privacy). Näin ollen videotasi ei voi katsoa muualla kuin verkkokurssialustallasi. Vimeon hinnasto: https://vimeo.com/upgrade
Muita vaihtoehtoja:
Moodle: webhotelliasiakkaamme voivat asentaa ilmaisen Moodle-oppimisympäristön suoraan cPanelin kautta käyttöönsä. Moodlea käyttävät monet oppilaitokset Suomessa ja sen avulla on myös mahdollisuus rakentaa verkkokursseja. Moodle ei sisäänrakennettuna tue verkkokurssien myyntiä eli maksuliikenne pitää järjestää muulla tavoin.
Sähköpostikurssi: tuntuuko että yllä olevat verkkokurssialustat ovat turhan ylimitoitettuja tarpeisiisi? Rakenna verkkokurssi yksinkertaisempana sähköpostikurssina esimerkiksi MailChimpin tai ActiveCampaignin avulla. Kummatkin ovat sähköpostimarkkinoinnin työkaluja, joiden avulla voit tehdä myös sähköpostiautomaatioita. Tällöin voit myydä kurssisi WooCommercen tai muun verkkokauppa-alustan kautta ilman erillistä LifterLMS/LearnDash verkkokurssialustaa.