Webhotellin ja sivuston nopeus vaikuttaa hakukonesijoituksiin

Mobiilikäyttäjälle viive voi nostaa stressitasoja samalle tasolle, joka on kauhuelokuvaa katsellessa. Näin käy ilmi Ericssonin tutkimuksessa. Vähemmän stressittömämpää kokemusta haluaa tarjota myös Google oman hakukoneensa käyttäjille, sillä hakukonejätin tärkein funktio on tarjota hakukoneen käyttäjälle mahdollisimman hyvä asiakaskokemus.

Hyvä asiakaskokemus tarkoittaa paitsi laadukasta sisältöä verkkosivustolla, mutta myös nopeaa verkkosivun latautumisaikaa. Tämän avulla tiedonhakija voi hitaankin 3G-yhteyden yli päästä tietoon käsiksi nopeasti.

Voit nopeuttaa sivustoasi monella eri keinolla, kuten palvelintason välimuistiteknologialla, johon XetNETin webhotelleissa ja Docker-palvelussa on saatavilla LiteSpeed-palvelinteknologian avulla huippuratkaisut. Lue miten kytket ilmaisen välimuisti-lisäosan WordPress-sivustollesi.

Yksi merkittävä ja hakukonesijoituksiin vaikuttava asia on webhotellin eli hosting-ratkaisun valinta.

#1 Valitse maantieteellisesti lähellä oleva ratkaisu

Ei ole järkevää valita toisella puolella maapalloa sijaitsevaa hosting-palvelinta, mikäli asiakkaasi ovat Suomessa. Tai toistepäin, asiakkaasi sijaitsevat kauempana. Maantieteellisesti pitkällä matkalla on tietoliikenteellisesti lukuisia solmukohtia, joiden takia mm. valtameret ylittävät yhteydet kulkevat usean yhdyspisteen kautta ennen Suomea.

Näiden takia yhteysnopeus ei voi olla koskaan yhtä nopea kuin Suomen sisällä tapahtuvassa tietoliikenteessä.

#2 Asiakkaasi ovat ympäri Eurooppaa tai maapalloa? Ota käyttöön CDN

Mikäli asiakkaasi ovat ympäri maailman, voit tarjota verkkosivustosi tiedostot heille maantieteellisesti läheisemmältä palvelimelta. Tämä onnistuu kustannustehokkaasti ja helposti CDN:n eli Content Delivery Networkin avulla.

Käytännössä CDN:n avulla verkkosivustosi tiedostot ovat saatavilla monelta eri palvelimelta ympäri maailman, jolloin Australiasta sivustollesi saapuva vierailija saa verkkosivustosi tiedostot kuten kuvat ja HTML/CSS-tiedostot paikalliselta australialaiselta palvelimelta. Tämän ansiosta sivuston latausnopeus nopeutuu ja Australian hakutuloksissa sijoituksesi on parempi tämän teknisen ratkaisun ansiosta.

Oletko jo XetNETin asiakas? Kytke CDN käyttöösi helposti webhotellisi asetuksista, lue lisää: https://www.xetnet.fi/cloudflare/

#3 Palvelimen käytettävyysaika (uptime)

Paraskaan palvelin ei välty huonolta päivältä, mikäli jokin odottamaton tapahtuu. Tällainen voi olla ohjelmallinen vika tai fyysinen ongelma, kuten kaivuri epäonnisesti katkaistessaan tietoliikenne- tai sähkökaapelin ja palvelin katoaa linjoilta väliaikaisesti.

Tällöin on järkevää perehtyä palveluntarjoajan kyvykkyyteen selvitä vikatilanteista, eli onko palvelimen tiedostojen lisäksi myös verkkoyhteydet varmennettu. Edellä mainittu CDN-ratkaisu tarjoaa vikasietoisuutta myös tilanteisiin, joissa CDN-palvelimella tiedot ovat saatavilla, mikäli palvelimeen tulee vika.

Tiesitkö, että XetNETin palveluiden tilat ovat julkisesti nähtävillä ja voit tarkistaa onko meillä ollut käyttökatkoja: https://www.xetnet.fi/asiakaspalvelu/palveluiden-tila/

#4 Maakohtaiset erikoisratkaisut (esim. Kiina)

Länsimaisilta palvelimilta käsin ei välttämättä onnistu tarjoamaan verkkopalveluita esim. Kiinaan ja Kiinan suosituimpaan hakukoneeseen Baiduun. Tällöin palvelu on toteutettava fyysisesti Kiinan rajojen sisäpuolelta, jotta paikalliset pääsevät verkkosivustollesi ongelmitta ilman maan tietoliikennettä rajoittavaa palomuuria.

Olemme toteuttaneet asiakkaillemme erikoisratkaisuja tällaisille markkinoille kuten Kiinaan, eli ota yhteyttä myyntiimme, mikäli markkinasi ovat Kiinassa tai vastaavilla alueilla, jolloin ratkaisemme hosting-tarpeesi.

#5 SSL-sertifikaatti eli salattu HTTPS-yhteys

Vielä tänäkin päivänä saatat törmätä sivustoihin, joissa ei ole käytössä SSL-salausta. Tiedäthän, se lukon kuva selaimessasi osoiterivin vieressä? Se kertoo, että yhteys palvelimelta selaimeesi asti on salattu. Näin ollen, mikäli käytät verkkopalvelua ja tietokonetta/mobiililaitetta suojaamattoman WLANin yli, lähettämiäsi tai vastaanottamiasi tietoja ei pysty lennossa kaappaamaan selkokielisenä.

Tunnistat tämän helposti myös sivuston osoitteesta, jossa s-kirjain kertoo salauksesta: http:// alkuinen osoite on salaamaton, kun taas https:// alkuinen on salattu.

Myös Google virallisissa ohjeistuksissaan suosittelee HTTPS-salauksen käyttöä ja sillä on todettu olevan positiivinen vaikutus hakukonesijoituksiin. Tutustu Googlen tilastoihin salauksen käytöstä.

XetNET tarjoaa kaikkiin webhotelli-ratkaisuihin ilmaisen SSL-sertifikaatin jonka käyttöönotto on helppo myös vanhalle sivustolle. Olemme kirjoittaneet ohjeen kuinka kytket sen päälle WordPress-sivustolle. Lue lisää: WordPress-sivustoon SSL-salaus.

Lopuksi

Yllä olevien vinkkien avulla varmistat, että hosting-ratkaisusi ei vaikuta negatiivisesti hakukonesijoituksiin. Mikäli käytössäsi on raskas sivusto (kuten verkkokauppa), kannattaa myös kiinnittää huomiota oikeaan hosting-ratkaisuun. Tutustu webhotellien vertailu -sivuumme mikäli et ole vielä varma, mikä hosting-ratkaisu sinun tulisi valita. Tiesitkö, että myös edullisimpaan webhotelli-palveluumme sisältyy huippunopea LiteSpeed palvelinteknologia joka nopeuttaa WordPress-sivustoja tuntuvasti.

Jaa kirjoitus: