WooCommerce-verkkokaupan asennus webhotelliin

Perusta WooCommerce-verkkokauppa jopa päivässä – näytämme ohjeen avulla miten asentaminen onnistuu webhotellissamme jopa muutamassa minuutissa. Asennus alkaa WordPress-julkaisuhallintajärjestelmän asentamisella, sillä WooCommerce on WordPress-julkaisuhallintajärjestelmän maksuton verkkokauppa-lisäosa. Voit valita eri kielivaihtoehdon asennusvaiheessa, mutta teemme tällä kertaa asennuksen suomen kielellä, vaikka osa WooCommercen kielikäännöksistä ei kirjoitushetkellä ollut täysin suomeksi käännettynä. Itse verkkokauppa ja sen ominaisuudet toimivat suomeksi.

WordPressin asennus

Mikäli käytössäsi on Webhotelli tai WordPress Webhotelli, aloita kirjautumalla cPanel-hallintatyökaluun omilla tunnuksillasi. Hallintatyökalun kirjautumistiedot löydät tilausvahvistuksen myötä saamassasi sähköpostissa, jossa palvelimen osoite on muotoa srvr*.xetpoint.com:2083 (* = on palvelinkohtainen numero).

PS. Mikäli alustanasi on Docker, voit tilata valmiin WordPress-säiliön https://portal.dockr.net hallintatyökalussa. Säiliössä on WordPress valmiiksi asennettuna, eli voit hypätä WordPressin asentamisen ylitse ohjeissa.

Kirjautumisen jälkeen eteen avautuu cPanel-hallintatyökalun näkymä. Rullaa sivua alaspäin Softaculous Apps Installer -kohtaan josta löydät WordPress-sovelluksen.

Klikkaa WordPress-vaihtoehtoa.

WordPress-esittelysivulla paina ”Install Now” nappia.

Pääset nyt syöttämään WordPress-asennuksesi asetukset. Kannattaa tarkistaa, että verkkotunnus (domain) on oikein jos käytössäsi on useita verkkotunnuksia samassa webhotellissa. Varmista myös ettei samassa hakemistossa ole jo WordPressiä asennettuna.

Asetuksissa voit valita haluatko asennuksen www:llä vai ilman, alahakemistoon (esim. yritys.fi/verkkokauppa/) vai juurihakemistoon (esim. yritys.fi/).

Syötä myös admin- eli ylläpitäjän kirjautumistiedot joilla pääset kirjautumaan WordPress-hallintatyökaluun myöhemmin. Tietoturvan takia on järkevää valita käyttäjänimeksi jokin muu kuin ”admin”, joka on vakiona WP-asennuksissa. Mikäli asetukset näyttävät hyvältä, paina alhaalla sinistä ”Install” painiketta ja asennus käynnistyy.

Muutaman sekunnin kuluttua WordPress-asennuksesi on valmis ja voit kirjautua sisään. Oletuksena kirjautumisosoite on /wp-admin/ eli jos asensit verkkokaupan yritys.fi/verkkokauppa/ osoitteeseen, tällöin kirjautumisosoite on yritys.fi/verkkokauppa/wp-admin/

Suuntaa tähän osoitteeseen ja syötä äsken antamasi admin-käyttäjän kirjautumistiedot.

Onnittelut, olet juuri asentanut WordPressin onnistuneesti!

WooCommercen asennus

Asennetaan seuraavaksi WooCommerce-lisäosa, eli suuntaa vasemmasta valikosta löytyvään ”Lisäosat” sivulle.

Valitse vasemmalta ”Lisäosat” valinnan alta ”Lisää uusi” tai klikkaa ylhäällä näkyvää ”Lisää uusi” nappia.

Kirjoita oikeaan yläreunaan avainsanaksi ”woocommerce” niin löydät lisäosan helposti. Klikkaa hakutuloksista WooCommerce-lisäosan kohdalta ”Asenna nyt” painiketta. Kuluu muutamia sekunteja ja saman napin tekstiksi muuttuu ”Ota käyttöön” jota klikkaamalla WooCommerce-lisäosa otetaan käyttöön.

Paina nappia ja pääset syöttämään verkkokauppasi perusasetuksia.

Ohjattu asennus kysyy tiedot, mikäli painat ”Kyllä kiitos” painiketta. Voit myös valita ”Ei nyt” ja syöttää tiedot käsin itse WooCommercen asetuksiin. Jatkamme asennusta painamalla ”Kyllä kiitos” tässä esimerkissä jotta voit tarkistaa muutaman perusasetuksen ohjatun asennustyökalun avulla. Huom! Ohjattu asennus on osaksi suomeksi ja englanniksi, ja sitä ei ole kirjoitushetkellä käännetty suomeksi täysin.

Syötä katuosoitetietosi jotka näkyvät mm. myyjän osoitteena ja sijaintina. Erityisesti maa-asetus on tärkeä, sillä se vaikuttaa arvonlisäveroihin mikäli kauppasi myy tuotteita Suomen ulkopuolelle.

Ohjattu asennus antaa erilaisia vaihtoehtoja kysyessään, millä toimialalla toimit. Näillä ei ole suuresti vaikutusta asennuksen jatkamisen kannalta.

WooCommerce itsessään on maksuton lisäosa WordPressille, mutta WooCommerce tarjoaa lisäosia joiden avulla voit fyysisten ja ladattavien tuotteiden lisäksi myydä mm. jatkuvia tilauksia, jäsenyyksiä jne. On hyvä muistaa että WooCommercen omien lisäosien lisäksi markkinoilla on monia muitakin tarjoajia jotka tarjoavat näitä ominaisuuksia WooCommerce-verkkokauppaan, eli voit valita toisenkin vaihtoehdon näiden lisäksi. Esimerkiksi verkkovalmennuksia voit myydä LifterLMS tai LearnDash -lisäosien avulla joista kirjoitimme vertailuartikkelin. Mikäli myyt fyysisiä tuotteita, valitse ensimmäinen vaihtoehto ja paina ”Jatka” painiketta.

Voit seuraavaksi kertoa kuinka montaa tuotetta ajattelit verkkokaupassa myydä ja myytkö tuotteita muualla kuten kivijalkamyymälässä. Näiden asetusten valinta ei ole kovin tärkeää tässä vaiheessa, sillä voit määritellä mm. tuotteiden noutopisteet WooCommercen asetuksissa myöhemmin. WooCommercen ohjattu asennus haluaa kuitenkin tarjota sinulle muutamia lisäosia joiden avulla voit käynnistää verkkokaupan markkinoinnin mm. Facebook Ads tai Google Ads ympäristöissä sekä kytkeä integraation päälle MailChimp-sähköpostipalveluun.

Mikäli nämä eivät kuulosta tutuilta etkä halua vielä tässä vaiheessa perehtyä asiaan, kytke valinnat pois päältä ja jatka asennusta. Voit aina myöhemminkin asentaa ko. lisäosat WooCommerce-verkkokauppaasi tai toteuttaa Facebook Ads tai Google Ads integraatiot muillakin tavoilla kuin WooCommercen tarjoamien lisäosien avulla.

Voit nyt valita ulkoasun eli teeman käyttöösi, joka määrittelee verkkokauppasi ulkoasun. Tarjolla on sekä ilmaisia ja maksullisia teemoja. Voit myöhemminkin vaihtaa teemaa helposti tai ostaa maksullisen valmisteeman WooCommercen käyttöön.

Asennus seuraavaksi ehdottaa muutamaa lisäosaa asennettavaksi helpottamaan elämää. Nämä eivät ole pakollisia eikä verkkokauppa vaadi näitä toimiakseen. Mikäli et halua asentaa näitä lisäosia heti, voit myöhemminkin asentaa ne Lisäosat-sivulta josta ne löytyvät ”Jetpack” ja ”WooCommerce Services” nimellä. Jatkamme esimerkkiasennusta painamalla ”Ei kiitos”.

Antamiesi tietojen perusteella ohjattu asennus antaa muutaman tärkeän vaihtoehdon joiden avulla voit aloittaa tiesi verkkokauppiaana:

Ohjattu asennus oli kirjoitushetkellä osaksi englanninkielinen vaikka itse WooCommerce on WordPressin tavoin on suomenkielinen. Kuvassa yllä olevat vaihtoehdot joilla verkkokaupan pystyttämistä voit jatkaa, ovat vapaasti suomennettuina:

  • Lisää ensimmäinen tuote
  • Personoi verkkokauppaasi (ulkoasu/teema)
  • Määrittele toimitustapojen ja -hintojen asetukset (toimitusluokat, toimitustavat ja integraatiot)
  • Määrittele verot (arvonlisäveroluokat)
  • Määrittele maksutavat

Voit myös klikata oikeassa alareunassa näkyvää ”Skip store setup” linkkiä jolloin hyppäät näiden yli. Nyt sinulla on WooCommerce-verkkokauppa asennettuna, johon voit alkaa luomaan sivuja, tuotteita, kustomoimaan ulkoasua ym. Mukavia hetkiä kauppasi personoinnissa!

Tutustu myös muihin WooCommerce kirjoituksiimme:

Kaipaatko apua WooCommercen jatkokehittämisessä? Ota yhteyttä näihin asiantuntijayrityksiin:

PS. Oletko toteuttanut WooCommerce-sivustoja meillä ja haluat tietosi mukaan tälle listalle? Lähetä yrityksesi tiedot osoitteeseen tuki@xetnet.fi ja liitä mukaan muutama toteuttamasi sivusto, niin lisäämme linkin yritykseesi mielellämme tähän luetteloon.

Jaa kirjoitus: