WordPressin vaatimukset hostingilta: nämä vaikuttavat nopeuteen

WordPress.org on avoimen lähdekoodin julkaisuhallintajärjestelmä, jonka avulla syntyy niin blogit, verkkosivustot kuin verkkokaupatkin nopeasti ja kustannustehokkaasti. Sen edellyttämät vaatimukset webhotellille on hyvä ottaa huomioon, mikäli aiot rakentaa sivuston tai verkkokaupan ja varmistaa, että se toimii optimaalisesti. XetNETissä olemme sitoutuneet kehittämään webhotelliympäristöämme käyttäjien ehdolla ja siksi myös WordPress-tuki on meille tärkeä.

WordPress.org -sivustolla on näkyvillä lyhyt vaatimuslistaus, jonka mukaan webhotellitarjoajalta on oltava tarjolla vähintään seuraavat (listaus tarkistettu 08/2021):

  • PHP 7.4 tai uudempi
  • MySQL 5.6 tai uudempi, TAI MariaDB 10.1 tai uudempi
  • HTTPS-tuki

WordPressin vaatimukset hostingista suomeksi

Mikäli yllä olevat vaatimukset eivät ole tuttuja termejä, alla lyhyesti mistä on kyse:

PHP on ohjelmointikieli jolla WordPress on toteutettu. Webhotelleissamme on PHP:n tuki ja helppokäyttöisen cPanel-hallintatyökalun avulla valittavissa PHP:n versio ja asetukset. WordPress kirjoitushetkellä suosittelee versiota 7.4 joka on WordPressin sekä monien lisäosien yhteensopiva versio. Tulossa on seuraava isompi päivitys 8.0 versioon joka edellyttää, että WordPress sekä kaikki lisäosat on testattu toimiviksi uutta versiota varten. Siksi kiirehtiminen uusimpaan versioon ei aina tuota toivottua lopputulosta: kaikki lisäosat eivät välttämättä toimi aina uusimmalla versiolla, koska se edellyttää lisäosan kehittäjän muutoksia lisäosaan.

Lue myös kirjoituksestamme, miten voit itse vaihtaa PHP:n version cPanel-hallintatyökalun asetuksista.

MySQL tai MariaDB on tietokanta, johon WordPress-sivuston sisältö kuten sivujen sisältötekstit, blogikirjoitukset, lisäosien asetukset ym. säilötään. PHP-ohjelmointikieli lähettää tietokannalle luku- ja kirjoituskäskyjä ja täten on myös vaadittu WordPress-sivuston toimintaan.

Aivan kaikki edullisimmat hosting-ratkaisut ja webhotellit markkinoilla eivät välttämättä sisällä tietokantaa, vaan sen saa käyttöönsä lisämaksusta. Tarkista siis vähintäänkin ominaisuuslistauksesta ja hinnastosta, että tietokanta sisältyy hintaan ennen ostosta. XetNETin webhotelleissa tietokanta sisältyy aina jokaiseen vaihtoehtoon niin edullisemmissa webhotelleissamme kuin WordPress webhotelleissamme.

HTTPS-tuki eli suojattu SSL-yhteys palvelimelta käyttäjän tietokoneen selaimelle on erinomainen tapa lisätä tietoturvaa. Se on myös Googlen suosittelema, jonka käyttö parantaa hakukonesijoituksia. Tunnistat sen siitä pienestä lukko-ikonista nettiselaimen osoiterivillä, joka kertoo että yhteys on suojattu.

HTTPS/SSL-salaus sisältyy kaikkiin webhotelleihimme vakiona ja sen avulla saat käyttöösi maksuttoman SSL-sertifikaatin. Kaikki webhotellitarjoajat eivät välttämättä tarjoa SSL-sertifikaattia veloituksetta eli varmista myös, sisältyykö HTTPS-tuki valitsemasi paketin hintaan vai onko se lisäpalvelu. Näistä ominaisuuksista et XetNETin webhotelleissa joudu maksamaan extraa.

Vinkki: mikäli siirrät WordPress-sivustosi toiselta palveluntarjoajalta XetNETille, eikä sivustollasi ole aiemmin ollut HTTPS-suojausta, voi suojauksen kytkeä helposti WordPressiin käyttöön. Tutustu kirjoitukseemme SSL/HTTPS-salauksesta, miten se tehdään. Tarjoamme myös sivuston siirron veloituksetta mikäli siirrät palvelusi toiselta operaattorilta meille, eli kysy apuja siirtoon myynniltämme!

Kuva yllä: XetNET webhotelleissa on lukuisia työkaluja joilla helpotat elämääsi. Kuvassa näkyvät työkalut löydät cPanel-hallintatyökalusta johon pääset kirjautumalla osoitteeseen domain-osoitteesi.fi/cpanel/ esim. yritys.fi/cpanel/ kautta. Softaculous Apps Installerin kautta voit asentaa WordPressin muutamalla klikkauksella webhotelliisi. WordPress Managerin kautta voit hallinnoida useita WordPress-asennuksia. Select PHP Version -työkalulla voit hallinnoida PHP:n versioita ja asetuksia (alla lisää). X-Ray App -työkalun avulla voit selvittää mikä syö suorituskykyä webhotellissasi: syynä voi olla huonosti toimiva, ristiriidan aiheuttava tai rikkinäinen lisäosa/teema jne.

WordPressia nopeuttavat ominaisuudet hosting-tarjoajilla

WordPress on yllä olevien ominaisuuksien jälkeen valmis käyttöön! Mutta hei, haluat varmasti kaikista parhaimman webhotellin nopeuden, ylläpidon ja käytettävyyden suhteen? Riippuen täysin sivustosi käyttötarkoituksesta, saatat olla myös kiinnostunut minkälaisia ominaisuuksia ja ratkaisuja webhotellitarjoajallasi voi olla tarjolla jouhevaan WordPressin käyttöön. Kaikki hosting-tarjoajat eivät aina kerro julkisesti webpalvelimensa teknologioita ja muita teknisiä ratkaisuja, jotka voivat tarjota merkittävän edun WordPress-sivuston käyttäjille. Ennen kuin ostat domainin, varmista että hosting-tarjoajallasi on suorituskykyyn parhaimmat ratkaisut tarjolla.

Koska arvostamme XetNETillä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä palveluissamme, kerromme näistä mielellämme asiakkaillemme avoimesti. Alla muutama vinkki joilla nopeutat WordPress-sivuston toimintaa helposti ja täysin ilmaiseksi.

Tarkista PHP:n asetukset optimaaliseksi

WordPressiä varten kannattaa kytkeä käyttöön ”opcache” asetus webhotellisi cPanelin ”Select PHP Version” -asetussivun kautta.

Huippunopeutta LiteSpeed-palvelimella

XetNETin webhotelliratkaisut on toteutettu huippunopeilla LiteSpeed-palvelimilla. Käytössäsi on WordPressiä nopeuttamaan palvelintason välimuisti, joka nopeuttaa sivustoja rasituksessa jopa 84-kertaiseksi Apache-palvelimiin nähden (W3 Total Cache välimuistin kera). Tutustu kirjoitukseemme nopeuseroista ja miten kytket LiteSpeed välimuistin WordPress-sivustoosi käyttöön. Et tarvitse maksullisia välimuistilisäosia sillä LiteSpeed Cache on täysin maksuton WordPressille! Palvelimemme myös tukevat uusinta HTTP/2 protokollaa jota voit hyödyntää LiteSpeed Cachen asetuksissa mm. CSS- ja JS-tiedostojen jakelussa.

Webhotelli kevyeeseen käyttöön

Edullisin webhotellimme on erinomainen tapa aloittaa kevyen sivuston rakentaminen. Webhotellin voi tilata esiasennetun WordPressin kera, eli säästät aikaasi WordPressin asennuksessa. Kaikista pienimpään 300 megatavun levytilaan WordPress ei mahdu toimimaan, eli valitse sitä suurempi vaihtoehto. Suosittelemme 1-3 gigatavun levytilaa mikäli sivustollesi on tulossa runsaammin kuvia tai muita ominaisuuksia ja lisäosia, jotka vaativat levytilaa perusasennuksen lisäksi.

WordPress Webhotelli Forte ja Forte Plus tehokäyttäjälle

WordPress Webhotelli Forte on tehokas ratkaisu, joka on optimoitu erityisesti WordPress-sivustoja varten. Saat käyttöösi perinteistä webhotellia enemmän suorituskykyä kuten mm. CPU-ytimiä, muistia sekä yhtäaikaisia prosesseja. Niiden avulla raskaatkin WordPress-sivustot selviävät kävijäliikenteestä.

Vinkki: mikäli olet rakentamassa WooCommerce-verkkokauppaa WordPressille, kannattaa tutustua WordPress Webhotelli Forte -ratkaisuun jo ensimetreiltä, sillä WooCommerce-verkkokauppa rasittaa tietokantaa enemmän kuin kevyet, normaalit staattiset WordPress-sivustot ja -blogit. Forten avulla saat näin ollen heti merkittävän hyödyn suuremmasta suorituskyvystä.

Saatavilla on myös Forte Plus -webhotelli, johon sisältyy WordPress-sivustosi ylläpito, jolloin valvomme sivustoasi 24/7 ja pidämme WordPressin, teemat ja lisäosat päivitettyinä ajan tasalla puolestasi.

Docker-konttiteknologialla suorituskykyä

Webhotellien rinnalla on myös toimintamalliltaan hieman erilainen Docker-ympäristö. Dockerissa WordPress-sivusto saa raakaa suorituskykyä käyttöönsä ja voit määritellä tietokannalle ja webpalvelimelle omat säiliöt/kontit sekä niiden tehokkuuden. Dockerin avulla tietokantaa rasittava WordPress-sivusto voidaan helposti skaalata nopeammaksi. Lue lisää Docker-säiliöiden skaalautuvuudesta.

Yhteenveto

Teknisten vaatimusten lisäksi kannattaa aina WordPressille hosting-ratkaisua etsiessä tarkistaa, että webhotellissa on WordPressille suunniteltuja ja optimoituja ratkaisuja käytössä. Niiden avulla sivujen latausajat nopeutuvat sekä ylläpito helpottuu. Tiesitkö, että suomalainen XetNET on mukana WordPress.orgin virallisessa seurannassa, jonka avulla varmistetaan, että webhotellimme ovat WordPress-ystävällisiä ja yhteensopivia? Tutustu XetNETin sekä muiden hyväksyttyjen webhotellitarjoajien tuloksiin osoitteessa: https://make.wordpress.org/hosting/test-results/

Jaa kirjoitus:

Chatbot