Kotisivut jopa ilmaiseksi: tee itse kotisivut ja säästä

Moni harrastus, yhdistys, blogi tai jopa uusi yritys-/liikeidea vaatii kotisivut. Monesti hyvältä kuulostava yritysidea jää testaamatta kotisivujen kalliin hintalapun takia. Aina ei kotisivujen suhteen kannata säästää, vaan teettää ne ammattilaisella, mutta joissain tilanteissa järkevää rakentaa kotisivut itse ja se onnistuu jopa ilmaiseksi – kunhan on hieman aikaa opetella työkalujen käyttöä.

Tässä kirjoituksessa tutustumme vaihtoehtoihin, joiden avulla voit tehdä itse kotisivut jopa ilmaiseksi!

Kotisivujen hintaan vaikuttavat tekijät

Kotisivuissa on yleensä muutama pieni kulu, etenkin jos haluat kotisivut oman verkkotunnuksen kera. Tällöin tärkeimmät kulut ovat verkkotunnus (.fi/.com/.net/.eu jne.) sekä webhotelli tai verkkosivualusta palveluntarjoajalta.

Mikäli et tarvitse omaa verkkotunnusta, esittelemme tässä kirjoituksessa kaksi täysin maksutonta vaihtoehtoa, joissa ei vaadita omaa verkkotunnusta.

Webhotelli on palvelin, josta vuokraat levytilaa ja tietokannan, jota tarvitset kotisivujen ohjelmiston asentamiseen ja käyttämiseen. Suosittuja webhotelleihin asennettavia sovelluksia kotisivujen rakentamiseen ovat WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä sekä kotisivukoneet.

Kotisivujen rakentaminen ilman koodausosaamista onnistuu, mutta perustietämys HTML/CSS:stä auttaa.

Kotisivujen hinta oman verkkotunnuksen kera

Mikäli haluat kotisivuillesi oman verkkotunnuksen, varaudu ostamaan myös webhotelli. Verkkotunnuksen vuosimaksu on alkaen 12 €/vuosi + ALV (FI-verkkotunnus) ja suomalaisen XetNET webhotellin saat edullisimmillaan hintaan 1,37 €/kk + ALV. Nämä kaksi kulua kattavat tärkeimmät kriteerit, jotta voit asentaa omia sovelluksia kotisivujen rakentamiseen, omalle palvelintilallesi, omalle verkkotunnukselle.

Lisäetu oman verkkotunnuksen tilaamisessa on myös se, että voit perustaa webhotelliin myös sähköpostiosoitteen omalla verkkotunnuksella esim. etunimi.sukunimi@verkkotunnuksesi.fi. Tarkista verkkotunnuksen saatavuus ennen kuin ostat domainin itsellesi kotisivuja varten.

Kotisivut ilmaiseksi ilman omaa verkkotunnusta

Mikäli olet tarkan markan tai euron henkilö, etkä halua sijoittaa kotisivuihisi euroakaan, etkä tarvitse omaa verkkotunnusta, harkitse seuraavia vaihtoehtoja (varauksella):

WordPress.com blogipalvelu

  • Maailman suosituimman julkaisuhallintajärjestelmän eli WordPress.org hieman vähemmän suosittu ”pikkusisko”.
  • Voit rakentaa ilmaisen blogin yritys.wordpress.com tyyppisellä osoitteella.
  • Rajoitettu ympäristö: et voi asentaa ilmaisversioon mm. WordPress.org lisäosia ja teemoja
  • Sivustollasi näkyy mainoksia. Tekninen tuki ilmaisversiossa vaatimaton.
  • Et omista sivustoasi täysin: palveluntarjoaja voi sulkea sivustosi yksipuolisella ilmoituksella, mikäli mm. rikot käyttöehtoja.
  • Mikäli pyörität yritystoimintaa, osoite kuten yritys.wordpress.com voi vaikuttaa epäluotettavalta asiakkaan näkökulmasta.

Blogger.com blogipalvelu

  • Googlen vaihtoehto, joka on ilmaisversiollaan hieman vastaava kuin WordPress.com blogipalvelu.
  • Blogisi tai verkkosivustosi osoite on yritys.blogspot.com.
  • Kuten WordPress.com, et omista sivustoasi tai muokata sitä täysin vapaasti. Blogger voi sulkea sivustosi yksipuolisella ilmoituksella.
  • Vähemmän ominaisuuksia kuin WordPress.com blogipalvelussa.

Yllä olevat palvelut ovat virallisesti blogialustoja eivätkä täysiverisiä verkkosivualustoja, joten niiden toiminta voi olla hyvin rajoitettua etenkin maksuttomassa versiossa. Olemme silti nähneet kevyitä verkkosivuja perustettavan tällaisiin palveluihin, sillä perusominaisuudet riittävät monelle aloittelijalle ja harrastajalle. Ellei muuta, niin ne toimivat hyvänä harjoittelualustana.

Blogialustat tarjoavat täysin ilmaisen tavan kokeilla blogikäyttöön tarkoitettua alustaa – mutta riittääkö ne kotisivujen rakentamiseen täysin?

Kotisivut verkkosivualustoilla kuten Wix ja Squarespace

Olet saattanut törmätä suosittuihin verkkosivualustoihin ja julkaisujärjestelmiin kuten Wix.com ja Squarespace.com. Näissä verkkosivualustoissa voit rakentaa sivusi hieman samaan tapaan kuin monissa kotisivukoneissa, mutta varaudu muutamaan tärkeään seikkaan.

Tällaiset verkkosivualustat kuten Wix ja Squarespace voivat asettaa rajoja siihen, kuinka paljon voit kustomoida sivustoasi. Siinä missä WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä tarjoaa huomattavasti enemmän ilmaisia lisäosia, teemoja ja mahdollisuuksia kustomoida sivustoja, Wix ja Squarespace pääosin perustuvat valmismalleihin, joihin lisäät omat tekstit ja kuvat.

Ulkoasun kustomointi tai ulkoasuun vaikuttavien tekijöiden muokkaaminen ei siis onnistu yhtä vapaasti näissä palveluissa. Lopputuloksena sivustosi voi näyttää samanlaiselta kuin monen muun sivustot.

Käyttäjäkokemus on hiottu kuitenkin yksinkertaisten tarpeiden täyttämiseksi ja kynnys aloittaa sivuston rakentaminen on matalahko. Rajoitteista voi olla myös hyötyä: niiden takia ei myöskään synny ongelmatilanteita sivuston suunnittelussakaan, eli teknisesti ja visuaalisesti sivustot näyttävät viimeistellyiltä. Kielimuuriin saatat törmätä: suomenkielistä tukea ei ole saatavilla.

Lisäksi hakukoneoptimoinnin (SEO) suhteen nämä verkkosivualustat eivät ole kaikista monipuolisimpia.

Kuva: Squarespace tarjoaa valmismalleja sivustojen rungoiksi, joihin voi vaihtaa omat kuvat ja tekstit.

Kotisivut kotisivukoneella: enemmän vapauksia ilman lisämaksuja

Kotisivukoneet ovat suosittuja, sillä usein hosting-palveluntarjoajat voivat tarjota sellaisen lisämaksusta tai jotkut jopa ilmaiseksi: esimerkiksi WebbiVelho-kotisivukone on ilmainen XetNETin webhotelli-asiakkaille. Lue lisää, miksi WebbiVelho on mielestämme aloittelijalle hinta-laadultaan paras kotisivukone.

Kotisivukoneet kuten WebbiVelho eroavat Wix- ja Squarespace-verkkosivualustoista siltä osin, että ne ovat webhotellissa toimivia sovelluksia, joiden käyttö ei vaadi runsaasti teknistä osaamista asentamisen ja ylläpidon suhteen. Valmismalleja löytyy runsaasti joiden kustomointiin on paljon enemmän vapauksia kuin verkkosivualustoilla. Tämä saattaa olla joillekin etu, mutta joillekin haitta: vaihtoehtoja elementtien sijoitteluista ja asetuksista on runsaasti.

WebbiVelhossa sivusto rakennetaan ”raahaa ja upota” (drag and drop) -tyyppisellä sivurakentajalla, eli tekstit ja kuvat voi upottaa vapaasti eri kohtaan verkkosivuja. Tällainen ei onnistu yhtä joustavasti Wix/Squarespace -tyyppisillä ratkaisuilla, johon lisätään erilaisia lähinnä rivikohtaisesti valmiita pohjia/malleja, joihin voi vaihtaa lähinnä tekstit/kuvat.

WebbiVelholla voi jopa tehdä pienen verkkokaupankin ilman suurta teknistä osaamista ja mobiiliystävällisyys on huomioitu.

WebbiVelho-kotisivukoneella voi valita valmisteeman sivuston rungoksi, jonka voi muokata mieleisekseen.

Ilmaiset kotisivut WordPressillä – se maailman suosituin julkaisuhallintajärjestelmä

Päätimme säästää suosituimman vaihtoehdon viimeiseksi tässä kirjoituksessa. WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmällä rakennettujen verkkosivustojen määrä vuonna 2023 oli 43 % kaikista maailman verkkosivustoista (lähde: Colorlib). Se onkin maailman suosituin tapa rakentaa kotisivut. Julkaisuhallintajärjestelmä WordPress.org eroaa sen pikkusiskosta WordPress.com palvelusta seuraavasti:

  • WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka asennetaan omalle palvelimelle (kuten webhotelliin). Siksi se on suosituin tapa rakentaa WordPress-sivusto, eikä edellytä kalliita tilausmaksuja kuten WordPress.com palvelu.
  • WordPress.com palvelu toimii WordPress.com omilla palvelimilla, joka myy verkkosivuston hosting-ratkaisun eli palvelintilan. Vähemmän suositumpi tapa rakentaa WordPress-sivusto, koska tarvitset esim. 25 dollaria kuukaudessa maksavan paketin, jotta voit asentaa lisäosia ja teemoja. (Hinta tarkistettu 25.4.2023.)

Mikäli haluat maailman suosituimman WordPress-alustan kotisivuillesi, suosittelemme etenkin innokkaille tee-se-itse -tekijöille WordPress.org vaihtoehtoa. Oppimiskynnystä on vähentänyt uusimpien versioiden Gutenberg-päivitykset, joilla voi rakentaa sivustoja ns. lohkojen avulla modulaarisesti ilman koodausosaamista.

WordPress.org alustan etuina on sen suuri yhteisöllisyys: ongelmiin ja kysymyksiin voi kysyä apua keskustelufoorumeilta ja Facebook-ryhmistä – myös suomeksi.

WordPress.org käyttöönotto onnistuu helposti: tilaa oma verkkotunnus sekä webhotellimme, johon on esiasennettu WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä. Saat tilauksen jälkeen kirjautumistunnukset WordPress-hallintatyökaluun ja olet valmis kehittämään sivustoasi! Lue lisää kirjoituksestamme, miten WordPress blogin perustaminen onnistuu.

WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmän käyttö ei maksa ylimääräistä. Voit jopa asentaa webhotelliisi jopa useamman WordPress-sivuston; huomioi kuitenkin, että jokainen WordPress asennus vaatii oman tietokannan ja levytilaa. WordPress mahdollistaa myös ilmaisen verkkokaupan perustamisen suositulla Woocommerce-lisäosalla.

WordPressille on saatavilla tuhansia teemoja. Uudentyyppisiä ”Block Theme” eli lohkoteemoja on julkaistu useita, joissa sivuston voi rakentaa modulaarisesti samaan tapaan kuin sivustorakentajilla.

Verkkosivujen tekeminen itse: kannattaako tehdä itse vai hyödyntää ammattilaista?

Yllä on esitelty vaihtoehtoina muutama yleinen ja suosittu tapa rakentaa omat kotisivut. Lyhyesti summattuna tarjonnasta poiminnat:

  • Täysin veloituksettomat blogipalvelut (ilman verkkotunnusta): Blogger ja WordPress.com
  • Verkkosivualustat: Wix/Squarespace (maksullinen)
  • Kotisivukoneet: WebbiVelho (veloitukseton, vaatii webhotellin+verkkotunnuksen)
  • WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä (veloitukseton, vaatii webhotellin+verkkotunnuksen)

Alustaa valittaessa kannattaa pohtia myös tulevaisuutta. Mikäli kotisivut tekee nyt itse, tarvitseeko kotisivut päivittää kokonaan uuteen alustaan muutaman vuoden kuluttua, kun nälkä kasvaa tai jotain ominaisuuksia kaivataan lisää?

Tällöin on hyvä pohtia, kannattaako alustaksi valita se suosituin WordPress.org julkaisuhallintajärjestelmä, jonka voi asentaa omaan webhotelliin, jolloin omistat itse kotisivusi datan 100-prosenttisesti. Sivuston voi siirtää halutessaan toiselle palvelimelle tai toiseen verkkotunnukseen. Sivuston jatkokehityksessä voi olla apuna ammattilainen, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä alusta lähtien uudelleen. Se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet jatkokehittämiseen kuitenkin tulevaisuudessa. Lisäksi täysin veloituksettomana avoimen lähdekoodin ratkaisuna siitä ei synny yllättäviä kuluja, kuten joistakin esimerkeistämme voi syntyä, jos palveluntarjoaja päättää vaihtaa palvelun sisältöä tai hinnoittelua.

WordPress.org tuntuu tarjoavan paljon, vaikka sen käytössä voi olla jonkin verran oppimiskynnystä. Siksi moni valitsee joko WordPress.org vaihtoehdon, tai matalamman oppimiskynnyksen ratkaisujen välillä, kuten Wix/Squarespace, tai ilmainen kotisivukone kuten WebbiVelho.

PS. Tiesitkö, että voit kokeilla WebbiVelhoa ilmaiseksi osoitteessa WebbiVelho.fi? Testaa sillä ensin, pääsetkö kotisivujen rakentamisessa mukavasti liikenteeseen, ennen kuin harkitset muita vaihtoehtoja!

Jaa kirjoitus: