WordPress blogin perustaminen omalla verkkotunnuksella

WordPress-blogin perustaminen omaan webhotelliin ja verkkotunnukseen (domain) varmistaa, että omistat itse blogisi materiaalin ja sisällöt, sekä voit asentaa halutessasi vapaasti erilaisia lisäosia WordPress-blogiisi. WordPress-ratkaisuja tosin on kahdenlaisia: WordPress.com sekä WordPress.org. Tässä lyhyesti erot:

 • WordPress.com: voit perustaa ilmaiseksi blogisi WordPress.com tarjoamaan osoitteeseen, joka on siitä maailman kuulusta WordPressistä riisuttu ja räätälöity ympäristö, joka sopii monelle bloggaajalle. Ilmainen (pl. domainista lisämaksu). Rajallisesti teemoja ja lisäosia. Tätä ei voi asentaa webhotelliin, etkä omista kaikkea dataa toisin kuin WordPress.org ratkaisussa.
 • WordPress.org: avoimen lähdekoodin WordPress – maailman suosituin julkaisuhallintajärjestelmä. Vaatii oman webhotellin/palvelimen johon asennetaan. Tuhansia teemoja ja lisäosia. Suosituin vaihtoehto, voidaan asentaa webhotelliin omalle verkkotunnukselle.

Jälkimmäinen eli WordPress.org on se suosituin julkaisuhallintajärjestelmä, jonka moni valitsee blogilleen, verkkosivustolleen tai jopa verkkokauppa-alustaksi. WordPressin asentaminen onnistuu helposti webhotelleihin jolloin blogin perustamiseen ei kulu aikaa eikä vaadita suurta osaamista.

WordPress-blogin perustamisen vaiheet

Virallisen näköisen blogin ja WordPressin saat käyttöön valitsemalla oman verkkotunnuksen ja webhotellin (alkaen 1,54 €/kk sis. ALV). XetNET esimerkiksi tarjoaa WordPress Webhotellin, johon on esiasennettu WordPress. Näin voit heti hypätä WordPressin hallintatyökaluun ja muokata blogistasi oman näköisen – ilman minkäänlaisia tietotaitoja tietokantojen perustamisesta ja konfiguroimisesta.

Mikäli olet jo XetNETin asiakas, voit asentaa WordPressin cPanel-hallinnan kautta Softaculous Apps Installerin avulla helposti:

Muutaman klikkauksen päästä WordPress on asennettu ja sinua odottaa WordPressin hallintatyökalun ohjausnäkymä:

Tutustutaan WordPressin hallintatyökaluun ja sen rakenteeseen. Ohjausnäkymästä löydät vasemmasta reunasta yleisimmät toiminnot. Niitä ovat mm.

 • Artikkelit: mikäli teet bloggauksia, uusia kirjoituksia, luot ne tämän kautta
 • Media: voit lisätä kuvia, pdf-tiedostoja ym. media-sivun kautta
 • Sivut: mikäli teet sivustollesi etusivun, yhteystiedot-sivun jne. voit luoda ne tämän Sivut-näkymän kautta
 • Kommentit: mikäli kirjoituksiisi tulee kommentteja, voit tarkastella ja hallinnoida kommentteja tältä sivulta, kuten kommenttien hyväksynnän mikäli järjestelmä tunnistaa ne roskapostiksi

Lisäksi sivuston ulkoasuun liittyen ”Ulkoasu” -valikosta voidaan vaihtaa blogin teemaa sekä mm. hallinoida valikkojen linkkejä. WordPressin sekä ilmaiset että maksulliset teemat ovat yksi sen suurimpia voimavaroja, minkä ansiosta blogilleen saa tyylikkään ulkoasun nopeasti ja jopa ilmaiseksi.

WordPress blogi syntyy tyylikkään näköisiä valmisteemoja hyödyntäen

WordPress-teemoja (engl. theme) on saatavilla tuhansia. Teema määrittelee miltä blogi näyttää ja miten se toimii. Teemaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, esimerkiksi responsiivisuuteen, eli miten blogi näkyy ja toimii erikokoisilla päätelaitteilla: mobiili- ja tablet-laitteista aina tietokoneen suuremmille ruuduille. Koska suurin osa käyttää nykyään mobiililaitteita, tulisi blogin näkyä hienosti myös pienellä ruudulla. Responsiivinen teema skaalaa blogin tyylikkäästi eri kokoisille ruuduille.

Ilmaisia WordPress-teemoja voi etsiä WordPress.org sivustolla. Lisäksi WordPressiin on saatavilla lukuisia maksullisia teemoja, joista löytyy visuaalisesti todella tyylikkäitä ja viimeisteltyjä vaihtoehtoja. Näin voit säästää aikaa ja rahaa ostamalla maksullisen teeman, joka tarjoaa paljon kustomointimahdollisuuksia, esimerkiksi blogin värimaailmaan ja sivujen asetteluun liittyen. Maksullisia teemoja on saatavilla seuraavista verkkokaupoista:

Valitsemalla maksullisen teeman saa usein myös tuen teeman päivityksiin. Kannattaa kuitenkin käyttää hetki teeman valitsemiseen ja selvittää, onko ko. teema saanut hyvät arvostelut ja arviot käyttäjiltä. Mikäli teema näyttää visuaalisesti hyvältä mutta sitä ei ole päivitetty pitkään aikaan, ja se sisältää teknisiä ongelmia, et haluaisi, että blogisi ulkoasu menee rikki esimerkiksi WordPressin päivityksen yhteydessä.

Sekä ilmaiset teemat että maksulliset teemat tarjoavat helpon keinon vaihtaa blogin ulkoasua ilman koodausosaamista. Tällöin sinun ei tarvitse osata ja ymmärtää CSS-kieltä jolla määritellään ulkoasuun liittyviä seikkoja.

WordPress blogin saa toiminnalliseksi näillä lisäosilla

Todennäköisesti blogillasi on yleisö jossain sosiaalisen median kanavissa, esimerkiksi Facebookissa sivu tai ryhmä, Instagram-tili jne. Tällöin voit hyödyntää WordPressiin saatavilla olevia lukuisia ilmaisia sekä maksullisia lisäosia, joiden avulla virität blogisi tyylikkääksi ja toiminnalliseksi. Lisäosien avulla voit lisätä blogiisi Facebook- tai Instagram-syötteen, joka tuo blogiisi somekanavasi esille kauniisti.

Alla muutama hyödyllinen lisäosa jolla tuunaat blogisi tehokkaammaksi:

 • Yoast SEO: hyödyllinen hakukoneoptimoinnin työkalu, jolla muokkaat bloggauksen metaotsikon ja -kuvauksen mieleiseksesi (joka näkyy hakukoneen tuloksissa)
 • W3 Total Cache: nopeuttaa blogiasi tarjoamalla staattisia ja kompressoituja sivuja, joka parantaa blogisi toimintaa
 • LiteSpeed Cache: Kokeile myös ilmaista LiteSpeed Cachea mikäli webhotellisi on LiteSpeed-palvelimella.
 • Buffer: aikatauluta bloggauksesi jaot Bufferin avulla eri somekanaviisi, vähennä manuaalista työtä
 • Beaver Builder: hallinnoi WordPress-sivujasi visuaalisen muokkaimen avulla helpommin, lisää sivuille palstoja ja rivejä.
 • WordFence: lisää WordPress-blogisi tietoturvaa WordFencen avulla, rajoita sisäänkirjautumisyrityksien määrää ym.
 • Contact Form 7: ilmainen lomaketyökalu, jolla luot yhteydenottokaavakkeet WordPress-blogiisi

Mietitkö vielä? Blogin perustaminen WordPressillä onnistuu jopa muutamassa minuutissa. Mikäli et vielä omista omaa verkkotunnusta ja webhotellia, saat WordPressin käyttöösi omassa verkkotunnuksessa jopa 15 minuutissa XetNET WordPress Webhotellin avulla. Voit myös asentaa WordPressin cPanel-hallintatyökalun avulla tämän ohjeen mukaisesti webhotelli-palvelussamme. Hauskoja bloggaushetkiä!

Jaa kirjoitus:

Webhotellit joka makuun

Nopea suomalainen webhotelli alk. 1,24 €/kk + ALV