Mikä on webhotelli? Mihin sitä tarvitaan?

Olit sitten aloitteleva yrittäjä tai bloggaajaksi haluava, moni oman verkkosivuston/blogin perustava haluava kuulee suosituksen tutuiltaan, että ”tarvitset webhotellin”. Mikä on webhotelli ja mihin sitä tarvitaan? Vastaamme alla oleviin kysymyksiin tässä kirjoituksessa:

  • Mikä on webhotelli ja miksi sellainen tarvitaan?
  • Mikä on verkkotunnus eli oma domain?
  • Paljonko levytilaa tarvitsen webhotelliin?
  • Mitkä muut seikat vaikuttavat webhotellin valintaan?

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on palvelu, jossa vuokraat palveluntarjoajalta levytilaa heidän palvelimeltaan. Palvelimella voi olla useita asiakkaita, jotka vuokraavat ja käyttävät yhteisesti palvelimen suorituskykyä ja levytilaa. Webhotellin edullisuus perustuu siihen, että ostat vain tarvitsemasi paketin sen sijaan, että ostaisit/vuokraisit koko palvelimen käyttöösi. Webhotelliin tyypillisesti sisältyy erilaisia palveluita vakiona, kuten www-palvelin (kotisivuille) sekä sähköpostipalvelin (sähköpostipalveluille). Webhotellin palveluita ja asetuksia hallinnoidaan hallintatyökalulla, joka toimii selaimessa. Webhotellin hallintatyökalulla voit asentaa sovelluksia (kuten WordPress tai kotisivukone) sekä luoda sähköpostitilejä, määritellä sähköpostilaatikoiden koot jne.

Kuva: Webhotellin avulla ostat palasen palvelimen kapasiteettia ja levytilaa edullisesti.

Millaiseen käyttöön webhotellia tarvitaan?

Webhotellin tarjoamaan levytilaan voit asentaa esimerkiksi kotisivut ja sähköpostin omalle verkkotunnuksellesi. Siksi webhotellin kaveriksi tilataan verkkotunnus, jotta saat oman helposti muistettavan osoitteen sekä kotisivuillesi että sähköpostiosoitteellesi. Kustannukset koostuvatkin tyypillisesti kahdesta kulusta: webhotellin kuukausi- tai vuosimaksusta sekä verkkotunnuksen vuosimaksusta.

Vinkki: Mikäli haluat rakentaa itse kotisivusi, valitse webhotelli johon sisältyy maailman suosituin julkaisujärjestelmä WordPress tai joku muu kotisivukone. XetNETin webhotelleihin kuuluu esiasennettu WordPress sekä mahdollisuus asentaa maksutta käyttöön kotisivukoneen (WebbiVelho), joka on veloitukseton ja kätevä työkalu, jonka avulla säästät jopa satoja euroja vuosittain verrattuna muihin ratkaisuihin. Mikäli suunnittelet tekeväsi itse omat kotisivusi, lue lisää kotisivukoneista ja niiden eroista: tee omat kotisivut kotisivukoneella.

Mikä on verkkotunnus eli domain?

Verkkotunnus eli englanniksi domain on osoite, jota käyttäjät käyttävät, mikäli he haluavat vierailla verkkosivustollasi. Verkkotunnukset aikoinaan keksittiinkin sen takia, että ne ovat helpompia muistaa ja käyttää kuin esimerkiksi 123.123.123.123 tyyppiset IP-osoitteet joiden pohjalta internetin infrastruktuuri on alunperin rakennettu.

Yritys.fi tai yritys.com ovat kumpikin esimerkkejä verkkotunnuksista. Verkkotunnuksen pääte (FI/COM/NET jne.) ei voi olla mikä tahansa. Maailmalla on käytössä maakohtaisia verkkotunnuksia kuten Suomessa .FI ja Ruotsissa .SE päätteiset verkkotunnukset. On myös yleisiä, maariippumattomia tunnuksia, kuten .COM ja .NET.

Verkkotunnusta voi käyttää kotisivujen osoitteen lisäksi myös sähköpostissa, jolloin esim. Yritys.fi nimellä varattu verkkotunnus näkyy sähköpostiosoitteessa @-merkin jälkeen, esimerkiksi etunimi.sukunimi@yritys.fi.

Tarvitset webhotelliisi verkkotunnuksen, jotta saat kotisivusi julkisesti kaikkien nähtäville ja saataville. Voit myös halutessasi rekisteröidä webhotelliisi useamman verkkotunnuksen.

Verkkotunnuksen eli domainin valinnassa hintaan vaikuttaa valittu domain, eli onko se esimerkiksi .FI tai .COM -päätteellä varustettu verkkotunnus. Esimerkiksi kirjoitushetkellä fi-verkkotunnuksen hinta on 12 €/vuosi + ALV (kts. ajanmukainen hinnasto). XetNET on virallinen fi-verkkotunnusten välittäjä.

Vinkki: Kokeile verkkotunnushakua, jolla voit etsiä vapaita verkkotunnuksia. Mikäli löydät hyvältä kuulostavan verkkotunnuksen, voit ostaa domainin ja varata sen itsellesi.

Mikä on webhotellin levytilan tarve?

Mikä on sopiva webhotelliin tarvittavan levytilan määrä? Joskus sitä voi olla vaikea ennakoida, sillä levytilan tarve määräytyy tarpeesi pohjalta. Siihen vaikuttaa mm. onko verkkosivustosi kovin suuri tai tarvitsetko sähköpostilaatikoita useammalle henkilölle/työntekijälle. Alla on muutamia seikkoja jotka vaikuttavat levytilan tarpeeseen eniten.

Verkkosivuston levytilan tarve:

Mikäli rakennat verkkosivustosi tai blogisi esim. WordPress-julkaisujärjestelmällä, on hyvä nyrkkisääntö, että webhotelliin kannattaa varata vähintään 1 gigatavu (Gt) levytilaa. Tällöin valintasi voi olla Webhotelli ISO YKKÖNEN (kts. tarjouksemme, jopa ensimmäinen 12 kk puoleen hintaan)

Tyypillisesti suurimmat tiedostot verkkosivustoilla ovat kuvia. Esimerkiksi ahkera ruokabloggaaja voi lisätä vaikkapa jokaiseen bloggaukseen 10 kuvaa joista yksi kuva vie pienennettynä nettiystävälliseen kokoon keskimäärin 0,5 megatavua (n. 500 kilotavua, kt). Yksi kymmenen kuvan bloggaus vaatii siis n. 5 megatavua levytilaa. Mikäli ruokabloggaaja kirjoittaa ruokaohjeita 100 kpl vuodessa, on levytilan tarve vähintään 500 Mt (megatavua) eli 0,5 Gt (gigatavua) per vuosi.

Aika harvoin törmäämme asiakkaissamme käyttäjiin joiden verkkosivustot vievät yli 1-5 gigatavua enempää levytilaa. Tähänkin on poikkeuksia, etenkin jos tallennat verkkosivustolle suuria painokelpoisia kuvia tai PDF-tiedostoja, tai kenties jopa videotiedostoja.

Tiesitkö: Voit perustaa oman pilvitallennustilan webhotelliisi, joka toimii samalla tavalla kuin Google Drive tai Dropbox. Lue lisää bloggauksestamme: oma pilvipalvelu on helppo rakentaa.

Vinkki: Valitse ensin pienempi levytila kuten 1-3 Gt webhotelliisi, sillä voit aina päivittää pakettia suuremmaksi tarpeen kasvaessa. Mikäli levytilan kapasiteettia tarvitaan satunnaisesti isoja määriä, kannattaa tutustua XetNET Webhotelli Skalaan, jonka hinnoittelu tapahtuu lähes reaaliaikaisesti levytilan käyttöasteen mukaan. Mikäli esimerkiksi väliaikaisesti siirrät webhotelliin isoja tiedostoja joko verkkosivustollesi tai sähköpostilaatikkoosi, maksat webhotelli Skalassa vain siltä ajalta, kun levytilaa käytetään tiedostojen säilömiseen. Kun poistat tiedostot väliaikaisen tarpeen jälkeen, paketin hinta tippuu automaattisesti. Kätevä ominaisuus valtavan väliaikaisen levytilatarpeen tilanteisiin mm. arkkitehdeille, valokuvaus- ja videoalan ammattilaisille ja muille, jotka siirtävät isoja tiedostomääriä sähköpostitse, pilvitallennustilan tai kotisivujen kautta.

Kuva: Ruokablogissa kuvat saattavat viedä eniten levytilaa.

Sähköpostilaatikoiden levytilan tarve:

Sähköpostiviestit vievät itsessään todella vähän tilaa, mikäli sisältö on pelkkää tekstiä. Mikäli lähetät ja vastaanotat suuria liitetiedostoja sähköpostitse ja haluat, että sähköpostipalvelin tallentaa ja säilöö kaikki sähköpostiviestisi, voi sähköpostilaatikko vaatia useamman gigatavun levytilaa. Erityisesti yrityskäyttöön on hyvä laskea, että käyttäjän sähköpostilaatikko voi vaatia 1-5 gigatavua per käyttäjä.

On keinoja miten voit säästää webhotellin levytilakuluissa. Mikäli sähköpostiohjelmasi asetuksiin määritellään, että sähköpostiohjelma lataa kaikki viestit tietokoneellesi webhotellin sähköpostipalvelimelta ja poistetaan ne palvelimelta, ei viestejä latauksen jälkeen säilötä enää webhotellissa. Säästät tämän avulla jonkin verran webhotellin kuluissa. Moni kuitenkin haluaa käyttää nykypäivänä sähköpostia useammalla laitteella, joka taas vaatii, että sähköpostiviestit säilötään webhotellin sähköpostipalvelimelle. Tämän ansiosta esimerkiksi puhelimen sähköpostiohjelmalla on pääsy sähköpostipalvelimelle verkon yli koska vain.

Mikä on webhotellin suorituskyky?

Webhotellin suorituskyvyissä on eroja. Kaikista edullisin webhotelli ei välttämättä suoriudu hyvin, mikäli verkkosivustollesi tulee yhtäkkiä kymmeniä tai satoja yhtäaikaisia vierailijoita. Mikäli olet asentanut webhotelliisi verkkokaupan, esimerkiksi WordPressille ilmaisena saatavilla olevan WooCommerce-verkkokaupan, voi suorituskykyä tarvita lisää sillä verkkokauppa vaatii enemmän suorituskykyä etenkin, jos tuotteita ja käyttäjiä on runsaasti.

Tällöin kannattaa valita hieman suorituskykyisempi webhotelli. Suorituskykyyn vaikuttaa eniten webhotellissa tarjolla olevien CPU-ytimien eli palvelimen suoritinytimien määrä, sekä keskusmuistin (RAM) määrä. Mikäli haluat korkeaa suorituskykyä esim. WordPress-sivustollesi, kannattaa valita WordPressille optimoitu Webhotelli Forte, joka hyödyntää palvelintason välimuistia ja on 3x nopeampi vaihtoehto.

Mikäli jaetussa webhotelli-ympäristössä suorituskyky ei riitä palvelemaan kaikkia verkkopalvelusi käyttäjiä, on hyvä pohtia webhotellin sijaan muita ratkaisuja. Niitä ovat mm. Docker sekä virtuaalipalvelin, joissa voit kummassakin skaalata suorituskykyä webhotelliratkaisuja korkeammalle edelleen kustannustehokkaasti. Virtuaalipalvelimissa esimerkiksi ostat käyttöösi dedikoitua suorituskykyä eli jaetun webhotelli-ympäristön sijaan saat käyttöösi vain omaan käyttöösi varattua suorituskykyä.

Kuva: Mikäli verkkosivuston analytiikka paljastaa kävijämäärien kasvaneen, voi olla järkevää päivittää myös webhotellia tehokkaammaksi.

Mikä on webhotellin maantieteellinen sijainti ja sen vaikutus?

Mikäli avaat verkkosivuston/blogin ja suurin osa kotisivujesi käyttäjistä on suomalaisia, kannattaa valita suomalainen webhotelli, jossa palvelimet sijaitsevat Suomessa. Tämän ansiosta verkkosivustosi toimii nopeasti suomalaisille käyttäjille. Moni voi erehdyksissään avata edulliselta kuulostavan esim. yhdysvaltalaisen webhotellin vain huomatakseen, että se on monta sekuntia hitaampi maantieteellisen sijaintinsa takia. Tämä johtuu fyysisestä etäisyydestä: esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai mihin tahansa muualle kauemmaksi mentäessä, data tietoliikenneyhteyksissä kulkee monen eri maan ja usean solmupisteen kautta. Tietoliikenteessä jokainen solmupiste aiheuttaa viivettä/hitautta.

Onko nopeudella merkitystä? Yllättävän paljon nykyään! Pahimmillaan hidas webhotelli aiheuttaa ongelmia verkkosivuston käyttökokemukseen ja jopa hakukonenäkyvyydelle: mikäli käyttäjä ei halua odottaa sivujen latautumista, sivustosi ei nouse hakukoneiden tuloksissa. Google on esimerkiksi kertonut, että sivustojen latausajat vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen. Siksi kaikista edullisin, hitain tai kaukana Suomesta oleva webhotelli ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Vinkki: XetNET on toteuttanut asiakkaalleen ratkaisuja, joissa palvelimien sijainnit voidaan hajauttaa ympäri maailman ja sijoittaa lähemmäksi asiakkaiden markkinoita. Kysy lisää myynniltämme, mikäli toimit globaalisti ja haluat palvella mahdollisimman lähellä asiakkaitasi verkossa!

HTTPS/SSL-sertifikaatti – panosta turvallisuuteen!

Onko ajatuksissa perustaa kotisivut tai blogi webhotelliisi? On hyvä varmistaa, että webhotelliin sisältyy HTTPS-suojaus ja sen varmentama SSL-sertifikaatti. Sen ansiosta kotisivusi ja sillä vierailevan käyttäjän verkkoliikenne tapahtuu salattuna, joka parantaa verkkopalvelun tietoturvallisuutta. Tunnistat sen siitä, että verkkosivuston osoitteen edessä selaimen osoiterivillä lukee HTTPS:// (suojaamattoman yhteyden tunnusmerkki on HTTP:// eli kirjain S puuttuu). Näet usein myös selaimessa lukko-ikonin ilmoittamassa, että yhteys palvelimelle on suojattu.

Esimerkiksi kaikissa XetNETin webhotelleissa SSL-sertifikaatti (Let’s Encrypt) sisältyy veloituksetta paketteihin. Aivan kaikki webhotellitarjoajat Suomessa eivät tarjoa SSL-sertifikaattia maksutta, mikä vaikeuttaa hintavertailua, mikäli sen joutuu ostamaan lisäpalveluna.

Kuva: Panosta turvallisuuteen: mikäli SSL-sertifikaatti puuttuu eli sivustosta puuttuu HTTPS-suojaus, voi selain ilmoittaa käyttäjälleen, että sivuston käyttö ei ole turvallista.

Mikä on webhotelliin sisältyvä tietokanta?

Tarvitset tietokannan mikäli asennat webhotelliisi sovelluksia kuten WordPressin, joka vaatii tietokannan toimiakseen. WordPress tallentaa kaikki verkkosivustosi tai blogisi artikkelit/sivut/kommentit ja muut tekstisisällöt tietokantaan. WordPress hakee tietokannasta aina vain tarvittavat tiedot, kuten bloggauksesi tekstisisällön ja näyttää sen sivuilla käyttäjille sen hetkisen käyttötarpeen mukaan.

Toimintamallinsa takia moni verkkosovellus ja -palvelu vaatii tietokannan. Siksi on hyvä tarkistaa että webhotelli sisältää vähintään yhden tietokannan, mikäli haluat käyttää esimerkiksi WordPressiä. Hyvin moni webhotellitarjoaja Suomessa tarjoaa tietokannan veloituksetta webhotelliin. Joissain tapauksissa tietokanta on lisäpalvelu josta joutuu maksamaan lisää. XetNETin edullisimmissakin webhotelleissa on aina vähintään yksi tietokanta vakiona.

Mikäli haluat asentaa webhotelliisi useita eri sovelluksia jotka vaativat tietokantoja toimiakseen, kannattaa valita paketti, johon sisältyy useampi tietokanta.

Yhteenveto: webhotelli on monipuolinen ja edullinen palvelu kotisivuille, sähköpostille ja muille verkon palveluille

Webhotelli suosittu pilvipalvelu. Yllä olevien esimerkkien perusteella se on hyvin monipuolinen internetiin kytketty palvelu, jonka saa edullisesti käyttöön ja sitä voi hyödyntää todella monipuolisesti sekä yritys- että harrastustoiminnassa.

Yllä mainitsimme muutamia yleisiä esimerkkejä webhotellin käyttötarpeista. Tarjoamme useita eri webhotelli-ratkaisuja ja olemme koonneet lisäksi oman webhotellien vertailu -sivun, josta voit tutkia ja vertailla vaihtoehtojamme tarkemmin!

Jaa kirjoitus: